Mit eszik a tyúk?
2012. január 27. írta: Rosa Rugosa

Mit eszik a tyúk?

BESZÉLGESÜNK!

Először is, szembesüljünk a ténnyel: a tyúk mindenevő. Azaz nem elég neki magvakat és egyéb növényi eredetű táplálékot fogyasztania, szüksége van állati eredetű fehérjére is.

A tyúkok természetszerű takarmányai a magvak és a rovarok. Régebben, amikor a tyúkok még a szabadban kapirgálhattak, az állattartóknak nem volt nagy gond a takarmányozás, mivel a tyúkok táplálékuk nagy részét maguk gyűjtötték be, a gazda pedig kiegészítette táplálékukat évszakonként változóan némi gabonával. Ez az elmúlt évtizedekben eléggé megváltozott, a tyúktartás inkább abba az irányba fordult, ahol a tyúkokat a lehető legkisebb helyen tartják és a takarmányozásukat termelt takarmánnyal biztosítják.  
 
Mostanában újra kezdünk visszafordulni a természetes tartás irányába, mivel szerintem, ha nem nagyüzemi termelésre akarunk berendezkedni, akkor ezzel a módszerrel juthatunk egészséges, kevesebb munkát és pénzt igénylő húshoz, tojáshoz. Persze ehhez az is kell, hogy olyan állatot tartsunk, ami még alkalmas az ilyen típusú tartásra, ugyanis a húshibridek, vagy tojóhibridek már eleve úgy vannak tenyésztve, hogy csak a megfelelő tartástechnológia betartása mellett produkálják a tőlük elvárt mennyiséget és minőséget. Ezeket a tyúkokat valószínűleg hiába eresztenénk rá az almáskertre, azt hiszem néznének bután és nem kapirgálással töltenék a napjukat. Ezért fontos, hogy ha van lehetőségünk arra, hogy ne csak pár négyzetméteren tartsuk a tyúkokat, akkor mindenképpen vegyes hasznosítású fajtát válasszunk! Persze ahhoz, hogy valamilyen szinten normális mennyiségű tojáshoz jussunk, érdemes a tyúkjainkat jól tartani.
 
Lássuk hát, mivel etessük a tyúkokat!
 
Egy 2 kg-os tyúk napi takarmányszükséglete 10-12 dkg. A növendékállatoké és a bőven termelőké valamivel több. A szemestakarmányok a tyúk legtermészetszerűbb takarmányai, kevés fehérjét és sok szénhidrátot tartalmaznak, önmagukban a hízóállatok nevelésére alkalmasak. A tojótyúknak több fehérjére van szüksége, ezenkívül legfőképp kalciumra és foszforra.
 
A kukorica a leggyakrabban etetett takarmány, fehérjében ( 9-10% ) és rostban szegény, de sok keményítőt tartalmaz, a tyúk számára könnyen emészthető. A zsírt lágyítja, a bőrt és a zsírt sárgítja. A sárga kukoricától lesz sárga a tyúk bőre, sárgább a tojássárgája, pigmentjeinek egy része átalakulhat A vitaminná, ami előnyös a tyúk vitaminellátása szempontjából. Zsírtartalma fontos a növekedéshez, tojásrakáshoz. A tyúk tápjában 40-70 %-ban használatos.
 
A búza a kukorica után leggyakrabban használt takarmány, energiatartalma megközelíti a kukoricáét, azonban fehérjetartalma a gabonafélék között a legmagasabb ( 12-14% ). Ha csak búzával etetünk, az rontja a tojástermelést, csökkenti a tojások tömegét. A tyúk tápjában 30-50 %-ban használhatjuk.
 
Az árpa fehérjetartalma magasabb és biológiailag értékesebb, mint a kukoricáé. A tavaszi árpa jobb a tyúk számára, mert kevésbé rostos, mint az őszi árpa. Tojótyúkokkal 30%-ig etethető.
 
