Egy kis zöld a bezárt tyúkoknak
2017. február 21. írta: Rosa Rugosa

Egy kis zöld a bezárt tyúkoknak

 Kemény vagyok, próbálom zárva tartani a tyúkokat, de nagyon nehezemre esik. Most levágtuk a szárnyaikat, hogy ha kieresztem egy kicsit őket, akkor a hátsó udvaron maradjanak. Sok kárt még nem tudnak tenni.

imgp9930.JPG

Szeretnénk hátra kukoricát, krumplit ültetni, onnantól kezdve bizony be lesznek csukva addig, amíg a kukorica el nem ér egy normális méretet, amikor már nem tudnak benne kárt tenni. Onnantól kapirgálhatják, legalább nem nekem kell kapálni.

Ezzel együtt gondolkozom azon, hogy ha be lesznek csukva, akkor se unják magukat majd halálra. Persze lehet szedni is nekik zöldet, de ezzel elfoglalják magukat és biztosan eszükbe sem jut majd egymást csipkedni, a finomságok helyett. Az alábbi ötleteket biztosan megvalósítom a rabosítás idején.

Zabot, búzát, bármilyen gabonafélét egyszerű így ültetni, ezek csírázási ideje 2-4 nap között mozog. De ültethetünk lucernát, egyéb pillangós növényeket is. A lucerna magas fehérjetartalma miatt termesztett 3-5 éves növény kultúra. Ötleteket a Mit eszik a tyúk télen? c. írásban találtok az ajánlott növényeket illetően.
Ha elültettük, sokáig gondunk nem lesz vele. Akár egy magas ágyást is készíthetünk a tyúkudvarba, amit letakarunk egy dróthálóval borított kerettel, hogy a tyúkok csak a zöldet tudják csipegetni. Így folyamatosan friss zöldhöz juthatnak egész évben. A lucerna és a csíráztatott gabonák fehérjetartalma igen magas, ami jó hatással van a tyúkok tojástermelésére.

Magaságyás építése

 

Ezt kombinálhatjuk egy ilyen ráccsal, de a rácsot ágyás nélkül is használhatjuk

A bejegyzés trackback címe:

http://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr3012275457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

vgabriel 2017.02.21. 15:11:28

Ez fantasztikus ötlet! Ha egyszer újra lesz kertem, megvalósítom!
A krumplit nem csipkedik le? Nekem az előző háznál a szomszéd pipik át voltak engedve a kertbe mikor már feladtam a gaz elleni küzdelmet. Még a földből is ki volt kaparva a krumpli. Igaz inkább homok volt, mint föld. A növényt azért nem tudom, mert addigra megették a krumplibogarak... :(

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2017.02.22. 13:47:01

@vgabriel: Nem nagy mennyiségben gondoltam a krumplit, inkább csak hogy legyen egy kis újkrumpli, aztán ha kiszedtük, mehetnek a tyúkok kaparni. Igen, valószínűleg szétszednék az egészet. :)
A tojástermelés fellendítése céljából érdemes nekik így tavasszal egy kis csíráztatott búzát, zabot adni. Ezek 2-3 nap alatt kezdenek csírázni, ebben az állapotban adom oda nekik. Szóval egy lábosban beáztatom a búzát, zabot, aztán kb. 3-4 nap után odaadom nekik.