Libajáték
2012. október 09. írta: Rosa Rugosa

Libajáték

Talán emlékeztek még rá, korábban írtam róla, hogy vettünk két kislibát. Elneveztük őket Kázmérnak és Montisának. Imádjuk a szappanoperák neveit, bár a Kázmér azért nem teljesen ez a kategória. Tavaly volt már egy próbálkozásunk libákkal, de sajnos ott a kutya közbelépett, nem tartott sokáig az öröm. Ezek most szerencsésen túlélték.

libik.jpg

Az elején ők voltak az udvar legkedvesebb gyerekjátékai. Bár nem volt egyszerű megértetnem a kis 2 évesemmel, hogy a liba nyaka - ami valljuk be, tényleg kézre áll - nem arra való, hogy annál fogva cipelgessük a kert egyik végéből a másikba, azért a libák túlélték ezt is. Az unalmas esős nyári napokon a két kis alsósnak is egy egész napos elfoglaltság volt, hogy kitalálták, a libáknak wellness hotelt építenek. Ez a játék kitartott vagy egy hétig, reggeltől estig! Mert ugye végre egy állat, ami nem menekül előled és nem csalogatni kell, hanem csak megy utánad, a nyomodban van és le sem tudod vakarni magadról.

libi3.JPG

libikaktusz.JPG

Aztán eljött a meleg, a hőség, megtöltöttem a kicsi medencét vízzel, mert persze a 2 éves is a nagyokkal szeretne fürdeni, úgy hogy valami köztes megoldást kellett keresnem a nagy medence és a kis pancsoló között. Az én gyerekeim (néha nem tudom, hogy sajnos, vagy szerencsére) nem azok a fajták, akik szépen felveszik a fürdőnacit és illedelmesen pancsikolnak, nem fröcskölnek, csak óvatosan lubickolnak a vízben. Kiáltoznak (még sem írhatom, hogy állandóan ordibálnak, pedig de), nekifutásból bevetődnek, ezáltal fröcskölnek. Én már megszoktam, a libákat viszont ez a viselkedés teljesen felizgatta. Nem is a viselkedés, hanem inkább a fröcskölő víz látványa. A gyerekeket meg az izgatott libák izgatták fel méginkább, így született meg valamelyik (mindkettő potenciális elkövető letagadta és a másikra mutatva állította, hogy De ő is mondta...) az ötlet, hogy ugyan, szegény libik ne sóvárogjanak, nosza úsztassuk meg őket! A libáknak sem kellett kétszer mondani, én már csak azt láttam, hogy boldogan úszkálnak a bokavízben a kétévesemmel együtt, miközben a két nagyobb valami számomra nem értelmezhető virtuális célvonalnál szurkol a vízben keverő hármasnak. Félmeztelen babafotót sem teszünk a netre, úgy hogy ezt a pancsoló gyerek-liba együttest képzeljétek el magatok...

kázmér.JPG

Az idő telt, aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy a libáink megszürkültek. Az egyik fején egy kis bub is nőtt. Azt hiszem sikerült két külön neműt választanunk. Nem csak a színük, hanem a viselkedésük is kezdett változni. Persze nem teljesen úgy, ahogy mi azt az ismerősök romantikus libás visszaemlékezései alapján elképzeltük. Vagyis, hogy a liba a legjobb házőrző és minden történetben szerepelt egy kisgyerek, akit imádtak, féltettek, óvtak a libák. Na ez nálunk nem így történt. Éppen pár hete akarta megcsípni a gaz Kázmér a fiacskámat, akivel még két hónapja együtt medencézett. Azóta is folyamatosan lesi és ha valamennyire egyedül látja, azonnal rástartol. Én meg olyankor szegény Kázmért repülésre oktatom. Egyébként a liba valóban nagyon jó házőrző, sokkal hamarabb "ébrednek", mint a kutyák, már hallom, hogy rikoltoznak, tuti vendég áll a kapuban. De az is tetszik, amikor megyek haza kocsival és a kerítés mellett versenyt rohannak az autóval. Egyébként szerintem roppant okos állatok. A múltkor Kázmér beleesett a vízaknába. Montisa ott állomásozott mellette, még csodálkoztam is, hogy mit gubbaszt ott hátul. Eltelt egy pár óra, mire rájöttem, hogy egyedül ácsorog. Amikor elindultam felé, olyan örömmel és hangos rikoltozással futott felém, de míg máskor szorosan mellettem halad, most visszarohant a vízaknához, majd újra hozzám és újra vissza. Na kis köcsög Kázmér (bocs a csúnya szóért, de már csak így szólítjuk, persze nem a gyerekek előtt... azt hiszem) ott figyelt bent. A gyerekek kitalálták, hogy leeresztenek kötelekkel egy műanyagládát és kihúzzák. Jó, hagytam, had próbálkozzanak, úgy is tudtam, hogy nekem kell majd bemászni. De majdnem nem volt rá szükség, mert Kázmér simán kitalálta, hogy mi a terv, esküszöm így volt, mert azonnal megpróbált belemászni a ládába! Csak hát olyan kis suták ezek a libák, csetlett, botlott, az ugrás az nincs a mozgásformái között, így hát ez nem jött össze. Amikor leereszkedtem az aknába, szegény teljesen összehúzta magát, rendesen megsajnáltam, pedig egyébként mekkora arca van... Azért amikor felemeltem és épp raktam kifelé, megörülvén a  jó levegőnek, a szabadságnak no és a cuki kis Montisának, olyat beletaposott az arcomba a hatalmas lábával, hogy ismét eszembe jutott -főképp, hogy alig bírtam megemelni, vagyis kiderült, hogy jó nehéz-, hogy lehet mégis csak egyszer de jó lenne gazdagnak lenni és nagy kövér libasültet enni...