A zab fehérjetartalma a legértékesebb, főleg tenyészállatok számára fontos, mivel az ivari életet serkenti. A tojástermelésre is jó hatással van, csíráztatva kiváló vitaminforrás a tyúk számára. 5-15 %-ban etethető.
 
A napraforgó fontos fehérjeforrás a tyúk számára, fehérjetartalma 40% körüli, felnőtt állatokkal szemesen is etethető. Jó hatással van a tojástermelésre és a tollfejlődésre, 10-15 %-ban etethető.
 
A korpa sok nyersrostot tartalmaz, ezért 20%-nál több nem adható a tyúknak. A korpát ne etessük szárazon, inkább kevés vízzel „morzsalékosra” keverve. Jó foszfor és B vitaminforrás. (Én korpát úgy etetek, hogy amikor pl. sós vízben megfőzöm a krumplihéjat a tyúkoknak, akkor, ha kihült, hozzákeverem a korpát.)
 
Természetesen a tyúk, akár a legtöbb kutya, macska, kimondottan szereti a házi kosztot. Nálunk legalább is élnek-halnak egy kis maradék káposztá tésztáért, tortáért, vagy egy a gyerekeknek nem túl finom iskolai uzsonnáért.
 
A fenti felsorolásban igyekeztem azokat a takarmányokat ismertetni, amik bármelyik táp- terményesnél  könnyen beszerezhetők.
 
Jelenlegi árak:
 
kukorica 55-60ft/kg
búza 60ft/kg
árpa 70ft/kg
zab 70 ft/kg
napraforgó 100-130 ft/kg
korpa 900ft/20kg
 
Folytatása következik, több részben, mivel a tyúkok etetésével kapcsolatban még igen sok információt szeretnék veletek megosztani.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr503589277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

TiZ 2012.01.27. 13:02:28

Tavaly nyáron határoztuk el, hogy tyúkokat tartunk, ha már kertes házban élünk. OSB lapokból készítettem egy 1,25*2,5m területű ólat, ami egy kb. 90 m2-es kerítéssel leválasztott területen áll a kert végében. Augusztusban vettünk 12db 4 hetes előnevelt csirkét, amiből lett 8 tyúk, négy kakas. Három kakast elajándékoztunk, a - véleményünk szerint - legrátermettebbet megtartottuk. Úgy tűnik jó választás volt. A táplálék darált kukorica, búza, fekete napraforgó, meg persze amit a földből kikapirgálnak. Nagyon jó fejek ezek a tyúkok! Néhánynak saját egyénisége van, ami persze a csípésrendből is adódik. Elmondhatom, hogy figyelemmel kísértük, és kísérjük a mindennapjaikat, lessük szokásaikat, meg mindent. Lehet, hogy megérezhettek valamit, mert december 27-én megvolt az első tojás, ráadásul a tojófészekben. Aztán napi 2-3, 3-4, sőt! január elején már volt 7 db is egy nap alatt, másnak 3, majd 6 db, de a 4-5 tojás az átlagos. Pedig tél van. Egy-egy tojás, eddig talán 5 db az udvaron volt. De például tegnap, amikor fiam délután hátrament begyűjteni a tojásokat, az akrobata tyúkunk, aki valahogy mindig kiszökik, azonnal besliccolt mellette az kapun, egyenesen az ólba. Tojni kellett neki, de visszatartotta. :-)))
A kakasunk óriási, és teszi a dolgát. Abban reménykedek, hogy legalább egyből kotlós lesz, mert jó lenne saját csibéket nevelni. Szerencsére hely van még bőven.
Van egy kisebb-nagyobb konyhakertünk is. Arra számítok, hogy ha nyár végén, miután betakarítottuk a termést, és ráengedem a csapatot, úgy rendbe rakják, ha nem is egy év alatt, hogy a kapám megrozsdásodik.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.01.27. 13:45:56

