Milyen legyen a tyúkól? – Tyúkóltervek 1
2012. február 15. írta: Rosa Rugosa

Milyen legyen a tyúkól? – Tyúkóltervek 1

Szerintem nem utolsó alkalommal vágok bele a témába. Elolvastam már pár könyvet, meg egyéb irányban is próbáltam tájékozódni.
 
Ha tyúkólat akarunk építeni, akkor azt hiszem érdemes először is megfogalmazni, hogy a tyúkokat hogyan szeretnénk tartani. Mert magát a tyúkólat is ehhez képest kell megtervezni. Tehát fontos kérdés, hogy a tyúkok mennyi időt töltenek majd a tyúkólban, annak milyen funkciókat kell majd ellátnia? Csak aludni járnak oda, vagy szinte az egész napjukat bent töltik majd? Az előbbi esetben, hogy képletes legyek, elég egy kicsi és kényelmes „hálószobát” terveznünk, míg az utóbbi esetben tulajdonképpen egy komplett háztervvel kell előállnunk. Tehát szükségünk van-e pl. benti etető, itatóhelyre.
 
Mint már olvashattátok eddig is, az én tyúkjaim tulajdonképpen reggeltől (direkt nem írok napkeltét, mert én biza az év elenyésző hányadában kelek akkor –szerencsére) napnyugtáig kint vannak, az ól ajtaja nyitva, szóval ki-be járkálhatnak. Enni, inni kint, a tyúkól körülötti elkerített fedetlen részen kapnak, de annak az ajtaja is nyitva, így egész nap a hátsókertben bóklásznak.
Ez az év tulajdonképpen jó próbának bizonyult, nyáron volt hőség, télen meg húzós mínuszok, így bátran állíthatom, hogy a tyúkok még ezekben a szélsőséges időjárású napokban is leginkább kint szeretnek lenni. Ami eddig az ólba kényszerítette őket, az a zivatar volt, illetve a hó, amikor esett. A hideg nem zavarta őket. Tehát úgy gondolom, ilyen tartási körülményekhez elég egy olyan ól, amiben kényelmesen elücsörögnek esténként, illetve pár tojóláda.
 
Hát akkor elsőként lássuk az alábbi tervet, ami kimondottan olyanoknak ajánlott, akik nem több tíz, vagy száz tyúkot tartanának, hanem csupán párat, amolyan hobby szinten. Ezt a tervet a Purina oldalán találtam. A terv többi képe és pontos leírása itt olvasható:

poultry.purinamills.com/stellent/groups/public/documents/web_content/ecmd0007989.pdf

A részletes és tételes anyagjegyzék itt olvasható:

HenHouseHutchDesign

 

 

Az írás szerint ez a tyúkól 8 tyúk számára alkalmas szállás, sajnos az egész angol nyelvű, s én amolyan kocaangolosként nem vállalkoznék pontos fordításra, bár a tervek szerintem szöveg nélkül is értelmezhetőek, kiindulási tervnek minden esetre megfelelnek...

 A szöveget értem és ha valakinek kérdése lenne, kis igyekezettel szívesen megválaszolom, de ha valakinek ez csípőből megy és venné a fáradságot, hogy a kérdezőket pontos válasszal segítse, azt hálásan megköszönném... és örök hálám üldözné...

 

Még egy apróság.

A méretek inchben vannak megadva.

Úgy tudom, hogy 1 inch 2,54 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr834104953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

korenka 2012.02.15. 10:04:47

Azt olvastam, hogy a tyúkok ülőrúdja egy magasságban legyen, mert máskülönben összeverekednek. Ezen a képen 3 szint is van... 30 csirkét veszek tavasszal. Életemben először ugye, és épp a tyúkpalota tervein agyalunk a férjemmel. Épp a fentiek miatt agyalunk annyit, mert 30 tyúk egy vonalban, háááát igen hosszúnak kell lennie annak az ólnak... most mi az igazság? Segítséééééég!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.02.15. 11:05:37

@korenka: Igen, ezt én is olvastam, de a saját tapasztalatom az, hogy ha nem egész nap bent vannak az ólban a tyúkok, akkor ez nem gond, a hierarchia gyorsan kialakul, főleg ha együtt nőnek fel. Én egy létraszerűséget ácsoltam össze (két tetőléc, amire keresztbe felszögeltem vastag ágakat, de jó pl. az előre gyártott ásónyél is:D). Nálunk kb. 1 nap alatt kialakult, kik ülne fent, kik lent, bunyó nélkül.
Szerintem ez is attól függ, mennyit lesznek az ólban a tyúkok.
Következő héten majd mutatok olyat, ami esetleg neked is jó lehet!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.02.15. 11:21:00

