Olvasói kérdések - segítsetek!
2014. január 08. írta: Rosa Rugosa

Olvasói kérdések - segítsetek!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy mitől tűnik el a jérce hasáról a toll?
Van 2 kakasom és 17 csirkém fél évesek egyaránt. Szépen tojogatnak is, naponta van kb. 10 tojás. Több bráma is van közöttük.
Először a legszebb, legnagyobb testű pipinél vettük észre, amelyik elég sokszor kétszíkű tojást tojik, hogy a hasáról fenekéről lement a toll és csúnyám piros a bőre. Most már többnél is látszik ez. Nem tudom, mi okozhatja.
Köszönöm a választ előre is.
pipi2.jpg
Szia.:)
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nem vagyok az a tapasztalt tyúk tartó, mivel még 20 éves sem vagyok.
Régebben voltak tyúkjaink, és egy pár éve újra rávették magukat a szüleim hogy tartsunk egy pár darabot.
Letojt tyúkokkal kezdtük,de én annyira megkedveltem őket, hogy rá nem sokára kaptam 4 darab kb 1 hónapos kis csirkéket ajándékba a páromtól,mert oda vagyok a tollas lábú csirkékért.Mondanom sem kell hogy abból persze 3 kakas lett és egy tyúk.Pedig mindenképpen szerettem volna szaporitani őket.
Aztán idén rábeszéltem a szüleimet hogy keltessünk tojásokat, kölcsön is kértünk egy keltetőt. A végeredmény 19 kiscsirke lett május első hetében.(a blogodat olvasgatva találtam jó pár hasonló csirkét mint az enyémek.) Minden féle tyúkom/ csirkém van mert egy csomó helyről sikerült beszereznem a tojásokat. Kezdve japántól a tanyasi tyúkokig.
El is kezdtek már tojni, főleg a kis japán tyúkok.
Aztán egyik nap anyukám mondta hogy még beült kettő tojni,szóval lesz két tojás. Este pedig jött be hogy jól meg lett szivatva mivel csak beültek pihenni, hát nagyon csodálkoztam ezen. A rákövetkező nap is ugyan ezt eljátszották, nem értettem a dolgot, és már tojni sem tojtak tojást.Utána néztem neten is, és hát nagyon reméltem hogy ebből elülés lesz. Kíváncsiságból alájuk tettem 3-3 tojást, bízva abban hogy elültek,annak ellenére hogy én abban a tudatban éltem hogy a keltetőgépes csirkék majd nem fognak elülni,mert nem lesz bennük meg ez az ösztön, és azt is furcsáltam hogy mindössze fél évesek. Ez létezik?
pipi1.jpgpipi3.jpg
  A szüleim nem díjazták mert úgyis megfagynak majd a kiscsirkék ilyen hidegben szerintük.
Hát mostanra már bőven letelt a 21 nap,de még mindig semmi. Ugyan úgy ülnek szegények a tojásokon. Vagy nem voltak fiasak,vagy nem végezték még jól a dolgukat,nem tudom. De időközben így az utolsó héten egy kis meglepetés is ért minket,mert nem lettek ki szedve a többi tyúktól,ugyan ott vannak a tojó ládában. hát és a kezdeti 3 tojás helyett már 6 db van az egyik alatt,mert az időközben tojni kezdő tyukicám úgy gondolta hogy olyan jó muri mindig kirángatni onnan a kotló tyúkot és alátojni. Mikor fognak leszállni végleg a tojásokról? mert olvastam olyat hogy ők igazából egyáltalán nem érzékelik hogy mennyi nap telt el.

Mellékelten küldök pár képet a hasonló tyúkjaimról:) Két ilyen fehér kistyúk ült el:) persze mostmár valamivel nagyobbak,ezek még augusztusi képek.

Várom Válaszod:) 
pipi4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr355737594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kotka 2014.01.08. 08:33:22

Szia, én nem hiszem, hogy erőltetni kéne a kotlást. Hacsak nem szeretnéd a csibéket úgy májusig a lakásban tartani. Szüleidnek igaza van abban, hogy ha a "természetre bízod", bizony megfagynak. Ez a jó idő csalóka. Azt írtad keltettetek már, szóval biztos utánajártál, milyen igényei vannak egy csibének pusztán az életben maradáshoz. Türelem, lesz még jó idő, várd ki, hogy tényleg szép, egészséges csibéid lehessenek. Én is izgatott vagyok, már alig várom, hogy keltethessek, de nincs értelme, ha odavesznek a picik. Addig hagy nőjenek, erősödjenek a leendő kotlósok.
Persze fűtött óllal akár most is lehet. Szépek a jércéid. Furin lóg a szárnyuk, ez ennél a fajtánál jellemző? Édes a fehér kis zoknija....:)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.01.09. 07:45:54

A tollhullásra, lehet, hogy egyszerűen csak vedlenek?

Kingaaa 2014.01.12. 21:13:06

Köszönöm, azóta már ki is vettem a tojásokat, és már másnap vissza sem ültek:) már alig várom hogy tényleg tavasz legyen.
Nem jellemző ennél a fajtánál,csak ezek a képek még nyáron készültek,és akkor szerintem melegük volt és így lógatták, van mikor a füvön is úgy kiterülnek,mintha már nem is élnének.

Szora18 2014.02.10. 14:36:11

Sziasztok!
Két tyúkunk van,mindketten tojnak.Ugyanazt az eleséget kapják,mégis az egyik néha lágyat tojik.Mi az oka?

zellerlevél 2014.03.06. 15:10:07

Vett valaki mrá letojt tyúkot?
Olyant, amelyik ketreces volt?
Nem ették meg a saját tojásaikat?