@TiZ: Végre egy pozitív történet!:)
Valószínűleg azért kezdtek el tojni a tyúkjaitok a tél ellenére is, mert most lettek ivarérettek.
Pont a minap olvastam valahol, hogy gyakorlott tyúktartók mindig beszereznek pár csirkét, akik a télre kezdenek tojni, így tuti lesz pár tojás télen is.
Én azt vettem észre, hogy a sötétség inkább rosszul hat a tojástermelésre, mint a hideg. Most, hogy hosszabodnak a nappalok, nálunk is egyre több a tojás.
Milyen tyúkjaitok vannak egyébként, azt tudod?
Írjatok még!!!
Ha valakinek van kedve posztot írni, küldje el, örömmel felteszem mindenki tyúkos történeteit!

Skeletron 2012.01.31. 19:34:39

Az említett takarmányokat darálva adod a tyúkoknak? Ha igen akkor magad darálod le a magokat?
Az édes csillagfürtről hallottam hogy jó fehérjedús kiegészítő, de egyenlőre sehol sem találtam vetőmagot... gondoltam hogy egy kis részt a kertből erre szánnék, vagy hogy a drágább takarmányokat megtermeljem.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.02.01. 09:40:40

Szemesen etetem a takarmányt, nem darálom. Korábban amikor kisebbek voltak, akkor egyszerűen kukoricadarát vettem nekik. De terveztem beszerezni egy darálót, mivel igazság szerint frissen darálva az igazi, mivel a dara könnyen avasodik.
Az édes csillagfürt valóban jó, a tyúkok számára ajánlott szója nagy része kiváltható vele. Mondjuk a tyúk takarmányának 10-30%-át teheti ki. Erről is írok talán a jövő héten, a növényi eredetű fehérjékről.
De azt olvastam, hogy ha a tyúknak elég helye van a kapirgálásra, akkor nem szorul túlzott fehérjepótlásra tavasztól késő őszig.
Szerintem lehet csillagfürtöt venni, nem tudom mekkora területet akarsz bevetni.

Itt találtam egy jó cikket a csillagfürtről:
www.agraroldal.hu/nelly_cikk.html
Azt olvastam, hogy 1 hektárra 130-150kg vetőmag szükséges és úgy láttam 50 kg-os zsákokban árulják, olyan 13ezer, 15ezer forintért. Tehát egy zsák bőven 3000-4000 négyzetméterre elég.
Szerintem lehet, hogy érdemes gazdaboltossal beszélni, hát ha ő tud kisebb tételt is.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.02.01. 09:52:41

Itt találtam egy vetőmagost, itt árulnak 25 kg-os zsákban is, legfeljebb marad egy fél zsák jövőre is...:))
www.gyarimag.hu/index.php?pg=menu_52

Skeletron 2012.02.01. 12:48:33

Köszi! Én is ezt a vetőmagost találtam meg... elég kicsi a net kínálata ilyen téren:). De lehet hogy beugrok hozzájuk, Érd az közel van.
Kertet írtam nem földet:)) Legfeljebb 2x vetek:)
Fura hogy milyen kevés ilyen laikusoknak szóló oldal van Mo-n... Pl angolul nagyon sokat találtam és hasznosak is. Mondjuk alapvetően tényleg nem lehet hosszú oldalakat irogatni a témáról, ha csak egyszerűen tartani akar az ember tyúkot... Mindenképp jó ez a blogformátum ahol a napi élmények is felkerülnek, színesítve a témát. Tegnap gondoltam is rá hogy mit csinálnék ebben a hidegben a tikokkal és én is arra jutottam hogy beraknék egy halom szalmát azt csak van annyi eszük hogy ott összebujjanak:).

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.02.01. 18:36:47

Azért választottam én is a blog formát, mert amolyan "tudományos" oldal elég sok található, de hát ez is olyan, mint a gyereknevelés.:)
A hétköznapok nem mindig fedik a magazinok és a tudományos értekezések világát.