@Rosa Rugosa: Ja, és egyébként most nincs nekik ülőrúd, kivettem, beszalmáztam nekik rendesen, kb. úgy, hogy ha akarnának elbújhatnának benne, esténként, mire kimegyek becsukni, mindkét csapat össze van bújva egy kupacba, lehet ezért nem fáznak...
Igaz, a múltkor néztem, hogy mi lelte a mogyoróbokromat, mint ha szét lenne taposva, de nem... csak a tyúkok ücsörögnek napközben az ágain, ezért teljesen lehajlottak a külső ágak.:)

korenka 2012.02.15. 16:16:18

@Rosa Rugosa: Megnyugodtam, mert marha nagy alapterület kellene a tyúkoknak, ha csak egymás mellett lehetnének. Nézegettük urammal a tyúkház vázlatát. Ugye nem muszáj nekik ilyen - az épületbűlo kiálló - tojó-boxot csinálni? Azt gondoltam a "létra alá" készítjük nekik. Olyat olvastam, hogy 3 tyúkonként kellene 1. Az én esetemben az 10 box!!!! Nálad hogy van?

barom-fi 2012.02.15. 16:22:53

Szerintem sem olyan fontos, hogy egy szintben legyen az ülőrúd. Nálam van egy rúd meg egy polc-szerűség (a szalmának mag a lucernának), a földön meg begányolt ládák. Mindenki megtalálja a helyét, nincs gond.

tün71 2012.02.16. 18:19:53

Nagyon tetszik ez blog gratulálók hozzá,kezdő csibész lennék én is.Nagyon tetszik az ól is nekünk hasonlót készitett a Nagypapa,csak Ő az alsó részét is ólnak alakitotta ki,ez a rész lesz majd a csibe ól míg nem lehet össze ereszteni a tyúkokkal a fiatal állományt.A tojóládát padig belül alakitotta ki és kívül nyílik az ajtaja,igy könnyű leszedni a tojást,nálunk 12 tyúknak 3 box van.Nagyon praktikus!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.02.18. 14:57:00

Korenka
Találtam a neten jó pár tervet, szép lassan felpakolom majd őket, de pont a kérdésed miatt gondoltam, hogy én is előállok egy rajzzal hamarosan (már nem ígérek semmit, mert úgy se tudom betartani, de talán jövő hétre kész lesz), ami esetleg neked is segíthetne.
Én azt olvastam egyébként, hogy 10 tyúkra kell egy tojófészek, az enyéim (13) is bőven elvoltak kettővel, általában így is csak az egyikbe tojtak.

tüni71
Örülök, hogy tetszik, gratula a Nagypapának a csilli-villi tyúkólhoz!:)))

pakayandi 2012.03.11. 00:35:59

Nagyon tetszik az oldal! Én is szeretnék tyúkokat tartani, de én csak kettőt, mert ennyit enged az állattartási rendelet. :(
Most tervezem a tyúkól helyét. Úgy képzeltem, hogy a komposztáló mellé teszem, hogy legyen hol kapirgálniuk. Milyen magasra tegyem a kerítést, hogy ne szökjenek el?

-phaidros- 2012.03.11. 11:48:32

Elvileg a sima drótkerítés gyári magassága elég lehet, nálunk a gyakorlatban ez még egy csirkedróttal meg lett emelve, mert mindig volt 1-1, amelyikre rátört a szabadságvágy, és utat talált magának.
Szerintem nem kell ennyire szigorúan betartani a rendeltet, ha a hely, telek nagysága engedi(!), akkor lehet 4-5-is, mert 2, vagy 4, már szinte mindegy, több koszt, kárt nem tesznek, de jobban szeretnek csapatban lenni.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.12. 12:50:40

Szerintem a kerítés mérete is tyúkfüggő, sajnos tapasztalatból mondom, nálam van pár, ami simán átrepüli az 180-at és folyton a szomszéd szőlőjében dolgozik.

