A tojó tyúk takarmányozása
2012. március 05. írta: Rosa Rugosa

A tojó tyúk takarmányozása

Várom az írásaitokat, kérlek, ne fukarkodjatok, Edit írása igazán jó volt, írjatok ti is, ne mindig csak az én szövegelésem legyen...:) A nyeremények is várnak rátok, tudjátok a mézeskalács kakas-tyúk páros és egy elfogyasztható sakktábla! Részletekért katt ide!


----------------------------------------------------------------------------------------------------

A múltkor beszélgettünk arról, hogy sokan ódzkodnak a tojótáptól. Nem csak drága, de ki tudja mi van benne, a címkéjén ráadásul az szerepel, génmódosított anyagot tartalmaz. Azért hozzáteszem, tavaly nyáron én is etettem a tyúkjaimmal, a szemes takarmányuk kb. 20-30%-a volt a tojótáp. Még ezzel együtt is úgy voltam vele, hogy a tojásaik sokkal finomabbak és egészségesebbek ketrecben, mesterséges körülmények között tartott társaik tojásánál, miután az enyéim egész nap kint kapirgáltak. A tojótáp nagy előnye, hogy kellő mértékben tartalmazza a tojástermeléshez feltétlenül szükséges állati fehérjéket, foszfort, meszet és egyéb ásványi anyagokat. Ez főképp azért is fontos, mivel kevesen tehetik meg, hogy akkora és olyan területen tartsanak tyúkot, ahol az mindent összeszedhet magának.

Bármennyire is viszolygunk a hullaliszttől, halliszttől, vértől, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a tyúk mindenevő és nagy szüksége van állati fehérjékre a tojástermeléshez. Ezt tavasztól késő őszig természetes úton megszerzi, ha van elegendő helye a kapirgálásra. Erre sajnos nem alkalmas a pár négyzetméteres kifutó. Emlékeztek még a gilisztatelepre, amiről korábban írtam? Az pl. kiváló egyszerű és olcsó állati fehérjeforrást biztosít a tyúkok számára és szerintem helyettesítheti a hallisztet, vagy a vérlisztet.

Most úgy gondoltam, megpróbálok utánanézni annak, mivel etessük a tyúkot, ha hagyományos tojótápot (sajnos bio minőségű nem igazán kapható) nem szeretnénk adni neki és természetesebb módon szeretnénk takarmányozni. Az ötleteket Báldy Bálint könyvéből vettem. Még nem próbáltam, de most kezdtem el ezt a keveréket etetni, kíváncsi leszek erre az évre. Megjegyzem, mostanában napi 9-10 tojást szedek össze (csak az a bökkenő, hogy fogalmam nincs, hány tyúkom tojik...:D). A két kis japán tyúkocskám tojásait megismerem, ők kimondottan termelékenynek tűnnek...

Májustól októberig etetendő takarmány tojótyúkok számára:

(Báldy Bálint könyve alapján)

  búzakorpa  30   rész
  lucernaliszt   5   rész
  árpadara  15   rész
  zabdara  15   rész
  kukoricadara  10   rész
  vér-húsliszt  10   rész
  olajpogácsa  10   rész
  szénsavasmész  4,5  rész
  konyhasó  0,5  rész

 A vérliszt és a húsliszt egy része helyettesíthető olajpogácsával, szójával, borsóval, vagy csillagfürttel.

A fenti táblázat ugye daráról beszél, de én pl. nem nagyon etetek darát, főleg mert az úgy lenne jó, ha frissen van darálva. Bár később írja, hogy úgy is lehet, hogy a keverék 70-75%-át szemesen etetjük. Ami ugye itt feltűnik, mint érdekesség, az a lucernaliszt, a vér-húsliszt, meg az olajpogácsa. Na ezeket fogalmam sincs hol lehet beszerezni. Főleg ilyen kis tételben, mint ahogy nekünk kéne...

Szóval én most kavartam egy kis vegyeset a tyúkoknak. vettem búzát, kukoricát, zabot, árpát (ezek mind 60ft/kg áron vannak a táposnál) és vettem még napraforgót (130ft/kg) olajpogácsa helyett. Valamint vettem Futort (ezt is minden táposnál lehet kapni, a mészpótlás szempontjából fontos). Ebből készítettem egy keveréket a fenti táblázat alapján. valamint reggelente adok nekik főtt krumplit sózva és a vízbe keverem a korpát. Kíváncsi leszek, lesz-e közel annyi tojás, mint amikor a tavalyi nyáron tojótápot is etettem. A fiam a hétvégén megássa a gilisztatelepnek való gödröt, és hamarosan jönnek a cserebogarak is, állítólag a tyúkok imádják és az tényleg jó fehérjeforrás.