Talán azért kicsi a netes vetőmagos kínálat, mert a vevők nagy része állandó, a nagyban vásárlókat máshogyan találják meg.
Szerintem a legtöbb helyen van gazdabolt és ott biztosan lehet venni, vagy rendelni.
Mi is így vásároltunk, vagy érdemes keresni valakit a környéken, aki gazdálkodik és tőle megkérdezni, honnan szerzi be a vetőmagot.
Van egy föld a házunk mellett, azt szoktuk művelgetni, kb. 3000 négyzetméter, tavaly muhart ültettünk, erre sem kellett sok mag, mi is a gazdaboltban rendeltük.
Vagy talán érdemes nézni a www.agroinform.com apróhirdetési részét.

hantaboly 2012.02.29. 20:03:44

Ha szabad egy echte parasztnak is mondani valamit, akkor írnék pár sort. Vidéken nőttem fel, szakmám is mezőgazdász, láttam pár tyúkot, vágtam is el már jó pár nyakat is.
Igaz a tapasztalat, télen megritkul a tojástermelés, de felénk egy ismert táplálékkiegészítő volt az áztatott kenyér. És a kalcium pótlása miatt a tojáshéj is visszakerült a baromfiudvarba, segítve a téli kapirgálás elmaradásából adódó hiány pótlását.
Ugye a régi vidéki portákon alig ment veszendőbe valami, így a száraz kenyér is táplálék maradt, csak éppen az állatok számára.

Edit123 2012.02.29. 22:25:05

@hantaboly: Hűűű ezt én is hallottam, gyűjtöm is rendületlenül a tojás héjat. Szépen kiöblítgetem őket, megszárítom a fűtőtesten, már egy szatyorra való van, csak azt nem tudom, hogy kellene porrá törni, hogy vissza etessük a csirkékkel, illetve mekkora mennyiséget kell nekik adni egy egy etetéskor, vagy naponta. Mozsárba, kávédarálón kell összetörni?

korenka 2012.03.01. 12:01:12

Végeztem egy kis matekot, elméletben kevertem egy takarmányt 40% kukoricából, 30% búzából 5% árpából, 5% zabból, 10% napraforgóból és 5% korpából. Úgy számoltam, hogy egy napra 1 csirkének a takarmányozása 6,2 Ft, mert 10 dkg takarmánnyal számoltam. Kapnak a kertből mindenféle jót pluszban: giliszta, pajor, krumlihéj stb. Szerintem ez tök jó. Mondjuk egy fél éves pipi 1153 Forintot eszik meg. Amikoris elkezd tojni. Mondjuk vegyük azt, hogy három naponta tojik.Tehát 1 hónapban ad 10 tojást ami ma 40 Ft/ db sajnos. (Ismerőseim bármekkora mennyiséget megvennének a jövőbeni tojásokból, persze, ha marad :) ) Sokszor hallom, hogy nem éri meg tyúkot tartani...de nekem a számok mást mondanak. Szerintetek jól számoltam? Mit szóltok az elméleti takarmányomhoz? Szeretném, ha egészséges boldog madárkáim lennének.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.01. 14:02:33

@korenka: Szerintem jól hangzik, én sem úgy látom, hogy nem éri meg. Nekem most, mióta elmúlt ez a nagy hideg, beindultak és tegnap már volt 10 tojásom, meg egy kis japán tojáska is.
Szerintem még a legputtyadtabb tyúk is tojik szinte minden másnap, még ha úgy is számolom, hogy december-januárban nem tojnak.
Most ebben az új könyvben olvastam, mivel kéne etetni a tojó tyúkokat, hamarosan leírom, mert nagyon érdekes. Ő pl. azt írja, nyáron inkább búzát etessünk, a kukoricából keveset, azt inkább télen, mert a kukorica "fűtő" takarmány. Szerintem a 10 dkg takarmány bőven jó!
Én is úgy számolom, hogy megéri, csak úgy is, ha a tojást vesszük, mert ha mindent rendes áron számolunk, a tojás még így is sokkal olcsóbb, mint ha vennénk, ráadásul kiváló minőségű... ha meg a húst is belevesszük, akkor már mindenképp.
@Edit123: Én egyszerűen a húsklopfolóval "megnyomkodom" a száraz tojáshéjat és így leszenk kb. 2-3mm-es darabkák belőle.
Azt olvastam, hogy az a lényeg, hogy ne ismerjék fel, hogy tojás.

