Tyúktartás Délnyugat-Franciaországban 4. Biotyúkok
2012. május 16. írta: Rosa Rugosa

Tyúktartás Délnyugat-Franciaországban 4. Biotyúkok

 

Biotyúk
 
A hozzánk közeli kisvárosban szombat délelőttönként van piac. Franciaországban a piac a társadalmi élet fontos színtere, melynek hangulatát Peter Mayle nagyszerűen írja le a « Provence A-Z-ig » című könyvében (magyarul megjelent az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában 2007-ben). A piacra tehát menni kell, ha esik, ha fúj, ha fagy, ráadásul az árusok is megbecsülik a hűséges vevőt. Mindemellett, környezettudatos fogyasztóként igyekszünk helyi és szezonális termékeket vásárolni, tehát logikus, hogy amit lehet, azt a piacon szerzünk be. A « kevesebbet, de jobbat » elv alapján a bio élelmiszereket részesítjük előnyben, ha van rá lehetőség, inkább ezeket vásároljuk.
 
Zöldségfélék tekintetében nincs is probléma, ha éppen nincs bio stand, akkor is találunk szép árut az ismerős kistermelőknél. Ami a húsféléket illeti, ezen a közepes méretű piacon lehet bio bárányt, borjút és sertést találni. Marhahúst a hentesnél veszünk, ami nem bio, de vörös címkés helyi marhafajta, igen szigorú tartási előírásokkal, nagyon jó minőségű. Persze mostanra már mindenki feltette a kérdést : hol a biotojás és a biobaromfi? Hát, valószínűleg a biofarmon… Legalábbis ezen a piacon nemigen akad belőlük.
 
Na jó, ami a tojásokat illeti, szabad ég alatt vagy legalabbis a talajon nevelt tyúkok által tojt 1-es és 2-es kódjelű tojásokat lehet venni, ez azért nem rossz. Korábban szinte minden standon csak a ketreces tartásból származó, 3-as kódjelű tojások voltak, még (egyes) nénikéknél is a szép kis kosarakban. Illetve, az egyik baromfiárusnál előzetes megrendelésre, pult alól akadt azért “háztáji” tojás. A bio zöldségesnél a biotojás mindig nagyon hamar elfogyott, korán kellett odaérni, ha szerettünk volna belőle! Tulajdonképpen részben emiatt kezdtünk el tyúkokat tartani. Azt persze nem állítom, hogy biotojásaink lennének, de legalább pontosan tudjuk, hogy élnek és mit esznek a tyúkjaink.
 
 
Ennek kapcsán utánanéztem, Franciaországban hogy is van ez a bio baromfitenyésztés, mi kell a minősítéshez, milyen a szabályozás. A biogazdálkodás egyre nagyobb szerepet kap Európában, de 2009 végén még mindig csak a mezőgazdasági földterület 4,7 %-át tette ki. Franciaországban hivatalosan 1981 óta ismerik el önálló gazdálkodási formának. A biogazdálkodást számos Európai Uniós rendelet szabályozza, ezenkívül pedig az egyes tagországok belső törvényei (http://www.agencebio.org).
 
Franciaországban az északnyugaton elhelyezkedő Loire-mente régióban található a legtöbb bio baromfitenyésztő, második és harmadik helyen pedig a délnyugati Midi-Pyrénées és Aquitánia régiók állnak (http://www.itab.asso.fr/downloads/fiches-elevage/cahier-poulets-web.pdf).
 
A tojástermelő és a húsukért tartott tyúkokra-csirkékre eltérő szabályozás vonatkozik, ám az közös, hogy már a minősítés megszerzése előtt a biogazdálkodás normái szerint kell őket tartani. A szabányok és előírások összefoglalója ezen az oldalon található: http://www.qualite-france.com/certificat-ab-guide-producteurs/
 
Tojástermelés
 
A gazdaság területe (ahol a jószágok táplálékának nagy részét kell megtermelni) 24, a kifutójuk 12 hónapnyi biogazdálkodás után kaphatja meg a minősítést. Ez utóbbi 6 hónapra csökkenthető, ha bizonyított, hogy a területen semmiféle, a biogazdálkodásban tiltott vegyszert nem használtak a konverziót megelőző évben. A tyúkokat kizárólag a biogazdálkodás előírásainak megfelelően kell ellátni és gondozni. Tilos a bio és a szokványos módszer szerint tartott tyúkok egy gazdaságban való nevelése.
 
