Az angol tyúkok - harmadik rész
2013. január 31. írta: Rosa Rugosa

Az angol tyúkok - harmadik rész

Szabályozás, helyi sajátosságok és a napi rutin

Zsuzsi utolsó bejegyzése következik, olvassátok, kérdezzetek! (Kedves Zsuzsi, azért ha még eszedbe jut valami, ne kímélj minket, isszuk szavaidat - én legalább is biztosan.)

Most következzenek az egyéb adatok. Hátsókertbeli tartás 50 madárig nem igényel semmiféle engedélyezést, szabályozást. Az egyetlen szabályozás, hogy a madaraknak és a környezetnek jó legyen (ez ellen amúgy a baromfiipar erősen lobbizik mostanában, eddig sikertelenül). Meg a szomszédot sem kell megkérdezni (mi azért megtettük, bár inkább csak bejelentettük nekik, aztán az első tojásokból adtunk nekik, mindenki boldog volt). Amennyiben a tartási körülmények nem  megfelelőek és a szomszéd feljelentést tesz, akkor kijönnek és ellenőrzik és szükség esetén intézkednek. (Mondjuk ez a szemlélet az ország egészére jellemző. Nem szabályozzák túl a dolgokat, ami mást nem zavar és nem karos, azt szabad csinálni. Aztán ha kiderül, hogy káros vagy zavaró, akkor majd szabályozzák. Úgy tűnik, a hobbityúkozást nem szükséges szabályozni, még belső lakóterületen sem.) Amúgy pedig BÁRMILYEN háziállatot tarthatnánk a kakas kivételével. Mi felhívtuk az önkormányzatot mielőtt belevágtunk, az ördög nem alszik alapon és azt a felvilágosítást kaptuk, hogy mindent tarthatunk, lovat meg marhát is, sőt disznót is, ha nem szól érte a szomszéd és az állatnak jó.


Törpekecskén még gondolkozunk, a többit nem szívesen vinném át a házon, ugyanis a kertünknek nincsen direkt kapcsolata az utcával és asszem a ló vagy a tehén elakadna az előszoba fordulójában :). Ami szigorúan tilos, az a konyhai hulladék etetése az állatokkal, bár mint szinte semmit, ezt sem ellenőrzik. A kutyának adhatom, mert őt nem esszük meg, de a madaraknak nem szabad adni. Azt hogy ezt hogyan gondolják betartatni, fogalmam sincs.

Én káposztát, salátát szoktam direkt a madaraknak venni, ha ezt nem viszem be a konyhába, akkor adhatom nekik, ha beviszem, akkor konyhai hulladéknak minősül és nem adható. Vagyis vannak itt is vicces dolgok.

angolroka1.JPG

Errefelé a legnagyobb veszélyt a szabadon kapirgáló hátsókerti hobbityúkra az iszonyú mennyiségű és már kb. semmitől sem félő rókák jelentik. Mivel nem terjesztenek emberre veszélyes fertőzéseket, ezért szervezett irtásuk nincs megoldva, de a szervezetlen sem. Sokan cukinak tartják őket és etetik, ami azt jelenti, hogy a kint hagyott élelemre a patkányok is jönnek. Állitólag Londonban az ember sosincs 10 méternél messzebb egy patkánytól, amely gondolat engem mélyen megráz, ahányszor meghallom, de az ő irtásukról sem sokat szoktam hallani (mondjuk még nem is láttam, csak egyet, amit a macska hozott be trófeaként).

angolroka2.JPG

A rutin.

Ha hideg van, 0 fok alatt, akkor bezárjuk őket éjszakára (leeresztjük a csapóajtót) és ilyenkor persze reggel ki kell őket engedni. Ha nincsenek bezárva, akkor a reggel folyamán valamikor kimegyünk hozzájuk, feltöltjük az etetőt/vizet, megnézzük ki hogy van, összeszedjük a tojást, ha már van. Ha az idő olyan és valaki otthon van, akkor kiengedjük őket a kertbe, egyébként elvannak a kifutóban. Bio tápot adok nekik, neten veszem általában, az alternatíva a nem bio táp lenne, de mivel megesszük amit tojnak, ezért szerintem legyen bio, ha már én termelem. A tápot amúgy megvehetném kisállatboltban, úgynevezett farmshopban, vagy nagyobb tescoban is, de neten olcsóbb. Terménybolt meg hasonló itt nincs, én még nem találkoztam ilyesmivel legalábbis, szemes takarmányt tonnás kivitelben vehetnék, ha keverni szottyanna kedvem (nem szottyan). Csak a tápot etetve nagyon lágyhéjú tojásokat tojtak, ezért keverem nekik a saját megsütött (10 perc 120 fok a kihűlő sütőbe szoktam betenni amúgy) aprított tojáshéjukkal.