korenka 2012.03.02. 09:43:31

@Rosa Rugosa: Már alig várom a takarmányos írásodat (is). Annyira fel vagyok buzdulva a témában, hogy már csak ezen jár az eszem. Éppen most levelezek azzal az úrral akit ajánlottál - aki fogoly színú tyúkokat tenyészt - felajánlotta, hogy előneveli nekem, ne kelljen naposcsibéket kinyirnom a hozzá nem értésemmel. Nagyon kedves. A tyúkok kifutója is szépen alakul, szóval totál boldogság. Ha előnevelteket tudok venni az ugye mondjuk augusztus-szeptember mire ide érkeznek. Azon agyalok, hogy addig vennék "letojt tyúkokat" Mi a véleményed? Ehetőek azok a tyúkok, mert levágnám azokat amikor jönnek az új jövevények. Úgy értem, hogy ehetőek-e, hogy azok már 2 évesek őgy hallottam, és igen sanyarú körülmények között tartják őket. Gondolom tele nyomják mindenféle gyógyszerrel, hogy ne kapjanak fertőzést a rossz tartási körülmények miatt. Mennyi idős korában érdemes levágni egy tyúkot? Amikor még nem kell fél napig főzni stb...

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.02. 10:33:25

Hát, nekem volt egy gyenge próbálkozásom a letojtakkal, nem tartott sokáig. Pl a zöldet, amit bedobáltam nekik, meg sem ették, nem tudták, hogyan kell.
Ha azoktól bármit szeretnél, akkor spéci tápon kell őket tartani, mert kapirgálni nem fognak - azt se tudják, hogy kell.
Ráadásul a legtöbb még tojik pár napot, aztán hosszú szünetet tart...
Esetleg érdemes pár hétig kukoricával etetni őket, aztán levágni.

korenka 2012.03.06. 11:23:05

@Rosa Rugosa: Azt hiszem akkor hagyom ezt az akciótervet. Írt az emberem, hogy előneveli nekem a csibéket. 6 hetes korukra szerinte már nem olyan érzékenyek. Mi a véleményed? Te mikor hoztad a tieidet?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.06. 13:33:59

@korenka: Én jóval később, de csak a lustaságom miatt. A 6 hetes, az teljesen jó szerintem. Azt majd mindenképpen kérdezd meg, mivel etette őket, te is azzal etesd otthon őket egy darabig mindenképpen, mert ami esetleg gond lehet, az az, hogy ha hirtelen váltás van a kajájukban.

zsuzsi_buvar 2012.03.27. 19:56:03

@Edit123: en megsutom oket 10 percig 120 fokos sutoben (ne maradjon semmi tojasize es ne romoljon meg a tapba keverve), aztan kihules utan a keses robotgepben apritom majdnem porra. Nagyon porzik, erdemes varni egy percet az orlest kovetoen.

zsuzsi_buvar 2012.03.27. 20:04:25

@korenka: en Angliaban tartok tyukot, az ot (eleinte hat) madar sacc/kb (hm anno az elejen irtam h mennyit tojnak aztan ellustultam) napi atlag negy tojast biztosan tojik. Egy kg tap 2 napra eleg es £1.5be kerul. Boltban szabadfoldi bio tojasert 4 fontot kernek egy tucatert, amit az enyemek 3 nap alatt termelnek meg, 2.2 fontnyi tapert, tehat napi 40 penny hasznom van (ha nem szamitjuk a befektetest, amibe az egesz kerult es ami nem volt keves, de mi ezt mindig hobbikent kezeltuk, koltseges hobbikent). Tehat havi £12 a haszon, nem is rossz. Kb 8 honapja tojnak rendesen (juliusban vettem utoljara boltban tojast), az £96. Nem is rossz igy kiszamolni, meg mindig szedulok, amikor az eredeti befektetesre gondolok :PPP
8 ev alatt siman megterul majd :DDD

