Tyúktartás Délnyugat-Franciaországban 5. - Ragadozók
2012. május 23. írta: Rosa Rugosa

Tyúktartás Délnyugat-Franciaországban 5. - Ragadozók

 

Ragadozók
 
Tavaly májusban elutaztunk tíz napra. Előtte jó gazdához illően gondoskodtunk az állatokról, a kutya panzióba ment, a cicákat a szomszédok vállalták, a tyúkokat pedig egyik barátunk fogadta be. Hazaérkezésünk után azonban kiderült, hogy szegeny tyúkok rókatámadás áldozatai lettek, mi mind a négyet, a barátunk pedig tizenöt tyúkot vesztett el. Négy túlélő maradt, de nem sokáig örülhettek a megmenekülésüknek, a róka ugyanis visszajár. Így is történt, és további hármat még elhurcolt. Nem az első, és valószínűleg nem is az utolsó alkalommal lettek tyúkjaink ragadozók zsákmányai. Korábban már egy menyétféle, valószínűleg nyest is garázdálkodott a kis baromfiudvarunkban. Mivel erdő mellett lakunk, sajnos az ilyen látogatásokkal számolnunk kell, főleg tavasszal, amikor a ragadozók kicsinyeiket is táplálják.
Róka és nyest
 

 
Milyen ragadozók leselkedhetnek a baromfiudvarra ?
A róka, nyest, nyuszt, menyét, görény elsősorban éjszaka támad. A róka általában elhurcolja áldozatát, a menyétfélék pedig legtöbbször csak vérre szomjaznak, esetleg a tyúk fejét viszik el. Védekezni ellenük leginkább a tyúkól gondos bezárásával lehet, bár a nyest egészen kis résen is átbújik, a róka pedig képes beásni a tyúkól fala mentén, és ha döngölt föld a padló, akkor már bent is van. A kerítés nem állítja meg őket, a menyétfélék átbújnak a drótkerítésen, a róka pedig átmászik rajta.
 
A ragadozómadarak, például az egerészölyv, nappal a csibékre veszélyesek. A szarka és más varjúfélék tojáslopásban jeleskednek, de a sikló és a sündisznó sem veti meg a friss tojást.
 
Az egér főleg a nem megfelelően lezárva tárolt takarmányt dézsmálja meg, hamar elszaporodik, ez már csak higiéniás szempontok miatt sem kívánatos.
 
A házi patkány és a vándorpatkány veszélyesebb, nemcsak a tojásokat eszi meg, de a tyúkokat is megtámadhatja.
 
Ragadozókat keresve tulajdonképpen nem is kell messzire menni : kutyák és macskák, főleg a kóbor, kiéhezett állatok is jelenthetnek veszélyt tyúkjainkra.
 
Kártékony fajok listája
 
Franciaországban megyénként kétévente vagy évente bocsátják ki a kártékonynak tekintett fajok listáját. A lista mindig csak az adott megyére vonatkozik, a fajok elterjedési területétől is függ. Például, Gironde megyében a 2011-1012 évekre az alábbi lista van érvényben (forrás : http://www.chasseurs33.com/cms/ ):
Emlősök
Madarak
Nyest
Kormos varjú
Üregi nyúl
Seregély
Nutria
Szarka
Pézsmapocok
 
Mosómedve
 
Róka
 
Vaddisznó
 
Amerikai nyérc
 
 
Szarka
A listában természetesen nemcsak a tyúkokra veszélyt jelentő fajok szerepelnek, hanem általában a kártékonynak tekintett állatok. Ezek a fajok csapdázhatók, vadászhatók. Lelövésük azonban a nutria és a pézsmapocok kivételével külön engedélyhez kötött, meghatározott időszakok (pl. a róka esetében a vadászidény végétől március 31-ig) betartásával. Az amerikai nyércre külön szabályozás vonatkozik, mert nagyon hasonlít a veszélyeztetett európai nyércre, ezért mindig élve kell elfogni, és egy szakértőnek kell megállapítania a pontos faji besorolást.
 
Európai nyérc (a fotóját fél óra alatt sem sikerült feltennem) hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_ny%C3%A9rc,
Amerikai nyérc
 
A csapdázást a vadásztársaságok külön engedéllyel rendelkező tagjai végzik. A csapdák típusát is fajok szerint előírják, általában élvefogó csapdákat használnak a védett európai nyérc miatt. Például, amikor nálunk okozott gondot egy nyest, a szomszéd faluból jött egy vadász, aki a tyúkól mellett állította fel a csapdát. Csaléteknek konzerv macskaeledelt használt, állítólag a menyétfélék odavannak érte.
 
A csapda ilyesmi volt :
 
A vadász minden nap reggel jött, hogy ellenőrizze, fogott-e valamit. Sajnos nem járt sikerrel, a nyest nem esett csapdába, de igaz, ami igaz, nem is jött többet vissza. Két hét után a vadász el is vitte a ketrecet. A csapdaállítók ezt a tevékenységet teljesen önkéntes alapon végzik, fizetséget nem kapnak érte. Viszont bárki hívhatja őket, akinél valamilyen ragadozó kárt tett a baromfiudvarban, a vadkárok, kártékony fajok elleni harc a vadásztársaságok feladata.
 
Hogyan védekezzünk a ragadozók ellen?
 
