A tojás lámpázása
2013. március 26. írta: Rosa Rugosa

A tojás lámpázása

Valaki kérdezte, hogy ha lámpázza a tojásokat (tehát arra kíváncsi, megindult-e benne a csibe fejlődése), annak mit is kéne látnia?

Gondoltam utánanézek és összeszedek pár infót. Saját tapasztalatom nincs, én ugyanis az egészet a magam szempontjából teljesen feleslegesnek tartom. Miután kotlóssal keltetek egyszerre max 23 tojást, előtte pedig ugye eszem a tojásokat (tavaly tavasszal az összes felütött tojásom szemes volt), így ugye látszik, hogy termékenyek. Nincs is kedvem zaklatni a kotlóst, szóval én nem alkalmazom a módszert. ami kikel, az kikel, ami nem az meg nem. A tavalyi arányom tulajdonképp sikersztori, szóval maradok ennél.

Ezért semmi hasznos saját meglátásom nincs az ügyben.

Összeollóztam viszont képeket és egyéb információkat az ügyben.

Egy nagyon hasznos és képekkel gazdagon illusztrált írás a keltetésről:

A KELTETÉS GYAKORLATÁNAK VIZSGÁLATA

Aki sok okosat szeretne olvasni, látogasson el az index Keltetőgép építés és keltetéstechnológia fórumára. Ott találtam ezt a képet (remélem nem sértek vele szerzői jogot, ha igen, kérem jelezze a tulajdonos) az átvilágított tojásról.

A múltkor írtam a kotlóssal, vagy keltetőgéppel való keltetésről. Épp ezen a fórumon olvastam egy nagyon érdekes megjegyzést az egyik hozzászólótól, ajánlom minden kezdő tyúktartónak továbbgondolásra keltetés ügyben:

AKIK MOST KEZDENEK KELTETNI ELŐSZÖR A KELTETÉS TECHNOLÓGIÁT TANULMÁNYOZZÁK. OLVASSÁK VISSZA EZT A TOPIKOT. MINDEN KEZDŐ VEGYE TUDOMÁSUL, HOGY ÉLŐ SZERVEZETTEL DOLGOZNAK !

NEM MINDEGYHOGY MENNYIT SZENVED EGY CSIBE MIRE KIKEL! HA UGYANEZT A KINZÁST EGY KUTYÁVAL CSINÁLJÁTOK BÖRTÖN JÁR ÉRTE.!   

Forrás: innen

Én elgondolkodtam a dolgon és azt hiszem tényleg a legjobb, amit tehetek, hogy maradok a bevált kotlóssal való keltetésnél.

Térjünk vissza a lámpázáshoz. Próbáltam ráguglizni, de még a tizedik oldalig is a falusisanzon blogot dobja fel, azt meg gondolom aki akarta elolvasta már. Én úgy olvastam nagyüzemekben nem viszik túlzásba, van összesen két alkalom. Az egyik a hetedik-nyolcadik napon, a második a tizennyolc-tizenkilencedik napon.

Nos nézzük, hogyan fejlődik a csibe a tojásban, forrásért katt a képre.

csibe.png
Szintén a keltetős fórumban találtam egy leírást, napról napra, hogy mit kell nézni. Hozzáteszem, én ezeket mind elolvastam tavaly és tavalyelőtt, arra a következtetésre jutva, hogy én bizony nem tudom teljes bizonyossággal megállapítani, hogy melyik az élő és melyik a halott tojás, lehet többet árt, ha kidobálok olyat, amit nem is kéne, ráadásul valószínű nem 1 percig tartanám a lámpához, hogy bizonyosságot nyerjek, ezért komolyan mondom még egyszer, hogy bár szinte minden fellelhető irodalmat átnyálaztam, úgy gondoltam én inkább nem lámpázok.

Szóval az írás:

Az átvilágítás részletes leírása:
Először is az átvilágítást sötétben, rendszerint este, miután besötétedett, akkor kell végezni, teljesen sötét szobában, olyan átvilágító lámpával, amelynél a lámpa és a tojás érintkezésénél minimális a fénykiszűrődést. Ezt minimálisra lehet csökkenteni, ha valami kis kerek gumigyűrűt ragasztotok a nyílás elejére. Tovább lehet csökkenteni a fénykiszűrődést, ha ezen kívül még egy darab fekete kilyukasztott rongyot is odatesztek. Ekkor már semmi fény nem szűrődik ki, lehet szépen fényképezni is, és az eredményt megosztani másokkal, hogy segítséget nyújthassunk egymásnak, ha probléma adódik.
1. nap vége: kattints ide a folytatásért!

Az írást olvasva a vissza a topikba feliratra kattintva elérhető a hozzászólás az eredeti oldalon, ahol az írója lámpázott tojások képét is megosztotta.

Remélem valamit tudtam segíteni a lámpázóknak.

A bejegyzés trackback címe:

http://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr965172165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.