zsuzsi_buvar 2012.03.27. 20:06:13

@Rosa Rugosa: a kukorica tojascsokkenteserol en is hallottam, mar csak az a kerdes, mit tegyek a sok kilo kukoricaval, ami ott all a feszerben, igy a 20 fokokban nem nekik futes :P
Viszont az igaz, h telen is csak -5C alatt zartuk be az olat, nem faztak egyaltalan.

tibi5 2012.04.03. 09:42:26

Sziasztok!
A baromfi termék tanács,a termelők,a boltosok,és még mások jóvoltából,brutálisan felmegy a tojás ára húsvétra.
Erre felbuzdulva úgy döntöttem,hogy Én is tyúkokat fogok tartani! Olvastam a fentebb beírt bejegyzéseket,és Én is úgy gondolom hogy megéri. Főleg ezentúl,mert olcsóbb ugye nem lesz,a tyúk pedig jövőre is csak 10-15 dkg körül fog enni.A tyúk tartás nem áll tőlem messze,mert régen Én is falusi voltam,és nekünk is volt csirkénk,tyúkunk mindig.De akkor még gyerekként nem sok ügyet vetettem rájuk. Most viszont nagyon érdekel a dolog.A mostani tyúktartás viszont merőben más mint anno régen volt.Ehhez szeretnék kérni némi tanácsot az itt hozzá értőktől!A múlt héten el is kezdtem építeni a tyúk ólat,ami 3x2,5m es lesz.A kivitelezése nem fog gondot okozni,mert magam is építő iparos vagyok. Inkább csak azt szeretném kérdezni,hogy ez a 7,5 nm es ól,elég e 40 db csirkének,később tyúknak? Úgy gondoltam,hogy zárt rendszerű tyúktartást fogok csinálni. Ez azt jelenti,hogy a kifutójuk is körben zárt lesz.Ez úgy nézne ki hogy 1 mes csibe hálót lefektetek,az lenne az alja,majd a két oldala is ebből lenne,valamint a teteje is.Tehát nem lenne széles,de viszont hosszú.Ebben az 1 méter széles,1 méter magas,és 10 méter hosszú "cső udvarban"lennének.Ezt azért gondoltam így,mert így nem fér hozzájuk sem madár,sem másféle tyúk ölő,pl menyét,nyest,stb.Sem alulról,sem oldalról,sem pedig felülről,nem férne hozzájuk semmi.Szerintetek szükség van erre? Vagy egyszerűen kerítsem csak körbe őket ,és ennyi? Ott ahol tartom majd őket,a szomszédban is voltak tyúkok,és őket sorban kifektette egy ilyen állatka.Nem ette meg őket,csak kiszívta a vérüket. Nem tudom melyik fajta az.Szóval,ezt szeretném elkerülni.Bár Nekem a kis gazda boltban azt mondta az eladó,hogy a csirke háló sem jó,mert azon is keresztül megy. Azt mondta hogy madár hálót kell venni,mert az már igazán apró lyukú.De akkor meg szinte már ki sem látnak. (szegények) Mondjuk az ottani szomszéd tyúkjait azért ölte meg az a valami,mert Ő nem zárta be őket semmilyen kerítésbe sem.Hát nem tudom. Az enyém meg lehet hogy túlzás lesz? Befolyásolja ez valamennyire majd a tojás rakási képességüket? Az etetni valóval kapcsolatban sok érdekeset olvastam itt. Zömében tudtam,de azért volt benne sok új is. Tehát az menni fog. De a helyükkel kapcsolatban még mindig nem tudom pontosan mit tegyek....