Igaza van phaidrosnak, ne elégedj meg 2 tyúkkal, jó az a 4-5. Nem hiszem, hogy a szomszédok annyira számon tartanák.:)

korenka 2012.03.12. 12:56:56

Csak 2 tyúkot lehet tartani??? Tömbben laksz? :D Sajnos érdemes betartani a rendeletet, mert ha van egy "jó" szomszédod (az pedig mindig van)aki csupa jóindulat és feljelent, akkor azonnal túl kell adnod a többin és még meg is bírságolhatnak.Utána jártam én is 50 tikom lehet, úgyhogy jó vagyok. :D

tün71 2012.03.13. 13:10:11

@Rosa Rugosa: A Nagypapa 74 éves nyugdijas asztalos és nagy-nagy örömét leli a barkácsolásba,mindamellett látja hogy az unokája boldogan szedi a tojást,és már tudja az unoka hogy a tojás nem a tescoba-dobozba terem!!!Azt is látja a nyagypapa,hogy nem fog éhen halni a család.Ide egy versike amit egy tyúkos könyvbe találtam:Van olyan,ki nem rest-okkal-Fáradozni szárnyasokkal.Kedvelve a csirke népet,részben tojásai végett,S mert úgy nem kell messze menni,Olykor egy-egy sültet enni.No meg aztán dunyha,párna,Már csak pehelytollra várnak,Mert sokunknak legfőbb vágya,Puha meleg legyen ágya!Szép anpot:T.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.14. 08:31:41

@tün71: Egy ilyen nagypapa igazi ajándék!!!

korenka 2012.03.14. 11:34:46

tün71! De jó, hogy írtad ezt a verset, mert eszembe jutott, hogy meg akartam kérdezni a toll felhasználásával kapcsolatban, hogy tudjátok-e, hogyan kell tisztítani, meg előkészíteni a tollat paplanhoz, párnához? Nagyon szeretem a tollal töltött párnát, és jó volna tudni mit is kellene tennem ennek érdekében. Rosa esetleg a könyvedben van erről szó?

korenka 2012.03.14. 11:37:23

Itt a faluban néha jön egy "valaki" aki tollat vesz. Ha marad majd toll, akkor kaphat belőle, de nem hiszem, hogy idén. 5-en vagyunk a családba és le akarom cserélni az összes műszálas párnát, sőt dunyhákra is vágyom. Ahhoz meg kell egy pár tyúk :D

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.14. 12:40:48

@korenka: Sajnos el kell, hogy keserítselek, a tyúktoll erre nem igazán alkalmas, az ágyneműket libatollal szokták megtölteni.

tün71 2012.03.14. 18:23:05

@korenka: Szia!Való igaz hogy a tyúktoll nem való párnába,de ott szárnyasokat emlit a versike ,én még emlékszem hogy Anyukám /Aki rég nincs velünk!/A liba tollat kimosatta velem /mosószerrel/és a napon száritottuk nyáron és ez került a pehelypaplanba,és párnába anno.A tyúktoll mindig a trágyadombon landolt faluhelyen,kb,25 éve nálunk így volt!Én mindig falun éltem,csak az elmúlt 20 évben mint mindenki falun is,puccoskodtam pázsit,tuja,sövény,1-1 gyümölcsfa kellett.A férjemnek nem nagyon tetszett az ötlet hogy csibészkedni szeretnék ,Ő autószerelő,és mivel a tyúkok köztudott nem berregnek így egyáltalán nem érdekelte,a dolog na meg a sok gond a "Tyúkpalota" építésselés akkor a Nyagypapa /aposom/ pátomat fogta,és elkészült a tyúkól!!!Aminek nagyon örülök!A lakók jelenleg 10tyúk+kaks,és 2törpe+kakasTSzép estét mindenkinek:T.

korenka 2012.03.16. 21:20:25

Nem baaaaaaj! Libám is lesz. Igaz nem sok, csak max 3-4-5. Imádom a libasültet.... :D Van egy párnám, amiben mindenféle tarka-barka toll van. Szerintem tyúktoll, de a férjem is mesélte, hogy a mamája csak libatollat használt... szóval akkor mehet a komposztba a tyúktoll.. bár már ott tartanék... :D

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.23. 14:51:59

@korenka: Kicsit utánanéztem és tényleg. Régen töltöttek tyúktollal is párnát, igaz, az jóval értéktelenebb volt, mint a libatoll, mert állítólag hamar összecsomósodik.
Közben az is eszembe jutott, hogy vettem én már a nagy IKEA-ban kacsatollal töltött paplant, ráadásul nem is pehelytoll volt...

zsuzsi_buvar 2012.03.27. 20:43:29

Az en nyari olam ilyen
www.omlet.co.uk/shop/shop.php?cat=Eglu&sub=Eglu+Cube&product_id=455&product_name=Eglu+Cube+Chicken+House+-+Green
A telit meg ez alapjan csinalta asztalos, a benti racsokat meg a talcakat hasznaljuk is telen/nyaron. Ennek a haznak a legpozitivabb ficsore a kihuzhato alomtalca, heti 5 perc az almozas. Ebben egy szinten vannak az ulorudak, sztem nem banjak, jol ossze tudtak bujni a nagy hidegek alatt. A letras rudazassal az is a gondom, mar elmeletben, h a felso szintekrol nem tojjak le az also szinteken uloket? Mert a kepen szepen egy iranyba nez mind, de azt mar sokszorosan megtapasztaltam, h a tyukok nem olvasnak muszaki leirast :PPP

