Kotlós ültetés
2013. március 13. írta: Rosa Rugosa

Kotlós ültetés

kotló.JPG

Annyi tévhit kering erről a kotlós témáról, hogy megpróbálok tiszta vizet önteni a pohárba. Ha visszaolvasom a korábbi bejegyzéseimet ebben a témában, jól látom, hogy bizony az irodalom pont a lényeget nem tudatta velem tudatlannal.

Kezdjük a legfontosabbal! Olyat nem érdemes, nem szabad tenni, hogy egy tyúkot bezárunk valahova a bepakolt tojásokkal, aztán hajrá, tessék kotlani! Ezzel úgy járunk, mint az egyszeri gyerek, akit az apja úgy tanít úszni, hogy bedobja a vízbe, aztán mondogatja neki: -Ússzál, b.meg! Ússzál, b.meg! ... B.meg!!!  Ezzel a módszerrel tyúkunk is kb. ilyen sikerrel fog kotlani.

Na de mit jelent akkor az, hogy "Szép szakmári lányok tyúkot ültettek"? Mi is az a kotlós ültetés?

Ehhez először is tudnunk kell, honnan látjuk, ha a tyúkunk kotlani készül? Szerintem ez onnan látható a legegyszerűbben, hogy a tyúk, ami délelőtt beült a tojóládába, este sem akar kijönni. Ennél egyszerűbben nem tudom megfogalmazni, szóval nem akar a többiekkel menni az ólba. Ha azt látjuk, hogy ez bizony tart egy-két-három napja, akkor a tyúkunk jó eséllyel alkalmas arra, hogy tojásokat tegyünk alá, amiket ki fog költeni. A tyúk kotlási láza akár 40 napig is tarthat, - a csibék 21 napra kelnek tehát bőven van időnk kivárni, hogy a kotlás elmélyüljön és akkor betenni a tojásokat. De épp ezért keltethetünk vele más tojásokat is, a gyöngytyúk 27, a lúd és a kacsa 28, murlardkacsa 32 napra kel (pár nap eltérés belefér).

Amikor már látjuk, hogy hajlik a kotlásra, vagyis napok óta ül és éjjelre sem akar leszállni a tojásokról, (nyugodtan alatta hagyhatunk pár tojást) akkor csináljunk neki egy helyet, ahová bepakoljuk a keltetni kívánt tojásokat, a tyúkot meg áttelepítjük oda. Talán legegyszerűbb ezt este kivitelezni és a tyúkot akár arra a helyre be is zárni. Nekem volt olyan tyúkom, amelyik nem a tojásokhoz, hanem a helyhez ragaszkodott. Vagyis én hiába pakoltam át egy igazán jó helyre, ő leszállt a tojásokról és visszaült az eredeti helyre. Ezt érdemes szem előtt tartani, mint lehetőséget.

Tehát kotlóst ültetni azt jelenti, hogy egy tyúkot, ami már elkezdett kotlani elkülönítünk a többiektől és alá tesszük a keltetni kívánt tojásokat.

Én most eleve úgy alakítom a dolgot, hogy több egy férőhelyes tojóláda van az udvaron, így ha valamelyik elül, akkor egyszerűen a láda bejáratát elrekesztem egy ráccsal a többiek elől. Amikor kikelnek majd a kiscsibék, akkor pedig gyorsan áttelepítem majd a csapatot egy alkalmasabb helyre.

A kotlónak sose tegyünk be ételt, nem baj, sőt, a tojások szellőzése szempontjából is optimális, ha naponta legalább egyszer leszáll a tojásokról, így is valami förtelmesen nagyot és büdöset fog üríteni, azt meg jobb ha nem a tojások mellett teszi, ekkor eszik, iszik is .

A kotlóst szigorúan szemes takarmánnyal kell etetni, ilyenkor legjobb a kukorica, zöldet sem kell adni neki.

A képen jól látható a kotló tyúk tipikus testhelyzete, szóval nem olyan hetykén ül, hanem teljesen el van laposodva, szét van terülve. Remélem ti is látjátok... Gondolom a cél a teljes lefedettség elérése... Valamint olyan átszellemült fejez vágnak, szerintem elég rájuk nézni és az egész lényük azt sugallja, "Én innen el nem megyek, bármit is teszel!"

