Egy városi értelmiségi tyúk-ól - Az én tyúkólam 9.
2013. május 15. írta: Rosa Rugosa

Egy városi értelmiségi tyúk-ól - Az én tyúkólam 9.

Megvallom a neten megtalált remek tyúkudvar blogod adta meg a végső lökést ahhoz a tervhez, ami anno a 40 Ft-os tojás megérkezésével - tehát már jó régen kezdett motoszkálni a fejemben.

Peva beköltöztek a lakók.JPG

Én Pest környéken élő nem túl sok húst,  ámde annál több tojást fogyasztó kis család nagymamája vagyok és cseperedő fiú unokám tojásfogyasztásának kicsi kora óta csak a szigorúságom  szab határt. Letojt városi értelmiségi tyúkként - csak gondolatkísérletnek szánva - végigvettem egy tyúkól építésének lehetőségét, de mindig elhessegettem azzal, hogy túl nagy falat ez egy hozzá nem értő nőnek, hiszen utoljára távoli gyerekkorom falusi nyaralásai során voltam szárnyasok közelében, akkor is csak egy tányérral, amibe a vért kellett felfogni... Azt meg, hogy levágjak egy csirkét ma már fel sem merül...

Eközben persze időnként fórumokat, blogokat és szakcikkeket olvasgattam a neten és bekopogtattam szaktanácsért egy szomszédhoz is, ahonnan harsány kakaskukorékolás ébreszt hajnalonta.

Azért a gondolat nem hagyott nyugodni,  a kocsibeálló és a kerítés között van is a kertünkben hely, pénzem tojásra egyre kevesebb, végül úgy gondoltam, hogy minden okom megvan rá. hogy belevágjak!

Mint a jó elhatározásokon általában, ezen is "az Úr áldása" volt, mert ahogy döntöttem összehozott egy olyan  erdélyi hazánkfiával, aki nemcsak a tyúkól kivitelezésében volt profi, hanem a ház körül a tíz évvel ezelőtti felújítás során megmaradt anyagok kreativ felhasználásában is partner volt - tehát gyakorlatilag "totális recycling" volt, vagyis minden ki nem dobott valamire jó lesz anyagot hasznosítani tudott, és ezen kívül még tyúktartás alap ABC jével is megismertetett.

Az elkészült - kicsit falusi budira hajazó - tyúkól építése során metamorfózison ment át 2 beltéri ajtó, néhány  raklap, szekrény hátfal, laminált padló maradék és ki tudja honnan került műanyag tábla valamint még - a most 12 éves unokám babaágya is gyönyörű bejárati ajtóvá vált. Pénzbe kizárólag a kerítésháló és a drót, no meg a szépészeti nádtakarások kerültek.

Eközben a fórumozók és a tyúkuvar kommentelőinek bejegyzései alapján változtattam az eredeti elhatározásomon, hogy első szakszerűtlen próbálkozásaimat letojt tyukokkal kezdem és találtam egy olyan
hirdetést, melyben 7-8 hónapos, már tojó tyukocskákat kínáltak eladásra. Úgy döntöttem, hogy próbálom csökkenteni a kudarc lehetőségét és őbeléjük ruházok inkább többet, így ahogy szombaton elkészült az ól,
vasárnap alig 160 km autózással beszereztük a "High line" barna tojóhibrideket és beköltöztettük őket a frissen készült lakba.

Hat darab kistestű fehérfoltos barna tyúkocskát költöztettünk a hajlékba, akiknek az eladó tanácsa alapján kicsit megnyirbáltuk a tollát, hogy ne akarjanak repülni.  Nem agresszívek sem egymással, sem velünk, nagyon helyesek.
Ezek a tyúkok szabadtartásúak voltak, de a tyúklétrát nem ismerik és esténként úgy tuszkoljuk be őket a magasabban lévő zárható ólba, ahonnan reggel kifelé már önállóan közlekednek és szépen sorban állnak a
tojóládánál,  ahová néha kettő is benyomja magát egyszerre.Ma kedd van és a két nap eredménye 12 db szép barna héjú tojás.
Hát ez a mi tyúkólunk története.
Mellékelem a képeket, amiket alkotás közben készítettem.

Peva


U.i.:
Ja egyedül a kutyáinkat tölti el nagy vadászizgalommal a látvány,
szeretnék őket levadászni, de  ezt eddig sikerült megakadályozni.

Felületkezelés

Pevafelületkezelés.JPG

Készül...

Peva kezdet.JPG

Mint egy kerti budi...