Nekem van tyuktollal (is) toltott dunyham. Mosogepben, kimelo mososzerrel mosom.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.28. 13:10:59

@zsuzsi_buvar: Ú, nagyon extravagáns... jól néz ki.:)
Mondjuk nem tudom mit aggódok én is, hogy hogyan férnek el szegények a minimum 30cm/tyúk hosszúságú ülőrúdon, amikor a most botrányt kavart új ketrecekben pont 15cm jut egy tyúkra...:O
Ráadásul az enyémek reggeltől estig kint kóborolnak.:) Igen, tanúsíthatom én is, hogy a tikok nem olvasnak szakkönyveket, meg műszaki leírásokat sem.:D

Elmés téveszmés 2012.04.01. 22:07:36

@korenka:
Tollüzemben dolgoztam 2évig..kacsa és libatollat dolgoztak fel,a tyúktollnak nincs olyan tartása,értéktelen a mai felhasználók számára.A "friss" tollat kimossák,(pl EVM-től a hófehérke)zsírtól,szennytől megszabadítják így.Majd szárítják fésűs gépekkel.Ezután egy másik gépbe töltik,ami 6-7méter magas kamrákból áll,és labirintusszerűen fel-le száll a kamrákban a toll,a legfinomabb pelyhek a legmesszebre(levegővel nyomatják az elején,és fésük is forognak benne.4-5kamra van,és minden kamrában zsákolnak menet közben,a lehulló tollakat,így a legmesszibb kamrákba eljutók a legjobb,export minőség,a pehely.A "tiszta"pehelypaplanok is fel vannak hígítva(nem mondok márkát)aprók tollakkal,vmint fluggal,ami szemét lenne valójában.(tollról,pehelyről származó piheszál) Egyébként párnának nem való pehely,csak paplannak,hiszen jó a hőszigetelőképessége..párnának ott tönköly,vagy vmi ilyesmiben gondolkozz.:)
Amúgy egy jó tollas azt is megmondja,h milyen fajtájú kacsából v libáról származik,mert még 10dkg-jával megszámolják a pehelyszámot is...

korenka 2012.04.02. 09:19:44

zsuzsibuvar: Marha jól néz ki az ól!!!

Nagyon köszönöm a tollas válaszokat, mind nagyon hasznos volt nekem!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.03. 13:55:04

@korenka: Van valami hír a kis fogoly színű pipikről?

korenka 2012.04.05. 08:54:15

Március 20-án lettek betéve a keltetőbe. Júniusra tudjuk elhozni. Azt hittem hamarabb érkeznek majd. Meg is lepődtem amikor a pasi írta, hogy még csak itt tart a dolog, mert már régen lefixáltam a rendelést, de mindegy, majd ide érnek :D

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.05. 09:20:22

@korenka: Ó, sajnálom. Azt hittem hamarabb lesznek meg. Vigasztaljon a gondolat, hogy pont őszre, télre kezdenek majd tojni, akkor úgy is kevés a tojás.:)

gyalog.galopp 2012.12.17. 12:58:08

Néhány szempont a tyúkólhoz:

'1 m2 alapterületre kb 4-5 tyúkot lehet számolni, ha van kifutó is.
Az ülőrúd praktikusabb, mint a létra, nem piszkolják le egymást, hidegben jobban össze tudnak bújni.
20-30 tyúknál célszerű a bódé belmagasságát úgy megválasztani, hogy a takarítás ne okozzon derékfájdalmakat
a rajzon látható szerkezet jó , egyszerű, praktikus, arányaiban növelhető a tyúklétszámhoz, de előre célszerű egy előtetőt tenni
a tyúkól tájolásakor lehetőség szerint ügyeljünk a nyári árnyékolás és a téli benapozás lehetőségére, ehhez én a déli oldalra tenném az ablakokat, északira az eltetőt és a bejáratot. ( az idén nyáron még a szabadtartáson is sok tyúkot elintézett a hőség)
én a tyúkólat középen oszthatóra készítettem a kiscsirkék nevelése érdekében. mikor csirkék megfelelően nagyok a válaszlapot néhány csavarral kiveszem.