Folytatása következik hamarosan, legalább is remélem valamelyik tyúkom kedvet kap a kotláshoz.

Az új piros retteneteimről majd hétvégén, eddig nem volt időm letölteni a képeket, anélkül meg nem olyan érdekes.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr435112606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

zsuzsi_buvar 2013.03.13. 12:34:41

Az en nagy feketem ennel meg sokkal jobban el szokott terulni, tenyleg kilapul mint egy palacsinta :)
Az atszellemult fej is megvan, ha meg felemelem, h kivegyem alola a tojasokat, akkor ugy marad, felhuzott labbal, ha leteszem mashova, akkor ott palacsintaskodik tovabb. Mondjuk nekem hiaba kotlik, itt nincs kakas :P

A kepen levo nocik duoban kotlanak? Legalabb nem unatkoznak kozben, 40 nap az hosszu ido, pletykalkodassal gyorsabban eltelik ;)

A. Éva 2013.03.13. 12:47:25

@zsuzsi_buvar: Ez még tavalyelőtti kép, igen, ők ketten ücsörögtek együtt. Akkor nem is lett belőle semmi. Még a macskáink csináltak ilyen megosztást, rendesen irígykedtem rájuk. Két macskánk ellett egyszerre (szerencsére jó keveset, azóta már ivartalanítva lettek) és felválta kommandírozták és etették a kismacskákat. Délelőtt a tarka, délután a szürke gondozta mindkét fél macskáit... A másiknak meg lehetett értelmesen eltölteni a gyerek mellett a szabadidőt. Én meg csak sárgultam.
De azt hiszem ez a tyúkoknál nem így van. Tavaly is a kotlósom mellett ült az egyik kis japán, de amikor kikeltek a csibék, a fehér kotlósom úgy verte szegényt, hogy ki kellett vegyem onnan. Ő meg ült tovább bánatosan új tojásokon.

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2013.03.13. 13:30:30

Érdekes volt ezt az összefoglalót azután olvasni, hogy nálunk csak az ötödik alkalom jött úgy össze, hogy végre kiscsibiénk lettek, pont két és fél hete.
Bármelyik tyúkunkat próbáltam átköltöztetni, ők a helyhez ragaszkodtak, nem a tojásokhoz.
Egy kezdőnek félreérthető az a mondat, hogy a kotlós 40 napig kotlik. Mert ugye a csibének elég 21 nap, hogy kikeljen a tojásból.
A kis törpe tyúkunk olyan helyen kezdett kotlani, ahonnan nem tudtam naponta egyszer kiengedni, ezért kénytelen volt oda üríteni, ahol kotlott, a hely egyik sarkába csinált. Tudtam, hogy ez ezzel jár, de a sokadig sikertelen kotlás után úgy döntöttem, hogy hagyom ott, ahol elkezdte. A 3 hét alatt nem csak hogy átszellemült képet vágott, olyan volt, mint aki kómába esett :)
Mindegy, végre sikerült és négy gyönyörű kiscsibénk lett, akiket most jó anyaként tanít és óv :) Minden csibének így kellene felnőni, mint ennek a négynek :)

A. Éva 2013.03.13. 15:23:50

@Alexandra Sydneyből: Igen igazad van! Szóval a 40 nap az úgy értendő, hogy kb. 40 napig tart nála ez a "láz" és persze a csibék 21 nap alatt kelnek. ha kikeltek, természetesen nem akar tovább ülni.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy hagyhatunk neki időt, hogy tényleg komollyá váljon a kotlás, mert akár 40 napig képes ülni. tehát ha történik valami a tojásokkal, akkor adott időn belül pakolhatunk alá újakat, ha azok kelési ideje, a 21 napja nagyjából belefér még a kotlós 40 napjába. Nem tudom így érthető-e?

