Kovaföld - tetűk atkák, óvantagok ellen
2017. február 19. írta: Rosa Rugosa

Kovaföld - tetűk atkák, óvantagok ellen

Saját tapasztalatok

Hamarosan itt a tavasz és újra aktuális lesz a tyúkok apró kártevői ellen való védekezés. Pár éve vettem egy kevés kovaföldet, szerintem életem végéig kitart, mert eddig nem túl sokat használtam el belőle. Nem azért mert nem ér semmit. Megtapasztaltam a hatékonyságát.

Mi az a kovaföld?

A kovaföld növényi eredetű anyag, az egysejtű, mikroszkopikus méretű kovamoszatok külső héja alkotja. Az elpusztult kovamoszatok váza az elmúlt évmilliók folyamán a tengerfenékre süllyedt, felgyűlt, és bizonyos helyeken több méter vastag réteget alkotott. A későbbiekben a földkéreg aktív mozgásai révén e rétegek egy része a szárazföldre került.

Kovamoszat

A hazai kovaföldtelepek a miocén vulkanizmussal kapcsolatos magmatitok süllyedékeiben kialakuló melegvízű tavakban képződtek, a Börzsöny, Mátra, Mecsek, Tokaj-hegyalja területén, a nógrádi-gömöri Jelsőcön, illetve a Dunántúl egyes részein (Pula, Gérce, Várkesző, Egyházaskesző).

Csak érdekességként írom, hogy a kovaföld Magyarországon nem annyira ritka, található több helyen is, van egy felhagyott bánya például Szurdokpüspökiben itt: Szurdokpüspöki - kovaföld bánya Kiváló kirándulási cél lehet.

Hogyan hat?

Először is hat a rovarok légzőszervén, a trachearendszeren keresztül. A rovarok légzést a sejtekig elágazó légcsőrendszer alkotja. Ugyanígy  az emésztőrendszeren át is hat.

Az őrölt kovaföld a rovarok felületére jutva inszekticid hatással is bír. Megtapadva megzavarja az epikutikulán keresztül történő zsírfelvételt. Így a rovarok vízzáró réteg hiányában kiszáradnak. Emellett a szilícium kristályok a kutikulát és tracheacsöveket felsértve utat nyitnak a rovarpatogén kórokozóknak. Összességében ezzel a különböző megjelenési alakok pusztulását, illetve a rovarok fejlődési stádiumváltásainak gátlását idézik elő.

A kovaföld Roszik György írása (Biokultúra) alapján az alábbi három módon éri el a rovarok elpusztítását:

  • Nedvességet von el erős nedvszívó hatása miatt
  • A légzőnyílásokba jutva elzárja azokat
  • Az ízeltlábúak izületi mozgását lehetetlenné teszi

Magyarországon az EDIAFILT foglalkozik kovaföld bányászattal és forgalmazással, leginkább ipari megrendelőknek szállít, de az árai igen barátiak, érdemes több embernek összeállni és venni több zsákkal.

 

Kovaföld a tyúkudvarban

Két és fél éve rendeltem kovaföldet. Ha jól emlékszem, az előző nyarunk borzasztó volt. Forró és száraz. A hátsó udvarunkon nem volt egy olyan fadarab, amit ne leptek volna el tetvek, a kotlósaim pedig hulltak a vérszívóktól. Pedig sok mindent kipróbáltam, de minden csak átmeneti enyhülést adott.

Kicsit kétkedtem, amikor hallottam a kovaföldről, nem szeretem a csodaszereket. De ebben nem csalódtam. Előtte próbáltam információt szerezni róla, de szinte sehol nem volt semmi.

Azzal kezdtem, hogy este a tyúkjaimat szépen beporoztam vele. Szórtam az óljukba a szalmára, a kertbe azokra a helyekre, ahol rendszeresen porfürdőztek. Komolyan mondom, hogy csoda történt. A kinti porfürdőjükbe kb. 3-4 havonta dobtam egy fanglival (nálam ez a mértékegység), ha láttam, hogy nagyon vakaróznak, akkor szórtam rájuk egy kicsit. Röviden ennyi. Azóta semmi gondom sincs. A kutyát (komondor ) is beszórtam tavasszal és nyáron és semmi bolha, élősködő.
Azóta én melegen ajánlom mindenkinek, mert egyszerű, környezetbarát, nem méreg, mivel mechanikusan hat. Így nem kell lemondani a tojásról, amikor alkalmazzuk, illetve az élősködők sem szoknak hozzá a hatóanyaghoz.

Szerintem nagyon jó. Ti próbálkoztatok már vele?

 

Felhasznált irodalom: 

Agrofórum online

Tartós terménytárolás kovafölddel - Biokontroll Hungária

Kőzet-mikroőrlemények hasznosítása a mezőgazdaságban

Baromfi hírmondó - 18. oldal a madártetű atkákról.

Zöld bolhairtás

A bejegyzés trackback címe:

http://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr5412157841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

peva 2017.03.01. 14:56:23

én anno írtam arról, hogy sikerült beszereznem némi -15 kg - kovaföldet és szívesen adok át belőle Pomázon. Nem volt kisebb kiszerelés, azóta is ott áll a kb. 10 kilós zsák a verandán. Radásul éppen amortizálódott mind a 4 db tyukunk és egy darabig nem is használjuk.

Barack 2017.03.07. 10:17:05

Ezt leveleztem a céggel:

Szép napot kívánok!