A bejegyzés trackback címe:

http://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr544289730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

barom-fi 2012.03.08. 09:46:23

Szia! Egyre profibbak az írásaid, köszi! Ezzel nekem csak az a gondom, ami valószínűleg Neked is: ennyi vacakot összegyűjteni, kimérni, kevergetni... Az ember ugyebár háztájon úgy tart állatot, hogy nem ez a fő tevékenysége, legalábbis nekem ilyesmire nincs időm. Cserébe viszont kapnak konyhai maradékot, amiben szalonnabőrkétől az almahéjig minden akad: ezt viszont a nagyüzem nem adja meg nekik. Ettől függetlenül persze elismerem, hogy ez a jó, és biztos, hogy ezerszer jobb, mintha a GMO-s tápot nyomatnánk nekik -- még ha kicsit kevesebb is lesz így a tojás.
A tyúkok mindenevőségéről: a hétvégén átpakoltuk a fiammal a komposztot, kaptak pár lapáttal belőle a tyúkok is. A nagy kupacban nyilván mindenféle állatka éldegélt, mert egyszercsak azt vettem észre, hogy az egyik tyúk elkapott egy egeret! Párszor odacsapta a földhöz, aztán egészben benyelte! Vértyúk!
Két éve volt, hogy a komposztáló tele volt pajorral, átrostáltam, marokszámra kapták a dögöket a tyúkok - hihetetlen élvezettel lakomáztak!!!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.08. 12:54:04

@barom-fi: Valahol teljesen egyetértek veled. Mint írtam, én is csak annyit változtattam a tavalyi etetéshez képest (akkor egyszerűen 2/3 rész kukorica, 1/3 rész tojótáp volt a kaja, aztán kész, na meg a maradékok, meg amit összeszedtek az udvaron), hogy ezekből a szemes takarmányokból vettem, aztán otthon egyszerűen egy nagy műanyaghordóban összekevertem.
Tavaly nem panaszkodhattam, a nyár elejétől késő őszig azért a 12 tyúktól átlag 8 tojás jött le naponta, nem vagyok én sztahanovista.:))
Olvasgattam minden félét, de hát ahhoz, hogy ezek a tyúkok annyira öko-bio izék legyenek:D nagyon sokat kéne dolgozni, annál már az is egyszerűbb, ha valaki egyszerűen hagyja őket garázdálkodni a kertben, meg dob nekik egy kis szemes takarmányt, aztán kész, már ha van rá lehetőség. és persze általában az ember nem az egész napját áldozza a tyúkokra, az lenne csak a drága aranytojás.:))

Ez az egeres, ez jó! Nálunk ugyan nem a tyúk fogta, hanem a macska, még ősszel, csak valahogy elfutott az egér, aztán a tyúkok üldözték és végül az egyik megette. Nekem is rögtön a Vértyúk név ugrott be.:D

Dee_ 2012.03.12. 14:05:20

Kedves Rosa!

Ez a "tápos" a postban kit takar? Mezőgazdasági bolt? Valami nagykereskedés?
Most nézek ilyen helyeket, mert nálunk a helyi állateledeles 100 alatt nem adta a kukoricadarát, 150 Ft volt a tojótáp... Ettek rendesen belőle, mégis nagyon drágára jött ki a tojás, főleg úgy, hogy ismeretlen okból, de lusták voltak a tyúkjaim, az 5 naponta átlag 1 tojást adott azt első időszak után (mikor kikerültek a gyárból, gondolom még dolgozott bennük az ott kapott táp, akkor volt naponta 1 tőlük, utána tollat növesztettek, akkor nem volt tojás, utána meg beállt erre a semmi termelésre). Most fogunk venni újabb 10-et, de csak akkor, ha sikerül valami komolyabb boltot felhajtani. Vagy azt sem tudom, mennyire éri meg, ha nem csirkét nevelek, hanem a letojtakat választom. Nagymamám mindig maga nevelt. Annak ellenére, hogy falun lakom, annyira közel van a városhoz, hogy szinte semmi állattartás nincs, mindenki Pesten dolgozik. Csirke sem kapható. Csak ezek a letojtak az eledelboltos szervezésében.
Na, jól kipanaszkodtam magam, amúgy nem sok értelme volt ennek a kommentnek. :D

Dee_ 2012.03.12. 14:08:55

Vértyúk, nagyon találó! :)
Elképesztett mindig, hogy nagyimnál ha megkapták a vasárnapi ebéd maradékát, és közte volt némi mócsing, hiába nem tűnt állati szemmel húsnak, hiszen főtt, sült, azonnal rávetették magukat. Egeret is öltek a nagyim szerint, igaz, egy bátor kis egérfamília a tyúkól aljába fészkelte be magát, de gondolom reménykedtek, hogy a félhomályban nem kapja el őket senki.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.12. 16:03:36