A. Éva 2013.03.13. 15:38:01

@Alexandra Sydneyből: Kijavítottam.:)
A többi kotlás miért volt sikertelen?

csíra 2013.03.13. 18:29:16

Nekünk szerencsére mindig akad kotlósunk, legutóbb kettő is volt egyszerre, de sajnos a barna a kikelt csibéket azonnal meg akarta ölni, úgyhogy őt el kellett választani a piciktől. De a másik, a sztracsatella színű, az befogadta mindet és nagyon gondos anyuka volt. Remélem, hogy idén is kotlik majd, és szerintem a csokoládé színűm is fog :)

Az a megfigyelésem, hogy amelyik tyúk sokat kotyog, folyton "dumál", az jó eséllyel kotlós lesz. Ha nem abban az évben, akkor a következőben.

TIPP, amit még dédnagymamám használt:
egy kis méretű tejfölös/joghurtos pohárba friss vizet rakott minden reggel a kotlós közelébe, a fészek egyik sarkába.

Akár 42 fok is lehet a fészekben nyáron, így inkább legyen egy kis víz, a kotlós meg majd eldönti, hogy iszik-e. A mieink néha-néha beleittak, de nem minden nap.

Délután vesszük le mi is a kotlóst, amikor már nincs dögmeleg, kb 20 percre, evés-ivás-ürítés-porfürdő gyanánt, utána már siet is vissza a fészekhez. Írtó cukik, én sokszor szoktam csak úgy nézegetni, ahogy kotlanak.

Fontos, bár talán magától értetődő: zárható helyen legyen a kotlós, mert ő van a legnagyobb veszélyben egy esetleges ragadazó támadása esetén! És legyen elkülönítve a többiektől, hogy nyugalomban lehessen és ne tojjanak alá új tojást.

Nálunk egy régi kis mélyhűtő van szétszedve (ajtó leszedve), elfektetve, egy rács kb középen, így két kotlóhely van. Elé pedig szereltünk egy erős rácsot, amit egy erős dróttal erősítettünk a hűtőhöz. Ragadozó nem tudja leszedni, naponta egyszer meg kibírjuk, hogy leszenvedjük a drótot, a kotlós biztonsága az első!

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.03.13. 22:40:20

Köszi ma is tanultam valamit. Még akkor is ha nem feltétlenül tudom idén felhasználni de majd még jó lesz ez valamikor.

A. Éva 2013.03.14. 07:42:49

@csíra: Igen igazad van, nálunk is azért lettek most egyes-kettes tojóládák (a régi ami volt, meg betettem nekik a kutyaólat, amiben egy kutya sem akart soha befeküdni, de ők kijártak bele tojni, valamint érkezik hamarosan egy irodai fiókos szekrényke), mert úgy is ott kezdenek kotlani, ahol tojnak. Ha valamelyik elkezd kotlani, akkor egyszerűen rácsukom azt a ládát és akkor senki nem piszkálja, és nem tojhatnak rá a többiek. Én nappalra rácsot teszek a bejárathoz, hogy azért szellőzzön, éjszakára meg igényesen egy falapot tettem a bejárathoz és ráhúztam egy zsalukövet.

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2013.03.15. 05:11:13

Azért nem sikerült a korábbi ültetés, mert 1) át akartam tenni a kotlóst egy olyan ládába, ahol külön van a többiektől, de ki tud járni enni és pottyantani; 2) ha ott hagytam, ahol a többiek tojtak, akkor azok néha letolták a tojásokról, maguk ültek rá, de azoknak a hasa nem olyan meleg, mint a kotlósé, 3) előfordult, hogy amíg nem voltunk itthon, a tojások összeszedésével megbízott hölgy kisfia kiszedte a kotlós alól is a tojásokat (pedig már másfél hete ült rajtuk és a tojások meg is voltak jelölve), 4) pont akkor utaztunk vidékre és vittük magunkkal az összes baromfit, amikor az egyik kotlott volna. Ahogy így számolom, nem is az ötödik ültetés jött össze, hanem legalább a hatodik vagy hetedik, mert a helycserét többször is eljátszottuk.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.03.15. 08:37:41