Hogy mi lesz velük?

A gyerektámadás után többször fogadkoztam, hogy Kázmér az asztalon végzi, de aztán ahányszor elnézem, elnézzük, ahogy kettecskén totyorognak, rohangálnak, egymást ápolgatják és egymás nélkül egy lépést sem tesznek, mindannyiszor az jut az eszünkbe, hogy akkor vagy mindkettő, vagy egyik sem.

És ugye Montisa igazán annyira kedves...

Montisa.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr704725221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tooodi 2012.10.09. 08:08:50

Ez is egy nagyon vidám írás volt, köszönjük! :)
A szomszédunkban is van két ilyen kis "köcsög Kázmér" típusú lúd. Azok is örökké együtt lógnak pedig gúnár mind a kettő, és még a saját gazdaasszonyukat is képesek megcsípni, ha csak az egyiknek a fejét simogatja meg. Sőt még így ketten a pulit is sakkban tartják!

Anyukámnak gyerekkorunkban amúgy az volt a módszere az ilyen félmeztelen (meztelen?) gyerekes fotóknál, hogy előhívás után gondosan retusálta alkoholos filccel (kaptunk szép fürdőruhát) :) és úgy kerültünk be a családi albumba.

redrabit 2012.10.09. 09:40:09

Nagyon szép és egészséges Libapárod van-gratula hozzá...
Szerintem ilyen köcsög , minden udvarban található.. így persze nálunk is, bár nem liba, hanem közönséges barna tyúk képében . Bár mára már a kedvenc barátnőm lett, pedig elég sokáig ő volt az 1. számú levágandó példány.
Köszönöm, hogy megörvendeztettél ezzel a kedves libás bejegyzéssel ...

Edit123 2012.10.09. 22:20:54

Jajj de jót írtál :) Emlékszem kislány voltam, kellett legeltetnem a libákat, jajj engem is csipkodtak néha. De amikor kicsik voltak, mert nálunk keltek libák, úgy de úgy jöttek utánam sorban, annyit nevettem rajtuk :)
Hát az a margarétás lavóros wellneses kép csúcs lett! :D :D :D
Micsoda lapuleveles lakosztály :D :D :D

gigigombas 2012.10.09. 22:32:49

sziasztok nekem is eszembejutott két történet ez egyik libás . hogy hogy nem a tolyó libust vérző szájal,dagadt nyakal ,holtan találtam a fészken. a gúnár nagyon elvolt szomorodva. egész nap hívta a tolyot nembirtam soká vetem egyet.amikor hazaértem vele e gunár jöt nekünk mint a szél, de amint megismerte hogy tolyo , hát azt látni kelet volna olyan ,buszkén , kihúzva magát hangoskodval.a szárnyait csapdosva mutatta körbe az udvart. örömvolt nézni. még sokáig örülhetek egymásnak.
a másik egy tyúk mentési akció volt. a tyúk udvar alatt van az emésztő gödröm, annak a szelözöcsöve /22 cm/az udvarsarkában. az emésztő szippantása után kivetem a szivattyút, kivittem az udvarból amikor mentem vissza a tyúkok megrémültek és az egyik belezuhant a 22cm es csőbe 2.5m mélyen.nem tudtam mit csinálni. ráraktam a szelözö tetelyét. pár perccel késgöb még halottam vergődni úszkálnia tyúkot. nagyon sajnáltam. kezembe akadt egy régi szalagos antenna zsinór, eböl csináltam hurkot, lámpával világitotam,4,5,ik próbálkozásra sikerült meghurkolni a tyúkot és kihúztam nagyon levolt gyöngülve. infralámpa, hősugárzó alatt melengetem kb 1 orát. észhez tért adtam neki meleg ételt és meg ígértetem vele hogy tolyik nekem sok sok tolyást.
lehet hogy senki nem értékeli, de én nagyon büszke vagyok rá. üdv gigigombas.

Dzsó fia 2012.10.10. 03:18:34

Sziasztok!
Nagyon köszi a sok-sok hasznos infót, nagy élvezettel olvasom a blogot és a hozzászólásokat. Még sokat kell tanulnom, a kérdésem a libákkal kapcs az lenne, h mit esznek a baromfikhoz képest és meddig él a liba (és a tyúk?)? Cuki volt a libás sztorid Rosa Rugosa!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.10.10. 08:35:52

@Dzsó fia: A liba legelő állat, szóval neki az a legjobb, ha ki van eresztve és egész nap legelészhet. Kukoricát szoktak még vele etetni, illetve azzal tömik.
Hogy meddig él?
Nem tudom, de utánanézek.

zsuzsi_buvar 2012.10.10. 10:46:15

:) nalatok libanak lenni sem rossz.
Ezt a posztot sem mutatom meg a zuramnak, ugyis ragja a fulem masik szarnyasert a tyuk melle :)))

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.10.10. 16:19:48

@zsuzsi_buvar: Rég láttalak! Illetve olvastalak.:)
Mond meg neki, hogy a libák megverik a tyúkokat.:)

papakedvence 2012.10.11. 19:56:03

Nagyon élveztem a történetet, szépek a libusok!

Mónika Bánhidy 2017.09.12. 19:21:06

Nagyon jò kis törtènetet sikerült ìrnod,köszönjük ,hogy megosztottad velünk.Pàrommal jòt nevettünk!
süti beállítások módosítása