Parazitamegelőzési célból keverek a tápba diatomot és már nem tudom hol olvastam, az ürülékük szagának csökkentésére (mégis csak városban vagyunk, vagy mi) bokashi korpát (állítólag ezt joghurttal is el lehet érni, de a bokashi olcsóbb es egyszerűbben adagolható). Időnként kiszórunk nekik un grit-et, ez apró kavics és aprított strucctojás, a begyükbe és szintén kalciumpótlásra. Pár naponta kapnak friss salátát/káposztát fellógatva, tört kukoricát és szárított lisztkukacot kiszórva. Meg persze a konyhai hulladékot, maradék főtt tésztát, kenyeret, amit alkalmasnak ítélek a számukra, eddig ebből semmi baj nem származott.


A házat hetente egyszer tisztítjuk (a kihúzhato trágyatálcaval ez tényleg nem nagy munka), kapnak friss papirforgácsot a tojóládába (irodai iratmegsemmisítőből), kisikáljuk a vizesedényeket. Évente egyszer legalabb kimossuk a hazat is fertotlenito folyadekkal,
lemossuk az ülőrácsokat és mindent jól beszórunk diatommal, különösen a sarkokat, éleket. Amikor elutazunk, akkor vagy az ikerszomszéd lánya, vagy egy másik, közelben lakó ismerős jön át macskákat etetni és a tyúkokat is ellátják alapszinten, természetesen a tojás ilyenkor azé, aki kiveszi, nem sokat kell nekik könyörögni, hogy segítsenek :)


Ezek az én tapasztalataim, akinek kérdése van, kérdezzen, köszi hogy elolvastátok.
Zsuzsi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr235023059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.01.31. 12:17:27

Ez a róka kérdés érdekes, mert nálunk azt hiszem úgy van, hogy a veszettség miatt kell tőlük tartani.
A patkány meg... állítólag a nagyvárosok belefulladnának saját szemetükbe, ha nem lennének a patkányok.:)
Én pl. azért nem merek nyulat tartani, mert állítólag azok odavonzzák a patkányokat, de lehet hogy ez amolyan városi, akarom mondani falusi legenda.

korenka2 2013.01.31. 20:59:44

Angliában nincs veszettség, mert sziget ország, elszigetelt ilyen szempontból.

Nálunk már olyan szelídek a rókák, hogy a falu főutcáján korzóznak időnként. Féltjük a gyerekeket, mert tényleg nem lehet tudni, hogy nem veszettek-e.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.02.01. 09:19:44

Ez eszembe se jutott, hogy talán emiatt lehet?
Az nem semmi, hogy nálatok így nyomulnak a rókák.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.02.02. 10:26:23

@Rosa Rugosa: Szia! Eszembe jutott egy régi szakkönyv, amit még gyerekkoromban rongyosra olvastam este lefekvés előtt: Gonda Irén: Ezer kérdés ezer válasz a ház körüli állattartásról (1982). Ebben is felvetette egy olvasó a patkány-nyúl problémát, de Gonda Irén cáfolta. Modjuk ott attól félt a kérdező, hogy 'összeállnak' a nyulak meg a patkányok, mert hogy így tartják a faluban. Persze ez lehetetlen, de a takarmány miatt valóban megjelenhetnek a patkányok és a kisnyulakat el is vihetik.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.02.02. 21:23:46

@zöldeketbeszélek: Tényleg, ez nekem is megvan, igaz fogalmam sincs hová tettem. Szóval akkor nem igaz... hát akkor valami másra kell majd fognom, hogy miért nem akarok nyulat tartani. Egyszer volt egy húsvéti, de hát családi vita lett a vége.:D
süti beállítások módosítása