Néhány számadat a tyúkoknak otthont adó épületről: maximum 3000 tyúk lehet egy épületben, 6 tyúk/m2, 18 cm ülőrúd/tyúk, 7 tyúk jusson egy fészekre, ha közös a tojófészek, akkor 120 cm2/tyúk terület kell. A természetes fény mesterséges megvilágítással kiegészíthető, maximum napi 16 óra időtartamra, legalább 8 órás éjszakai, fénymentes pihenővel. A kifutóban egy tyúkra legalább 4 m2 nagyságú terület jusson.
 
Táplálékuk tavaly decemberig 5%-ban tartalmazhatott szokványos gazdálkodásból származó termékeket, annyi könnyítés viszont még mindig megvan, hogy 30%-ban tartalmazhat konverzió alatt álló (vagyis már biogazgálkodással művelt, de minősítést még nem szerzett) élelmet. A gyógykezelés főleg phytoterápiás és homeopátiás készítményekkel történik, de 12 hónap időtartam alatt 3 hagyományos állatorvosi szerrel történő kezelés megengedett (ebbe az oltások, élősködők elleni és kötelező kezelések nem számítanak bele).
 
 
 

 
 
 
 
 
Hústermelés
A csibék maximum 3 napos korig kerülhetnek be a gazdaságba, ettől fogva csakis a biogazdálkodás szabályai szerint kell őket nevelni. A konverzió időtartamára és a táplálékukra ugyanaz vonatkozik, mint a fenti esetben és szintén tilos a bio és a szokványos gazdálkodás keveredése. A gazdaságban a csirkék otthonául szolgáló épület területe maximum 1600 m2 lehet. Egy épületben maximum 4800 csirke lehet, a kifutóban pedig egy jószágra legalább 4 m2 kell, hogy jusson. A gyógykezelés hasonló, mint fent, de hagyományos állatorvosi készítménnyel történő kezelés csak egyetlen alkalommal engedélyezett. A lassú növekedésű fajták kivételével a csirkéket legkorábban 81 napos korban lehet levágni.
 

Espelette

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr344508086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.17. 07:52:39

Nemsokára indulok a piacra, itt nálunk csütörtökön és vasárnap van.
Emlékeztek rá, hogy volt egy idő, amikor úgy volt, hogy a piacokat bezárják majd?
Szerencsére megmaradtak.
Mondjuk érdekes, de amikor én kicsi voltam, a városban, ahol éltem minden nap volt piac (fedett és kinti résszel) és a vásárlók nagy része már reggel 6-kor kint volt.
Na, én egyszer mentem ki reggel 7-kor, hááát, az árusok nagy része még ki se pakolt...:D

Egyébként én is sok mindent veszek itt, van pl. egy "almásom", akinek van pár hektár almáskertje és árul kb. 5-6 fajta almát, nem csak ezeket a mai divatfajtákat. Átlagméretű és nagyon finom.
Persze itt is vannak olyanok, akik őstermelőként úgy kinálják a karalábét, hogy finom, friss (februárban...) hááát... inkább még sétáltam kicsit és vettem egy kisöregtől földes göcsörtös répát, meg kicsi lila karalábét, külsőre csúf volt, de az íze annál jobb volt.
Egyébként azért is járok ki, hogy kövessem a tojás "piaci":)) árát.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.17. 07:59:30