Kingaaa 2014.03.10. 18:27:10

Mi vettünk már letojt tyúkokat, és előfordult hogy rájártak a tojásokra, mi takarmánymeszet adtunk nekik.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.03.10. 20:23:31

@Szora18: Adj neki takarmánymeszet, hiába esznek egyformát, talán a szervezetéből több kalcium ürült, mint a társáéból.

zsuzsi_buvar 2014.03.11. 10:41:30

@zellerlevél: Mi most szombaton hoztuk el a masodik eresztes letojtat (az elsot kb egy eve), este ertunk veluk haza, masnap reggelre 3 tojas volt a dobozban, de nem nyultak hozza. Nekem meg tojasevo tyukom nem volt halistennek. Volt nehalny vekonyheju, amit eltortek, de az veletlen lehetett es ha kostoltak is a tojast, nem jottek ra az osszefuggesre.

Egyelore amugy SEMMIT nem esznek, ma elmegyek es veszek masfajta tapot, mert amit nalunk kapnak, a legdragabb bio-t, az nem jo nekik... Kicsit gondban vagyok ezugyben, valoszinuleg a gyarban vmi ipari turbotapot kaptak es lehet h nem pellett formaban, hanem apritva, szoval most megy az agyalas, h ugyan mit esznek meg. Ja, csipegetni sem tudnak a foldrol, illetve csipegetnek, de nem eves celbol, legalabbis a leszort kukoricat, szotyit es szaritott bogarat nem eszik a butak (a fiam szerint nem butak, hanem tudatlanok, oktatnunk kell oket :) )

thajnal 2014.03.18. 10:27:06

Sziasztok!

Árnyékot szeretnék az ól köré lila akácból. A kérdésem a következő: mérgező-e a baromfira a lila akác bármelyik része?
Köszönöm

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.03.18. 14:26:48

@zsuzsi_buvar: Oktassatok!:)
@thajnal: A magja mérgező leginkább, de úgy tudom gyökere és ága is, fogalmam sincs, a baromfira hogyan hat, talán csak akkor áll neki csipegetni, ha zöldet enne és egyéb nem elérhető.

zsuzsi_buvar 2014.03.18. 20:37:09

@Rosa Rugosa: Oktatunk erosen, a hol kell aludni kerdesre mar mind tudja a valaszt, most a mit kell enni cimu eloadassorozatot fogjuk nekik megtartani, bakker, csont es bor mind, fenyevo tyukjaim vannak :(((
Mondjuk az ujak nem is tojtak mar vagy egy hete egyet sem.
A legjobbfejek a picike kis OEG madarkak a tundibundi porcelanfeher 40 grammos kis babatojasaikkal, de azokbol ket naponta van 3 a 2 madartol. Es meg csudaszepek is, formasak, szep a tolluk, okos a szemuk (jo, asszem itt tulzok, gonosz csirkeszemuk van azoknak is, de a tobbi reszuk gyonyoru)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.03.18. 22:08:10

@zsuzsi_buvar: Jaj, gonosz csirkeszem, igen, de azért szeretjük őket. A hideg tekintetük ellenére is.:)

Zsolt Mohos 2017.07.02. 17:31:24

Sziasztok!
Régebben írtam már a tollcsipkedésről.
Nagy vonalakban: 30 kendermagos előnevelt jött tavaly májusban. Szépen felnőttek, októbertől tojtak is szépen. maradt 13 tyúk, 1 kakas, a többi kakast szépen megettük, elajándékoztuk. Tél elejétől elkezdték egymás tollait kicsipkedni. Szinte mindent kipróbáltam, végül a csőrgyűrű+takarmánybenzonit+takarmánymész kombó látszik megoldani ezt a problémát. Télen világítottam is nekik napi 2 órát, 13 tyúk tojt is napi 8-10 tojást. Alig tudtam eladni.
Pár hete észrevettem, hogy elkezdett a tyúkjaim kopasz hátán szépen borostásodni. Sajnos azt is észrevettem, hogy a napi 10 tojás helyett 1-3 tojás van. A tojóládájuk ugyanaz, tudom, hogy meleg van, de voltak hűvösebb napok és akkor is kevés tojás volt.
Szóval a kérdésem az, hogy attól tojnak kevesebbet, mert nő vissza a tolluk?

Érdekes kísérletet csináltam amúgy a tollcsipkedésre. Hoztam egy tanyáról vörös 20 hetes kakasból 2-t, 20 hetes vörös jércéből 9-et (1 már megdöglött), és 3 idősebb parlagi tyúkot ami majd kotlik. ezek ott a tanyán össze-vissza több tyúkudvarból jöttek.
A 14 "újonc" természetesen elkerítve került elhelyezésre a csipkedős 1 éves kendermagos tyúkjaimtól. 2 nap után észrevettem, hogy az új vörösek is elkezdték egymást csipkedni, némelyik már mikor megjött akkor volt rajta csipkedésnek a nyomai. Szépen kifigyeltem melyik csipked, azokat fogtam és átdobáltam a kendermagos bagázshoz, akik pont akkoriban hagyták abba a csipkedést. Ebben az új környezetben a vörös csipkedők abbahagyták a tollcsipkedést. 1 hét után úgy gondoltam, már biztos végigért a testükön az én darám, nem is csipkednek, szóval visszaraktam őket a vörösekhez, ahová tartoznak. meglepetésemre szinte azonnal csipkedni kezdtek megint. Újra visszadobáltam őket a kendermagosakhoz, azóta senki nem csipked senkit, csak hát a kendermagosok már csak napi 1-4 tojást tojnak, az újak meg még nem tojnak, a 3 parlagi meg jó ha egy héten 3-at tojik.
Szóval szerintem ebben a csipkedésben van valami öröklődési hajlam és a falkában való rangsor is közrejátszik.
Vélemény?
süti beállítások módosítása