@Alexandra Sydneyből: De akkor végre sikerült. Egyébként tényleg úgy van, hogy az ember elmegy 1-2 napra és tuti akkor történik valami.:)

harCIBAnyulka 2013.03.15. 19:06:23

Sziasztok! Még egy fontos dologgal kiegészíteném: a tojófészek parazitamentességéről mindenképpen gondoskodni kell, mert a kotlás alatt a tyúk jócskán veszít a súlyából, és ha még a tetvek a vérét is szívják, nagyon legyengül. Mivel egész nap (és éjjel is) bent ül, folyamatosan zabálják! Én egyszerű piretrin tartalmú szerrel beszórom a tojófészket pár nappal az áttelepítés előtt, a kuckó fala meg meszelt.

abrhamakk 2013.04.26. 09:08:05

Sziasztok, hány nappal húzódhat el a kotlás néma kacsánál és tyúknál? Mikor lehet kijelenteni, hogy na ez annyi? Létezik, hogy 15-20 tojásból egy sem kel ki? Omoljak össze, vagy van ilyen?
Nagyon köszönök minden választ és tanácsot!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.04.26. 10:11:14

@abrhamakk: Tyúkoknál úgy tudom 2-3 nap, de próbáld megnézni, van-e csibe a tojásban! Kipróbálhatod a vizes módszert, hogy a tojást langyos vízbe teszed, ha él benne a csibe akkor mozog a tojás (mellesleg a víz állítólag kicsit felpuhítja a héjat és talán könnyebb kitörnie.
40 fok alatti, 37-38 fokos vízbe tedd 1 percre.
Ha a füledhez tartod a tojást és "él" akkor csipog benne a csibe!

Kacsában nem tudok segíteni.

Tooodi 2013.05.16. 08:31:15

Sziasztok!
Hogyan kell érteni ezt a kotlós elzárását a többiektől?
Ugyanis az a problémám, hogy a mi kotlósunk magától kijön egyszer enni napközben, ezért nem akartam elzárni, viszont így tényleg mellé tojnak a többiek..
Nem rossz az neki, hogy egész napra bezárom, és és mondjuk csak egyszer engedem ki?

Tooodi 2013.05.16. 08:34:25

@Alexandra Sydneyből:
Szia! Az 1) verzióban, amikor külön fészket adtál neki és külön kifutót, akkor mit csinált az új helyén, hogy végül kudarcba fulladt a dolog? Vágyakozva nézte a kerítés mellől a régi fészkét, a tojásokkal meg nem is foglalkozott?
(én is hasonlóban gondolkodom most ugyanis kotlósügyileg)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.05.17. 12:56:21

@Tooodi: Nem lesz semmi baja, egyébként se szállna le többször, illetve a tojásoknak se jó, ha folyton leugrál.

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2013.05.23. 09:03:19

@Tooodi:
A baromfiudvar egy sarka lett lekerítve neki, ahol kapott egy külön dobozt (eredetileg egy kutyaszállító doboz, tehát felülről is védett).
Két tyúkkal is kísérleteztem.
Az egyik nézte a többit, meg úgy egyáltalán, nem akart visszamenni. Felült a doboz tetejére vagy ha visszatettem, akkor nem a tojásokra ült.
Raktam be neki egy kis vizet, azt kiöntötte, onnantól meg persze elázott a doboz és vizes lett a hasa.
A másik tyúknak sokkal kevesebb vizet tettem be, hogy ne tudja kiönteni. Reggelente kiengedtem, szart (hihetetlenül sokat), evett, majd a kerítés mellett járkált fel-alá. Minden alkalommal vissza kellett tennem a dobozba és bezárni. Ő akkor már ráült ugyan a tojásokra, még sem lett az egésznek semmi eredménye.

Amikor az eredeti helyükön hagytam a kotlóst, csak lezártam egy kis ráccsal a fészkét, akkor sikerült a kelesztés. Ő három hétig szinte kómában volt. Kapott enni és inni, de akkor sem jött ki, ha a rácsot felemeltem, hogy mehet. Oda szart, ahol volt, de nem a tojásokra, hanem az egyik sarokba, amit időnként igyekeztem kitakarítani. Nálunk olyan az ól, hogy nem tudtam azt megcsinálni, hogy először csak őt engedem ki, hogy egyen és elvégezze a dolgát, majd utána a többit.

