Libák után, szabadon
2013. április 03. írta: Rosa Rugosa

Libák után, szabadon

apipik.JPG

A tyúkudvar újra hangos lett. Újra lett a tyúkjaimnak hangja. Borzasztó, de egy ideig nem tudtam mi a fura. A libák olyan rettegésben tartották a tyúkokat, hogy azok szinte meg sem mukkantak. Folyamatosan búvóhelyet kerestek, felkutatták a legvadítóbb helyeket, ha éppen már muszáj volt tojniuk. És az volt a furcsa, hogy valahogy mindig meghúzták magukat, sosem voltak nagyon szem előtt.

Aztán a lucullusi vacsora után megváltozott minden.

Amikor a libák tollát téptük az udvaron, már akkor lehetett hallani felszabadult kotyogásukat, tudjátok, az alaphangjukat. Béke és nyugalom árasztotta el az udvart. Érezhetően, a libák levágása után percekkel! Az egyik hozzászóló a libás poszt alatt írta, hogy talán a tojástermelés is meg fog ugrani. Valahol én is számítottam rá, mert azért eléggé lehangoló volt, hogy a kb. húsz tojóképes tyúkomtól november óta 1-3 tojást szedtem össze. Volt az a szegény lelkes kis kopasznyakú, aki mindig ellátott tojással, a legnagyobb hidegben is, na a véresre verés után az a forrás is elapadt. És hogy mennyire igaza volt a kommentelőnek! A libaevés utáni napon 7 tojást szedtem össze. Ezt még nem akartam a libamentességre fogni, biztosan pont tojási csúcs volt, ilyeneket találtam ki - az előző napokban 2-3 tojást szedtem össze. Aztán másnap 8 tojás, utána 10, aztán megint 8, és rohamosan belendültek! Valamelyik nap már 20 tojást szedtem össze! Nem foghatom a jó időre, mert előtte is az volt és tavaly ilyenkor a tyúkjaim már termeltek ezerrel.

Most minden újra a régi. Tesznek vesznek, a tojóláda előtti sorbanállók hangosan kotkodálnak - ezt a libák alatt nem merték. A tojásokat is egyszerűen össze kell szednem a tojóládákból.

A tyúkjaim újra beszélnek...

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr915144658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tooodi 2013.04.08. 09:37:52

Sziasztok!
Nekem meg egy kicsit már túl sokat is beszélnek, illetve csak a kakas..
Nemrég még csak kb. háromóránként kukorékolt néhányat, de az utóbbi időben folyamatosan sűríti, ma reggel 6 óta folyamatosan kukorékol, (most fél 10 van..) Ez valami véget nem érő tavaszi szerelmi vallomás lehet a részéről, ami nemsokára lecseng, vagy most már ilyen marad???!
Amúgy tök jófej, tegnap gilisztát szedett a tyúkoknak(!!) meg szelid, stb, sajnálnám levágni.
Tudtok segíteni?

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2013.04.08. 22:44:32

egy apró megjegyzésem volna: sokkal esztétikusabbak a bejegyzések, ha sorkizárttá teszed a szöveget!

A jószágok pedig nagyon szépek! :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.04.09. 10:09:33

@Tooodi: Nem lehet, hogy a környéken is vannak kakasok és azokat hallja, arra válaszolgat?

Tooodi 2013.04.09. 10:27:11

@Rosa Rugosa:
Igen, részben arra válaszolgat, de amilyen dilis, újabban a kutyaugatásra is válaszol, néha meg csak kukorékol a nagyvilágba, hátha meghallja valaki... szóval nagyon be tud pörögni, néha már hallani a hangján, hogy totál be van rekedve a sok kiabálástól, de azért csak folytatja. Hajnali 3-4kor is képes rákezdeni a bezárt ólban, nem is tudom, a tyúkok miért nem ütik le. Ma reggel szépen elmondtam neki, ha ez így folytatódik, valaki elunja a dolgot, ő meg a levesben végzi, de ezen kívül nem tudom mit tehetnék. Az az érdekes a dologban, hogy korábban sosem volt nagyon kukorékolós, néhány hete kezdett csak rákapcsolni.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.04.09. 12:51:20

@Tooodi: Hát, talán itt a tavasz...
Még az jutott eszembe, hogy az enyéim akkor nyomják nagyon, ha idegen van a közelben, vagy olyan, akit úgy értékelnek, hogy veszélyt jelent.
Mondjuk ha eddig nem volt ilyen nagyon aktív, talán elmúlik. A saját érdekében.:)

Tooodi 2013.04.10. 11:34:38

Pont találkoztam tegnap este a szomszéd idős parasztbácsival, aki szintén megerősítette, hogy a tavasz lesz a nagy aktivitás oka, a madarak is ilyenkor énekelnek a legtöbbet.
Akkor ezek szerint talán elmúlik, köszi az ötleteket!
süti beállítások módosítása