Peva budi.JPG

A rigó már teszteli

Pevarigó.JPG

A végső forma


Peva végső.JPG

Jobboldal

PevaJobboldal.JPG

Baloldal

Pevabaloldal.JPG

Elölnézet

Peva vég.JPG

Beköltöztek a lakók

Peva már csipegetnek.JPG

A vadász:)

Peva eb figyel.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr785300929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

falusisanzon.blogspot.com 2013.05.15. 08:25:16

A falusi budira hajazón és a letojt városi tyúkon nagyon jól szórakoztam!Köszönöm:)

Tooodi 2013.05.15. 09:47:11

Gratulálok, hogy belevágtál és ilyen csinos tyúkólat hoztatok össze, ráadásul csupa maradék anyagból!
Az ablak nagyon tetszik az oldalán, úgy látom kezd divatba jönni a "freskós tyúkól" lehet, hogy én is kidekorálom a mienket! :)
Idővel belejönnek majd a tyúklétra használatába is, csak az a fontos, hogy minden este be legyenek téve az ólba, hogy rájöjjenek, az az ő helyük éjszakára. A mi kutyánk is hasonló érdeklődéssel nézte annak idején a friss jövevényeket, most már rájuk se hederít, sőt szerintem alkalomadtán meg is védené őket. Az állatok is kicsit elfelejtették már hozzánk, emberekhez hasonlóan a hagyományos vidéki szerepkört, de ugyanúgy ott van a zsigereikben, mint nekünk, és ha úgy adódik, hamar előjön. :)
Örömteli tyúkászást kívánok!

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.05.15. 09:52:41

Édes anyáméknál is a kutyák folyamatosan bámulják, őrzik az állatokat amíg vannak.
(Meg kajálnák meg a csirke szart ha tudnák.)

Tooodi 2013.05.15. 11:50:50

@Pickles:
Ja, azt is szeretik ám! :)
Nálunk egyszer a kutya félig kibontotta a tyúkudvar kerítését is, de nemám a tyúkokért, hanem kihúzta a táljukat és megette a molylepkés lisztjüket. Én meg este nézem, hogy ennek meg miért hófehér a két első mancsa meg az egész orra.. tisztára, mint a farkas és a hét kecskegidában. :D

gyalog.galopp 2013.05.16. 11:53:45

Jó kedv és vidámság, ez a lényeg. Nálam ott a pont, vagy itt a pont, mindegy, egy pont. :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.05.17. 08:24:10

Nem kapcsolódik szorosan a témához, de épp ennek a tyúkólnak a tulajdonosa is jelezte felém, hogy a blogot nehezen tudja olvasni, lassan tölt be, hozzászólni meg végképp nem tud.:(
van másoknak is ilyen gondja?
Ha igen, akkor kérlek jelezzétek!
(Persze ha nem tudtok ide írni:D, akkor a facsén, vagy e-mailben -tyukudvarblog@gmail.com)
Köszönöm!

gyalog.galopp 2013.05.18. 08:47:57

@Rosa Rugosa:

A jobboldali linkek nem mindegyike működik, vagy nem jön be, vagy más jön be helyette.

peva 2013.05.20. 09:23:26

Na most meg windopws alól Mozillával működök.
A Chrome-mal nem ment.
Egyébként tyúkügyileg az első néhány nap esti bepakolása után, (amikor Jancsiésjuliska után szabadon némi takarmánynak a lépcsőre való szrásával megtanítottuk őket a tyúklétrán járni) kitaláltuk, hogy ha az alsó traktust ahol a tojókosár van "munka" után lezárjuk egy lemezzel, akkor nincs más lehetőségük, mint hogy az ólba felmenjenek. És a tyúkeszükkel ezt meg s teszik, mi meg amikor tudunk megyünk és rájuk zárjuk az ajtót.
Egyébként meg a hat tyúk napi 4-5 tojással ajándékoz meg minket azóta is!
És közben egy süni rászokott esténként a tyúketető megdézsmálására, ahová egyszer be is szorult - innen tudunk róla.

peva 2013.05.20. 18:31:28

@Rosa Rugosa: köszi én is örülök, de dolgoznom kéne és egyfolytában csak kommentelek, mert nem birom befogni a számat!
:(

peva 2013.05.29. 13:27:24

@Tooodi: A tyúkólat azért dekoráltam, mert az azt ólnak az az utca felőli oldala és gondoltam ha valaki benéz, akkor inkább muskátlis ablakot lásson, mint házgyári ajtót!
:)
Sajnos a kutyáink nem adják fel, múltkor mikor bementem takarítani valahogy kinyitották mögöttem az ajtót és az egyik bejött és el is kapott egy tyukot, de az valahogy kiugrott a szájából és elmenekült én meg sikeresen kihajtottam a kutyát. Azóta is csak ugyató díszkisérettel tudok a tyúkudvarba menni.
Ezekből a kutyákból már kihalt az a fajta falusi szocializáció, vagy sosem volt nekik, mert ők inkább a vadászó ősökre ütöttek.
:)

Tooodi 2013.05.29. 13:53:40

@peva:
Szerintem még van esély, higgy bennük! :)
De tényleg, a mi kutyánk egy retriever, vízi szárnyas vadászatra tenyésztették ki, szóval no komment... aztán fél év múlva mégis összebarátkozott velük. Na nem mondom, az elején, ha rájuk nézett, azért is rászóltam, de összességében nem sokszor kellett elfenekelni.
A süni jófej! :)

Pikareszk 2013.07.16. 20:07:32

Micsoda menő tyúkólak vannak! Rosa blogja a tyúkólak Rosadombja!
süti beállítások módosítása