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2013.05.23. 09:06:29

@Tooodi:
Azt mondta a nagymamám, hogy az nem jó, ha mellétoj a többi, mert nekik más a hőmérsékletük, mint a kotlósé és azok nem melegítik eléggé a meglévő tojásokat.

Tooodi 2013.05.23. 09:11:16

@Alexandra Sydneyből:
Köszi a segítséget! Tegnap én is úgy döntöttem, hogy inkább a természetre bízom a dolgot, mert bárhogy okoskodtam a kotlós elhelyezésével, mindig csak bonyolultabb lett a dolog. Sajnos a többi tyúk mellé tojik, ezzel most már nem tudok mit csinálni, kíváncsian várom, hogy lesz-e ennek ellenére kiscsibe, mert van logika abban, amit a nagymamád tanácsolt, majd beszámolok az eredményről!

Mária Barcziné Nagy 2013.05.29. 17:05:48

Sziasztok!
Hogyan lehet megnézni, van e kiscsirke a tojásban? 2.hete ül a tyúkom,talán már látszik, van e benne valami.21 tojást raktam alá,jó lenne ha legalább a fele kikelne...

newborn 2013.05.30. 14:18:12

@Mária Barcziné Nagy:

Szia, lámpázd meg, a tojás tompábbik felével.
Én egy sima elemlámpával szoktam, 2 hetes tojásban már látni kell a "csibét", sőt, mozgást is.

Tooodi 2013.08.08. 15:59:16

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. A múltkori keltetésem sajnos teljesen kudarcba fulladt amiatt, hogy nem kerítettem el idejében a kotlóst a többiektől. Nemsokára elkotlott egy másik tyúkom, de a kudarc még túl elevenen élt bennem, ezért nem hagytam kotlani, és elzártam a fészektől. Abba is hagyta az ücsörgést, még egy pár napot vártam, aztán elengedtem. Egy ideig minden rendben is volt, de újabban egyre inkább kezd visszatérni ez utóbbi tyúk kotlási mániája, a nap felét a fészekben tölti, de ha kint van akkor is leginkább kotlós pózban ücsörög, közben jellegzetesen kotyog, stb. Ezt már kb 2 hónapja csinálja, és aggódok miatta, hogy teljesen felemészti magát. Ha a kakas felugrik rá, akkor is megadóan lelapul a földre, és még vagy egy percig úgy marad, farkát lelapítja a földre, tiszta furán néz ki. Nem ismerős valakinek ez az állapot? Nem tudom mit csináljak vele, hogy újra kapirgáljon, és úgy viselkedjen mint a többi tyúk.

Mária Barcziné Nagy 2013.08.09. 16:17:56

Sziasztok!
Nagyon érdekesdolog történik a baromfi udvaromban. A hamburgi törpetyúk, és japán tyúkocska felváltva ült a 6 db tojáson. Nem akartam már csibét, de megsajnáltam őket, annyira elszántak voltak.2 napja kezdtek kelni a csibék. az első kettővel a japán elment kapirgálni, a többi tojáson ücsörgött a hamburgi. Ahogy keltek szépen sorban, úgy mentek a japán mami után. Most, hogy megvan mind a 6, közösen nevelgetik őket, a legnagyobb békességben.tegnap betlógott a lábam mellet egy tyúk, és a hamburgi mami olyan vehemenciával zavarta el, hogy magam is meglepődtem.Még sosem láttam, hogy két tyúk ennyire jól elvan egymással,és a közös csibékkel. Este elmennek aludni, ki ki egy pár csibével. Mint egy igazi család. :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.09. 17:35:36

@Mária Barcziné Nagy: Igen, ez nagyon érdekes! Pont mint az én két tyúkom, akik együtt ültek a szalmabálák között és utána a csibéket is együtt nevelték! Én sem hittem, hogy van ilyen. Mármint hogy a kelés után is együtt marad a két kotlós.
Gratula a pipikhez.:)

@Tooodi:
Szerintem tegyél alá tojást, vagy tegyél alá tojást 1-2 napra és szerezz pár csibét, azokat tedd alá éjjel, akkor tuti abbahagyja,
jobb ötletem nincs.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.08.09. 17:38:05

@Tooodi: Most már biztosan külön tudnád tenni, nem menne el új helyre.
nekem is volt ilyen bolond tyúkom, attól féltem elpusztul, ha nem költhet, a kelő csibékből pakoltam alá kettőt, aztán azokkal boldogan elvolt.