 
Ahogy fentebb már említettem, a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer, ha éjjelre bezárjuk a tyúkokat. Egy jó kerítés is hasznos, még ha nem is tart távol minden kártékony állatot. Ragadozómadarak ellen a kifutó fölé kifeszített hálóval védekezhetünk. A rágcsálókat egér- és patkányfogóval irthatjuk, de igazából ellenük a legjobb megoldás egy (vagy több) jó egerész macska, feltéve, hogy a tyúkokat békén hagyják. Egy jó házőrző kutya is fontos, a jelenlétével, ugatásával a legtöbb ragadozót elkergeti.
Lehet kapni különféle riasztó keverékeket, amiket a tyúkól köré kell permetezni, és állítólag távol tartják a ragadozókat. Ezeknek a szereknek modernebb változatai a különféle elektronikus készülékek, melyek ultrahanggal riasztják el a betolakodókat. Nem tudom mennyire hatékony, erről a két megoldásról semmilyen saját tapasztalatom nincsen.
 
Nálunk mindebből az éjszakai bezárás, a kerítés, a házőrző kutya és a macska adott. A ragadozómadarak ellen a kifutóban levő fák eddig elegendő védelmet nyújtottak. Viszont sosem felejtem el, amit a csapdázó vadász mondott: ha kicsinyeik vannak, akiket etetni kell, a ragadozók a legképtelenebb módokon, de bárhova bejutnak a prédájuk után. A május-június a legrizikósabb időszak, remélem, ezúttal megússzuk!
 
Espelette

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr564533066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.23. 19:14:27

Mi a Duna ártér közelében lakunk, szerencsére eddig se róka, se egyéb nem járt erre.Leszámítva Imi bá héjáját:D aki lecsapott a magasból, aztán beleakadt a drótkerítésbe, mert valahogy karabinerrel együtt elszabadult, de végül a csibe is megmaradt ( miután megdobtam a héját egy féltéglával:D, meg a héja is szerencsés volt, hogy a mi kerítésünkön akadt fel és nem valahol az erdőben, ahol senki nem látja.:)

korenka 2012.05.24. 11:25:30

A mi telkünk a "rókalyuk" nevezetű terület mellett fekszik... hát kicsit aggódom miattuk. Kutyák, macskák vannak, és hála Rosa Rugosa tyúkólakról szóló cikkeinek, az ól cölöpökre épül. (Lassan kész is lesz!)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.24. 17:13:57

Ugye-ugye, gyerekként hogy drukkoltunk Vukocskának, meg Karaknak, (gaz simabőrű a kutyáival, fuj, fuj!) aztán most meg átálltunk a másik oldalra...:D

Mondjuk nálunk eddig a legnagyobb pusztítást az üzekedő kutyák végezték, tojáslopásban meg élen járt a saját kutyánk.:))) De legalább a tyúkokat nem akarja megenni.:)

Espelette 2012.05.24. 21:46:00

Hat igen, minden relativ :D Ami pedig a kutyakat illeti, amikor meghoztuk a mostani tyukokat, a labradort elorelatoan bezartuk, hogy ne legyen lab alatt. Erre a mindig elegans es diszkret keverek border collie belogott a kifutoba (persze en voltam a bena, nem zartam be rendesen a kaput) es mire felocsudtunk, mar jol meg is kergette szegeny Ange Bleu (Kek Angyal) nevu tyukunkat, csak ugy repkedtek a szep kekesszurke tollak! Valoszinu, csak jatszani akart, de a tyuk nem ertekelte.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.25. 11:15:31

@Espelette: Hm, nekünk most egy 5 hónapos komondorunk van a másik, régebbi piacos kutyánk mellett. Na ő nem hajkurássza a tyúkokat, ellenben rákapott a tojásevésre. Hiába vannak tojófészkek, a tyúkok egy része még mindig az egyik tyúkól sarkába, a másik része meg az istálló 2 sarkába tojik.
Na, a kis kutyuli meg szépen tart egy őrjáratot dél körül és délután, megnézi (és megeszi) a termést.
Egy hete a férjem nem túl kíméletes módszerrel adott neki egy főtt tojás, némi Erős Pistával fűszerezve, azóta nem eszi a tojásokat. Szegény.

zsuzsibuvar 2012.05.27. 00:06:34

Foldonjaro ragadozo ellen a villanypasztor a megoldas, a sajat kutya sem probalta masodszor a megszimatolast :)
Beaso ragadozo ellen pedig a keriteshalo 20 centi melyre beasasa segit hatekonyan.
Nalunk gond meg a borz, ellene a jominosegu, eros faanyagbol epitett ol ved csak, ismerosnel atment a falon mint egy tank...

A menyetfelek nem bujnak at a masfel centis halon. Az un csirkehalo a baromfi benntartasara jo, de a ragadozok kinntartasara nemigen, a roka siman atragja. Mi horganyzott 2mm-es acelhalot tettunk a kifutora, az megallitja a rokat meg barmit.

Espelette 2012.05.27. 15:16:08

@zsuzsibuvar: A villanypasztor tenyleg jo megoldas lehet, nem is gondoltam ra! Nalunk a kifuto regi keriteset annak idejen beastak, igy amikor uj keritest huztunk fel, pontosan raillesztettuk, ez tenyleg hatekony, ha valami joszag be akarna asni.
A borz nem semmi, nem gondoltam volna, hogy ilyen eroben van!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.28. 08:13:08

Van egy telkünk egy hegyoldalban, nincs rajta semmi, csak egy pici faház és egy elvadult kert tele tölgyfával, az erdő folytatásaként. Na ott él egy borzcsalád.:) Nekem nem lenne szívem kilakoltatni őket.:)

Egyébként a villanypásztor tényleg jó!

korenka 2012.05.31. 14:13:16

Patkányokkal találkoztok? A szomszédom kiscsirkéit a patkányok tizedelik. Azt mondja fényes nappal felásnak a tyúkudvar közepén és elcipelik a kiscsibéket. Mérgezi őket, aminek annyira nem örülök, mert félek, hogy a cicáink így megmérgeződnek. A kutyák meg a macskák a tyúkudvarba nem fognak tudni bemenni, így megvédeni sem tudják őket...
süti beállítások módosítása