@Dee_: Igen, a tápos a Táp, terményes akar lenni. Nem tudom merre laksz, itt nálunk is van, de én is a szomszéd faluba járok, mert normális az áru, jó áron, szintén Bp agglomeráció. na persze ezek azok a helyek, amiket nem lehet "kiguglizni", hogy hol vannak.:)
Szerintem járj nyitott szemmel és ha látsz valamelyik udvarban bármilyen haszonállatot, kérdezd meg, hol vásárolnak.
Én nem nagyon ajánlom a letojt tyúkokat, azok csak a spéci kajától fognak tojni, ráadásul sokszor megvedletik őket (akkor van kevés tolluk), akkor aztán lehet akár hónapokat is várni, mire újra lesz valami.
Szerintem jobban jársz előnevelt csirkével (ami már pár hetes). Igaz, hogy hónapokba telik, mire tojni kezdenek, de onnantól megbízhatóan tojnak.
Korenka most fog egy csapatot beszerezni.:)

korenka 2012.03.13. 09:33:51

Dee! Bizony, nemsokára jönnek a kicsikék. Épp most láttam a hirdetőtáblán, hogy előnevelt csibéket lehet venni a faluban 340 Forintért (3-4 hetesek )Igaz, csak annyit írt, hogy sárga meg kendermagos, de milyen fajta az nem írta a hírdető. Na de nekem az nem jó! Nekem magyar fogolyszínű kell az ország másik végéből 800-ért. (Igaz előnevelik nekem 6 hetesre, hogy ne nyírjam ki őket) Férjemnek még el sem meséltem milyen jó "üzletember" vagyok. :D Biztos nem értené, hogy miért nem mindegy nekem, hogy milyen csirke a csirke. Jah és a lényeg, nálunk jár egy vállalkozó hetente egy nagy furgonnal és tápokat árul. Nem kérdeztem még meg mit és mennyiért... nálatok nincs ilyen?

Dee_ 2012.03.14. 13:31:39

Köszönöm a válaszokat! Megerősítettetek, hogy jobb csirkéket venni. :) Nyitott szemmel járok majd, hol lehet olcsón tápot venni, mert mifelénk sajnos nincs más lehetőség, mint a helyi kisboltos, nagyon magas felárral, a második szomszédnál van pár kis japán tyúk, és ők is onnan veszik a kaját. De ha több zsákot veszek, akkor messzebbre is érdemes menni kocsival.
A tojásgyáras tyúkok, szegények egyáltalán nem viselkedtek tyúkszerűen. Én még olyat nem láttam eddig, hogy betör hozzájuk a kutya, megöli mind a maradék négyet, és egyetlen nyikkanás nélkül tűrik. Itthon voltam, meghallottam volna, pár méterre van a ház az óltól. Ha nagymamámnál volt hasonló, akkora ribilliót csaptak az egészséges védekező ösztönű tyúkjai, hogy a jóval messzebb levő házukban simán meg lehetett hallani, és megmenteni őket. :) Idegen tyúkra is hangoskodtak. A ketrecben teljesen kiveszett belőlük minden ösztön.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.19. 08:49:25

Én attól akadtam ki, amikor idejöttek ezek a letojtak, hogy folyamatosan, mint valami ketrecharcosok, verték egymást, meg a fiatalabb tyúkjaimat. A kukoricát még csak megették, de pl. amikor dobtam be tyúkhúrt (akkor még nem engedtem ki őket hátra, a nagy udvarba), akkor oda se mentek, nem is tudták mi az, pedig a többi csirke ott verekedett érte.:)
Eszembe is jutott róluk a vicc, a menekülő zsíroskenyérről és a békésen szivarozó rántott húsról.:)

Egyébként nálam nagyon belendültek a tyúkok, napi 15 tojást tojnak, a hétvégén eladtam 90 tojást, ebből ki is jött a havi kajájuk ára (bőségesen). Egyébként meg sütöm kétnaponta a 10 tojásos piskótákat.:) Had fogyjon!:)

TikiG 2012.05.19. 19:39:53

Kedves Dee_!
Meg tudnád mondani, hogy melyik településen élsz, mert én Gyömrőn (szintén Pest mellett 10 km) egy olyan táp-terményesnek vagyok az üzletkötője, aki házhoz is szállít ingyenesen heti szinten! Purina termékeket forgalmazunk, de vannak terményeink is: pl: tyúk vegyes dara, vagy szemes 85 Ft/kg. Ez búzát, napraforgót, és kukoricát tartalmaz. Mindenben tudunk segíteni, vannak nagyon jó koncentrátumok pl, amit ha 20 %-ba keversz be tojni fognak, mint az őrület! Napi 2-t! :D Persze, csak viccelek, de tényleg jó dolgok vannak nálunk.
Amúgy most bukkantam rá a blogra, nagyon örülök neki, h ilyen is van, megpróbálok majd esetleg én is hozzászólni "szakmai" szemmel!