Barack 2014.03.06. 14:33:17

Sziasztok!

Szeretnék kiscsibéket. Sajátokat. Olvastam, hogy erőltetni nem lehet a pipiket, hogy elüljenek. De mégis, valahogy rásegíteni, szorgalmazni, hogy lehetne? 7 pipim (+1 kakas természetesen) van, amiből 3db 2 éves 4db pedig tavaly tavaszi kelés. A fiatalok elkotolhatnak egyáltalán, vagy az öregebbekre bazírozzak? Most 10 tojást mindig hagyok a fészekben, hátha ráül valamelyik, de ennél többet lehet tenni az ügy érdekében?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.03.10. 20:18:50

@Barack: A fiatalok is hozzákezdhetnek, bár talán még kicsit korán van (bár nekem az egyik japánom már ül). Igen, hagyj bent tojást, de esetleg készíthetsz egy kis külön ládikát is, ahová teszel pár tojást, hátha attól kedvet kapnak. Én úgy tapasztaltam, hogy a legkorábban kotló tyúkjaim mindig valami új helyre kezdtek tojni és ott is akartak utána ülni.
Nem tudom ez segít-e, remélem igen.
Légy türelmes, a legtöbb tyúk majd április-májusban fog kedvet kapni.:)

titkos író · http://titkosíró.blog.hu 2014.03.16. 17:23:16

sziasztok,nem tom majd olvassa e még ezt valaki,ha igen hát tessék,leirom hogy kell ezt csinányi:A tyúkanyó,elül ahová akar,amikor akar,ameddig akar, :) és magától kikelti a csibéket. higgyétek el ,nem kell őket pakolászni meg piszkálni... üdv! 1 igazi paraszt ;)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.03.18. 14:20:51

@titkos író: Olvassa.:) Minden tavasszal, ha kezdődik a szezon.:)

zellerlevél 2015.02.25. 21:12:49

A gyárból jérceként vásároltak nem tudják maguktól, hogyan kell kotlani? Az enyémek egy évesek, és eszük ágában sincs kötlási jeleket mutatni. Valamivel rá lehet őket venni a kotlásra?

Chickambria 2015.02.26. 13:52:55

@zellerlevél: nálam nem nagyon számított, hogy kotlóstól való vagy keltetőgépből kelt az a tyúk, aki később kotlani kezdett. A tyúkjaim egy évesen még nem kotlottak. Jellemzően a második évtől vettem észre, hogy egyre több kotlik. Ma a 13 tyúkból 5 kotlósom van.

Donkey Hote 2015.02.26. 17:06:45

@Chickambria: Öt kotlós. :) Akkor kotlanak a vadak tízezerrel. @zellerlevél: Azok nem igen kotlanak. Sajnos. Bár semmi nem lehetetlen. Egy évesen, mint az Chickambria mondta nem nagyon szoktak kotlani. Vegyük példának a japántyúkomat. Ő kotlós alól kelt, és most két éves. Most kotlott el, nemrég. A jércék még nem kezdtek el kotlani, de ha fognak szólok neked.

zellerlevél 2015.02.27. 16:40:34

@Donkey Hote:

Vagyis várjak egy évet? Vagy szerezzek egy normál módon nevelt kotlóst?

Donkey Hote 2015.02.27. 19:26:53

@zellerlevél: Egy valamit nem értek. Hogy a fenében lehet idegen embertől kotlóst venni? Én nem vennék. Vegyél inkább olyan tanyasi tyúkot, ami már egyszer kotlott, vagy próbálj beszerezni egy-két selyemtyúkot. Persze már tojó állapotában. Drágák, de kitűnő kotlósok.

zellerlevél 2015.03.13. 22:41:53

@Donkey Hote:

:) Nem venni gondoltam, hanem mondjuk rokontól kérni, esetleg cserélni.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2015.03.21. 08:23:26

@Chickambria: Ez így igaz! Nekem most 2 Araucana is kotlik, tavaly pedig a csőrkurtított tojógyári tyúkom.