Magánemberként, hobbi és saját fogyasztásra, tojástermelés céljából tartok tyúkokat Budapest külső, zöldövezeti kerületében. Olvastam a kovaföld tetűirtó és féregtelenítő jótékony hatásáról és az interneten rákeresve találtam az Önök cégére.
Azt szeretném kérdezni, hogy Budapest területén foglalkoznak-e "lakossági" értékesítéssel? Vagy esetleg tudna-e a partnereik közül ajánlani olyat, aki (nem az étkezési, aranyárban lévő) kovaföld kisebb mennyiségben történő értékesítésével foglalkozik?

Segítségét előre is köszönöm,

--
Tisztelt Uram!

Érdeklődésére válaszolva közöljük, hogy DS-EB kovaföld ásványörlemény néven van az a termék, amiről tájékoztatást kér. Kiszerelése 25 kg-os dupla papírzsákban.Ára 260 Ft/kg+ÁFA.A terméket telephelyünkön 3932 Erdőbénye Ligettető 1.sz. alatt lehet beszerezni.
MPL-ES szállításra is van lehetőség. A szállítási díj mennyiségtől függő. Pl.25 kg-os rendelés esetén a szállítási díj 4200 Ft+ÁFA, utánvétes fizetéssel, házhoz szállítva.
Ez a kovaföld nincs engedélyeztetve mezőgazdasági felhasználásra, de a vevő döntése, hogy mire használja fel.
Visszajelzések szerint van olyan vevőnk aki élősködők ellen használja.

Üdvözlettel:

Szalai Sándor
üzemvezető
-
EDIAFILT Kovaföld Termelő és Feldolgozó Kft.
H-Budapest, 1051 Széchenyi István tér 7-8.

Tel.: + 36 (47) 336217
Fax: + 36 (47) 536008
Mobil: + 36 (30) 504-4250
E-mail: sales@ediafilt.hu
Web: www.ediafilt.hu

@peva: Úgy számolok, hogy 14000 Ft-ból kijönne a 25 kg! Futárral, házhoz.
De Pomáz azért közelebb van és egy szép hétvégi kirándulással összekötve, lehet, hogy engem érdekelne az a 10 kilós zsák (állítólag az is bőven elég jó sokáig).

peva 2017.03.10. 20:52:23

@Rosa Rugosa:
Kutyák. A mi és a hüjje tyukok hibájából.. Sötétben csuktam be a tyúkólat és nem vettem észre, hogy csak egy pipi válaszol a jóccakát kívánásra. A másik kettő kintragadt.
:(
Majd következő napon a harmadik is.
És a mi kutyáink nem kímélik őket. Még tart a gyász, de majd most az újakra majd jobban vigyázunk.

zellerlevél 2017.03.12. 09:12:41

Nálam bevált. Két zsákkal vettem úgy másfél éve. Amikor ólat takarítok, akkor mindig szórok egy kicsit a tojófészkekbe, az ülőrudakra, illetve oda, ahol már találtam tyúktetűt. Azóta előfordul ugyan, sokkal kevesebb tetű van, mint amikor nem volt még kovaföld.
A kotlósok helyére még többet szórok, mióta egyszer egy kotlós alatt a tojásokon is találtam tetűt. Azóta azt az ólat, ahol a kotlósok szoktak lenni, még üresen és télen is rendszersen beszórom kovafölddel.

Kb. 10 kilót használtam el eddig belőle.

Ha füstölés van, akkor a fahamut mindig beteszem az ólak alá, hogy fürödni tudjanak benne. És természetesen maradt az évi 2-4 meszelés is. Így a tyúktetű kezelhető, nem okoz elhullást, nincs kevesebb tojás.

Nirmala Gráma 2017.05.14. 18:32:21

@peva: Szeretném megkérdezni, hogy megvan még az a 10 kilo kovaföld? Mert mi is pomáziak vagyunk és szívesen átvennénk.
Köszönöm
Nirmala

peva 2017.05.26. 21:40:45

@Nirmala Gráma: Most vettem észre, mert nem jön meg privátba és nem szól a blog.hu sem.
Nem tudom súlyra mennyi ami van, de szívesen adok át belőle, pár kilót, mert nálunk lassan fogy - bár megjött a 4 új jércike és akarok nekik egy porfürdőt csinálni a kovafölddel.
Mennyi kéne? Hány tyukot tartotok?
Üdv
Peva

jujibond25 2017.05.31. 09:45:27

@peva: Kedves Peva!
Érdeklődnék,hogy van-e még eladó kovaföld?1-2 kg.
Üdv
jujibond

peva 2017.06.04. 21:12:38

@jujibond25:
az előző kérdésre válszoltam, ő még nem jelzett vissza.
üdv
peva

jujibond25 2017.06.05. 22:06:37

@peva: Rendben,várok.
jujibond

orpik 2017.07.11. 10:23:06

bolt.floravita.hu/index.php?route=product/list&keyword=kovaf%C3%B6ld&description=1

Én itt találtam kovaföldet. Úgy nézem az 1200-as jó lenne.
9.900,-Ft / 20kg
Átvehető: Soltvadkert, BpXIV, BpXXIII és Karcag

Havasi Lászlóné Csilla 2017.09.16. 12:18:11

Szeretném megkérdezni, hogy most lesz itt az ideje, hogy belevágjak a csirke
tartásba, az ól lassan elkészül, és még ősszel érdemes-e tyúkokat vennem,
az idei keltetésből, akik már elvileg tojnak, és jövő tavaszra, váltásként venni
hozzá új tyúkokat? Az új állományt mikor lehet össze engedni a régi
tyúkokkal. Nem szeretnék kakasokat, csak tyúkokat, vagy nem árt 1-2 kakas
az udvarban? Várom válaszát.

üdv: Csilla