A magyar tyúk
2012. május 19. írta: Rosa Rugosa

A magyar tyúk

Azt hiszem ezt a posztot már régen meg kellett volna írnom, hiszen állandóan elő- előjött a magyar tyúk. Aztán gondolom volt aki vette a fáradságot és kiguglizta, miről beszélünk, de mégis úgy illik, legyen itt egy összefoglaló a magyar tyúkokról. A végső lökést ez esetben Korenka ( Birtokocska blog )képei adták, aki fogoly színű tyúkokat fog tartani.

Tulajdonképpen miért is olyan fontos beszélni róla?

Őszinte leszek, semmiféle hazafias érzelem nem motivál abban, hogy eme tyúkok előnyeit és nagyszerűségét hirdessem, nem fogom rovásírással is megírni a történetet, hisz a magyar tyúk háztájon való tartásának értelme leginkább olyan egyszerű és prózai okokkal magyarázható, hogy hazánk klímáján és természeti adottságain ez a tyúkfajta tartható a legkevesebb erő, technológia és idő ráfordításával. Példálózhatnék a rég elfeledett és ma már jobb esetben csak génbankokban fellelhető gyümölcsfákkal, szőlőfélékkel, amiknél szintén most kezdünk rájönni, hogy ej, nem is olyan rossz, amikor valamivel nem kell annyit gályázni, mint a divatos, világszerte elterjedt fajtával.

A ma magyar tyúk néven futó tyúkok elődje, a "javítatlan" magyar tyúk volt, amit parlagi tyúk néven szokás említeni. Származása nem teljesen egyértelmű, de egy biztos, évszázadokon keresztül itt alakult ki, a mi viszonyaink között, a mi gazdálkodási rendszerünkben. Ez képezi - képezte legnagyobb értékét! Megszokta a mi talajunkat, a szélsőséges időjárási viszonyainkat és hozzászokott a naphosszat tartó élelemkereséshez. A nemesítésük megkezdése előtt, mikor még jócskán éltek az országban, legfőbb ismertetőjegyük talán épp az volt, hogy a legtikkasztóbb nyári hőségben és a leghidegebb, legzordabb időben is folyton keresgéltek, kapartak. Szerencsére ez a tulajdonságuk a nemesítés után is megmaradt. A parlagi tyúk 80-90 tojást tojt egy évben, ezek aprók voltak, de kimondottan ízletesek, a húsuk pedig már akkoriban is külföldön is keresett árucikk volt.

A magyar tyúk előnyei és tulajdonságai:

A húsa finomrostú, ízletes, finom csontozatú és szép sárgás bőrszínű. Mivel az élelemkeresésben igen aktív, sokat mozog, ezért mell- és combizmai jól kifejlődnek. Legfőbb értékük a kiváló húsuk!

Szorgalmas élelemkeresők, igénytelen és edzett állatok, kimondottan jól hasznosíthatóak velük a nagyobb szabad területek, a megkeresett takarmányt kiválóan hasznosítják tojásra és húsra. A takarmányuk nagy részét, ha lehetőségük van rá, meggyűjtik maguknak. Hízékonyak, gyorsan tollasodnak.

Jól szaporíthatók, mert tojásaik termékenyek, a kakasok szorgalmasan és jól termékenyítenek, a tyúkok a legmegbízhatóbb kotlók és csirkenevelők.

A tyúkok 2-2,5 kg súlyúak, a kakasok 2,5-3,5 kilósak. Testalkatuk kissé hosszúkás, a tojók hátsó része kiszélesedő és nagy, mély tojóhasban végződik.

Láb- és csőrszínük sárga, arcuk élénkpiros és tollatlan, füllebenyük élénkpiros, tarajuk nagy fűrészelt taraj.

A csibék között már a korai időszakban felismerhetjük a kakasokat a nagyobb tarajukról.

A továbbszaporításra használt egyedek tojáshozamát már ekkoriban feljavították 180-190 tojásra, néhány különösen jó tyúk hozama elérte a 240-250 darabot is.

Ebben a posztban szinte minden információ az 1896-os bajai születésű Kossuth-díjas kisállattenyésztő Báldy Bálinttól származik majd. Báldy 1927-től dolgozott a gödöllői KÁTKI-nál, a magyar tyúkfajták nemesítése az ő nevéhez fűződik. A történelem e viharos éveiben is kitartóan dolgozott, 1944-ben, amikor a katonaság megszállta a telepet, az épületeket lerombolta, a körülbelül 2500 egyedet számláló tenyészállomány nagy része elpusztult. Báldyéknak mindössze 3 év alatt sikerült a telep működését helyreállítani. Ez valószínűleg köszönhető annak is, hogy ekkor már több mint 25 nemesítő és szaporító telep működött az ország egész területén.

Az ötvenes években több mint 40 keltetőállomás segítette az ország lakosainak kiváló magyar naposcsibével való ellátását. 1954-ben állami támogatással 50 000, 55-ben 70 000, 56-ban pedig 80 000 darab tenyészbaromfi került kiosztásra a keltetőállomások szakemberei segítségével.