TikiG 2012.05.19. 19:46:09

Annyit fűznék hozzá a poszthoz a tojótápokkal kapcsolatban, hogy az EU csatlakozás óta már nem tartalmazhat állati eredetű fehérjét semmilyen táp!
Szóval nem kell félni senkinek sem a húsliszttől, vérliszttől, egyebektől mert egy deka ilyen sincs benne!
Génmódosított szóját viszont tartalmazhat. Elárulom, hogy az összes takarmányforgalmazó tápjába olyan van, mert sokkal olcsóbb, mint a GMO mentes. Meg kevesebbet is termelnek belőle..
Ez van, de nyugi a csokitól elkezdve az élelmiszerekben általában benne van már a GMO :(

Elepi Kőszál 2012.05.29. 10:09:37

Sziasztok. Megjöttek 2 vagy 3 hete a csirkék, már nem is tudom, úgy szalad az idő. 11-et hozott a férjem Kulcsról egy tanyáról, gyönyörűek, van búbos barna, fehér barna foltokkal, fekete barna foltokkal, kopasznyakú olyan fogolyféle színben, szóval vegyesfelvágott. Aztán vett még 700-ért(darabját) 10-et (elfelejtettem indulás előtt elmondani az árakat neki, a kulcsi bandát apám barátai adták ingyen),sztem jól átverték. Rém rondák voltak, főleg kopaszak pár szárnytollal. Bár nem értek hozzá, mert az első banda már tök tollasan jött. Van olyan fejlődési stádium, mikor pihe már nincs toll meg még nincs? Gondolom normálisan nincs. Mindegy, úgy veszem, hogy bedobtuk a felárat a templomba, remélem valami kis öreg bácsika volt az eladó. Szegény uram örült, hogy egyáltalán talált állatokat a piacon. Szóval az első az tutira tanyasi banda és mégsem esznek semmi kajamaradékot sőt zöldet se. Tojnak nagy ívben a tyúkhurra. Talán össze kéne vágni nekik? Egyedül a rizst ették meg eddig, de a gaz is vidáman nő az udvarban, nem igen bántják. Már alig merek adni nekik maradékot, mert aztán rém gusztustalan összeszedni.

Elepi Kőszál 2012.05.29. 10:10:41

Ja, ezt tán nem is ide kellett volna írni, ezek nem tojnak még persze, bocsánat.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.31. 05:59:29

@Elepi Kőszál: Hát őszinte leszek, tippem sincs, miért nem eszik a maradékot.
Az enyéim, ha meglátnak valamiféle edényt a kezemben, már őrült tempóban rohannak felém.
Tényleg, fogalmam sincs, miért lehet.

Elepi Kőszál 2012.05.31. 14:51:34

Ma vittem dinnyehéjat, és ették!! Meg eddig csak úgy bedobtam a száraz kenyeret.Na itt valaki írta, hogy azt vízbe áztatva kell-és így megették. De a főtt kaja nem kell, meg a zöld se nekik. Tyúkhúr összevágva is megmaradt:(

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2013.02.04. 18:37:29

A japán tyúkjaim rákaptak a macska kajára. Ha meghallják, hogy nyílik az ajtó, mert rakom ki a macska edényét, rohannak felém. Imádják a húskonzervet.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.02.05. 08:03:54

@Gamma Leonis: nagyon jó az oldalad! Szeretek gombászni, apám jól értett a gombákhoz, így gyerekkoromban nem csak a tuti biztos gombákat szedtük, ráadásul azon a környéken volt választék, a piacon pedig gombaszakértő, ha olyanra bukkantunk, amiben bizonytalanok voltunk.
Két éve voltunk nyaralni a Zemplénben és egy élmény volt, hogy az erdő tele volt vargányával. meg ezer más gombával, amit persze nem mertünk leszedni.
Sajnos itt a Duna árterében a Gévagombán kívül nem sok egyébbel sikerült összetalálkozni, na jó, volt egy hatalmas kiszáradt fa, ami ősszel tele volt laska gombával, de olyan szinten, hogy kb egy harmad lovaskocsit meg lehetett tölteni egy szedéssel, sajnos valami barom kivágta.:)
Persze biztos itt is van más, csak keresni kéne...

KrisztianKalászi 2016.02.12. 22:24:04

Szia.

bevált a magad keverte tojó táp?