Egyébként olyan érdekes, én nem nagyon értem, hogy pl. nálunk miért nem támogatják erőteljesen, vagy "erőltetik" a biogazdálkodást.
Pár éve hallottam egy riportot Szlovéniáról, ott elég magas a bioterméket előállítók aránya és arról volt szó, hogy a piac szinte korlátlan mennyiségben vásárolna ilyen termékeket.
Bár egyáltalán nem vagyok egy (mező)gazdasági
szakember, tulajdonképpen nem értem, miért kéne nálunk is olyan nagyüzemben gazdálkodni, mint ha a végtelen orosz síkság mezőin tennénk.:)

Espelette 2012.05.17. 09:34:00

A posztban is emlitett www.agencebio.org oldalon van egy dokumentum (www.agencebio.org/upload/pagesEdito/fichiers/CC_Ed2011_Chap3.pdf) az europai biogazdalkodasrol, a mezogazdasagi terulet %-ban elso Ausztria, utana jon Svedorszag, Esztorszag, Csehorszag, Lettorszag, Olaszorszag. Magyarorszagrol 2009-bol volt %-os adat, akkor a 3,32%-kal megelozte Franciaorszagot (2,46%)! 2010-re Franciao-ban 3,1%-ra nott a terulet aranya, Magyarorszagrol sajnos nincs %-os adat; legalabbis ebben a dokumentumban. A gazdasagok szama viszont csokkent 2010-re, 1617-rol 1496-ra.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.17. 11:10:47

@Espelette: Gondolom ahhoz egyfajta tőke szükséges, hogy valaki ilyesmibe egyáltalán belevágjon és persze bizonyos méretek alatt nincs is értelme.
És ha megbízható kistermelőtől vásárolunk, akkor sokszor közel olyan minőségű áruhoz jutunk, mint a bio, csak éppen sokkal olcsóbban.
legalább is itthon.
Most jöttem a piacról, vettem egy embertől krumplit és karalábét (azt a lilát), szerintem teljesen megörült, hogy akadt mára vásárlója, rögtön elkezdte mondani, hogy higgyem el, ez sokkal jobb, mint a zöld, mert azt nem lehet permetezés nélkül termelni, meg hogy ez se lesz ám fás, ha később ültetik, meg hogy a krumplit se kezelik csírátlanítóval, stb... de olyan lelkesedéssel mondta a kis standjánál, ahol volt 1 kosár karalábé, 1 kosár fehérrépa, meg 2 láda krumpli, hogy öröm volt hallgatni.:)
Ja és 50 ft volt egy karalábé.:)

Espelette 2012.05.17. 11:56:25

@Rosa Rugosa: Persze, a minosites jo sok penzbe kerul, a talajtol kezdve mindent be kell vizsgaltatni, annak is ara van. Teljesen igazad van, kistermelonel sokszor lehet hasonlo minosegu aruhoz jutni, joval olcsobban. Regebben volt a piacon egy idos hazaspar, akiknel rendszeresen vasaroltunk, egyszer a neni szabadkozott, hogy a krumpli mar kezd oreg lenni es lehet, hogy csirazni is fog, ha nem tartom sotetben, mert ugye nem kezeltek. Meg o kert elnezest, hogy vegyszermentes a krumpli!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.17. 13:17:13

@Espelette: :) Igen, én is jártam így, hogy márciusban kezdett már ráncosodni az alma.:)
Mondjuk a bio védelmében írom, hogy pl. ismerek itt a környékünkön "biogazdát" és elég jól megy neki, de rommá ellenőrzik őket. Szinte folyamatos a szúrópróba szerű ellenőrzés is.
Ami persze nem baj, valahol tényleg biztosítéka annak, hogy ha már annyival többe kerül, akkor legalább valóban előírás szerinti legyen.

Espelette 2012.05.17. 13:47:58

Igen, a jo minoseget arulo, keves vegyszert es azt is esszeruen hasznalo kistermelot "ki kell fogni", mig a biogazdalkodassal termelt elelmiszerek pont a szigoru eloirasok es ellenorzesek miatt mindig megbizhatoak.
süti beállítások módosítása