 

Báldy így ír erről, 1956-ban megjelent A baromfi tenyésztése című könyvében:

"Több mint 25 évvel ezelőtt kezdtem el Gödöllőn, lelkes munkatársaimmal a magyar tyúkok tisztavérben történő nemesítését sárga, kendermagos, fehér és fogoly színben. Azóta is ezt a munkát tartom a magam és az intézmény legfőbb feladatának. A két és fék évtized alatt az egyes féleségeken belül egyöntetűvé tettük magyar tyúkjaink színét, megnagyobbítottuk testsúlyát, kedvezőbbé tettük alakját s megkétszereztük tojáshozamát. Megjavítottuk tojásainak a minőségét is nagyságban, alakban és színben egyaránt.

A tanítás és a hírverés minden eszközét felhasználtuk az értékes magyar tyúkok megismertetésének és elterjesztésének az érdekében. Ebben a munkában is lelkes munkatársaink akadtak az ország minden részében. Közülük megemlítem Dér András tenyésztőtársamat, akinek érdeme a fehér tyúkok elterjesztése a Nagyalföldön és a Duna-Tisza közén. Gödöllői nemesítő munkámban munkatársaim voltak időrendi sorrendben Beőthy ferenc, Lacza Béla, majd az utóbbi években Suschka Alfréd.

Végezetül a magyar tyúkok, ludak és kacsák nemesítésének fontosságára hívom fel olvasóim figyelmét s kérem, hogy mennél többen vegyenek részt ebben a nagy jelentőségű nemesítő munkában."

Gödöllő, 1956. november 4.

Báldy Bálint

a gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézet Baromfitenyésztési Osztályának vezetője

 A magyar tyúk négy színváltozata ismert és elfogadott, így megkülönböztetjük a sárga magyar tyúkot, a fehér magyar tyúkot, a kendermagos magyar tyúkot és a fogolyszínű magyar tyúkot. A kopasznyakú tyúk tenyésztését 1953-ban kezdték meg kendermagos színben, később fehér és sárga színben.

Most pedig kezdjük ismertetésüket a fogolyszínű magyar tyúkkal - ha már Korenka képei adták az ihletet a poszthoz... A többi fajtáról a következő posztban olvashattok.

 

A tojók színe nagyon hasonlít a fogoly- és fácántyúkok színéhez. A röghöz is hasonlít, így ez kiváló védelmet biztosít neki a ragadozók ellen. A kakasok tolla nagyon díszes, feje, nyaka, háta és szárnyoldala vörösessárga, melle, hasa és farktollai feketék. Csőrük és lábuk sárga. Tartásuk kimondottan ajánlott a ragadozóktól nagy mértékben veszélyeztetett területeken. Világosabb színváltozata a búza színű magyar tyúk, ami Kiskunhalas környékén volt elterjedt. (Fogalmam sincs, hogy nézhetett ki...)

 

 

Források:

A régi magyar baromfifajták tenyésztése és génvédelme a KÁTKI-ban.

Baromfitenyésztési kutatások története

A bejegyzés trackback címe:

http://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr404524308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.19. 20:10:05

egy normalis, kifejlett tyukot meg kakast is megneztem volna....

venszivar 2012.05.19. 21:46:49

ha a tyúkod nézed vagy tükörbe nézel, akkor sem látsz egy normális tyúkot, pláne "" kakast"" :DDD

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.19. 22:45:09

Hát ez kész...:DDD
Oké, legközelebb, amikor folytatom a többi fajtával, hanyagolom a babafotókat és ezekről is teszek fel felnőtt képeket.:)

Getz 2012.05.21. 10:19:51

@Rosa Rugosa: Ez a magyar fajta nekem is régóta piszkálja a csőrömet, főleg a kendermagosok. Eddig sajnos tanyasi tyúkból csak Master Gris-t sikerült elfogadható áron beszereznem. Egyébként a Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesületének honlapján fent vannak a részletes fajtaleírások (képekkel :) ).

www.mgegodollo.hu/

Rosa, ha szeretsz olvasni, tudok "kölcsönadni" könyveket... ;)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.22. 08:20:20

@Getz: Hú, milyen könyveid vannak?:)
Persze, szeretek olvasni.:)

Getz 2012.05.22. 08:58:49

@Rosa Rugosa: Profilon keresztül küldtem üzenetet.

korenka 2012.05.22. 19:15:09

Szívemből szóltál! :D Majd természetesen szívesen küldök kamaszkori és felnőtt képeket is az egyedekről! :D:D

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.23. 07:09:35

@Getz: Mindjárt nézem.:)
@korenka: Jó, várom őket majd!:)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.24. 17:17:44

@Getz: Nagyon jó könyveid vannak, de őszinte leszek, feledékeny vagyok és trehány, ezért ellenkezik az elveimmel, hogy bárkitől könyvet kérjek kölcsön. Mentségemre legyen mondva, anyám könyvtárban dolgozott, így sosem tanultuk meg, mit jelent időre visszavinni egy könyvet...

De ha van valakinek eladó könyve, szívesen alkudozom.:)