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.03. 09:56:44

@zsuzsi_buvar: Szerintem etessed őket nyugodtan kukoricával. Én is azzal etettem őket tavaly, no meg a nagy szakértők is azt mondják, azzal kell etetni, ami van otthon ( de komolyan ).
Én most úgy etetek, hogy búza, kukorica, napraforgó keverék, aztán ennyi.:)
Mondjuk nálatok gondolom nem gyakori a hetekig tartó 40 fokos kánikula, úgy hogy nem árt nekik a kukorica...:)
Jaj, mire a fontot átszámoltam...:)))) De legalább naprakész lettem az árfolyammal.:DDD

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.03. 10:12:41

@tibi5: Jó sok mindent kérdeztél.:)
Úgy számold az ólat, hogy 1 nm-re 4-5 tyúknál több ne jusson. Kell nekik tyúkonként 20 cm ülőrúd, ha zártan tartod őket, akkor ablak a tyúkólra.
Nem tudom a csirkeháló mennyit ér, szerintem arra jó, hogy a csirkék mozgását akadályozza, ragadozók ellen nem tudom mennyi haszna van.
Lehet kapni madárhálót, ami ponthegesztett rács, nem tudom, nálunk a piacon is árulják, azon tuti nem megy át a ragadozó. Az elkerített rész alját én nem rácsoznám le teljesen, mert akkor a tyúkok nem nagyon tudnak kapirgálni, inkább az oldalai mellett, a talajra fektetve futtatnék végig hálót. Mondjuk nem tudom mennyit ér, mert az én tyúkjaim akkora gödröket kaparnak, hogy lassan átássák magukat a zsalukő alapú kerítés alatt.
A tyúkok legjobb védelmezője egy jó kutya.
A menyét és főképp a görény az, ami egyszerűen csak kinyirkálja a tyúkokat.
A róka általában nem csap pusztítást, hanem elvisz egyet, aztán szépen visszajár ( de legalább megeszi:D ).

Espelette 2012.04.03. 10:30:04

Mi kukorica es buza kevereket adunk nekik, plusz konyhai "mellektermekeket", pl zoldsegek hejat. A kifutojuk jo nagy, mindig van benne eleg zold, kapirgalhatnak kedvukre. Egy kolleganom tanacsolta, hogyha van mit kapirgalniuk/enniuk a kifutoban is, akkor napi 8 dkg szemes takarmanynal ne adjak tobbet.
Menyet/goreny/roka: a menyet nappal is tamadhat. Mi ejjelre bezarjuk a tyukokat, nappal a kifutoban vannak. Egyszer arra ertunk haza, hogy a hofeher Sussex tyuk fekszik a foldon, a nyaka elragva, brrr. Tenyleg a kutya a legjobb vedelmezo.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.03. 13:43:49

@Espelette: Képzeld, azt olvastam, hogy a fehér tyúkokat kapják el a legelőször, mert hogy azok színe feltűnő.
Szerintem is a legjobb védekezés a bezárás éjszakára.

Espelette 2012.04.03. 20:52:27

@Rosa Rugosa: De meg mennyire igaz a bezaras! Egyszer nem zartuk be oket (marmint az elso negy tyukbol allo tarsasagot), es masnap reggelre csak egy maradt, a tobbi nyom nelkul eltunt :-( A szomszed kerdezte par nappal kesobb, hogy nem hianyoznak-e tyukjaink, mert az erdoben latott tollakat, egy rokavar kozeleben... A tulelo (Tyukocska) attol kezdve csak egy fan volt hajlando aludni, meg akkor is, amikor mar beszereztunk ujabbakat, akiket viszont ejjelre rendesen bezartunk.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.04. 08:02:51

Találtam régebben egy érdekes cikket, ott pl. arról írnak, hogy a tyúkokat teljesen szabadon tartják télen és nyáron is, a szabadban alszanak:
www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=811%3Aa-permakultura-egysegei-gyakorlata-3&catid=327%3Apermakultura&Itemid=127&lang=hu

Nekünk is volt egy fiatal kakas még az első garnitúrában, akit folyton ütöttek a többiek. Éjszakánként a létrán aludt, az is eltűnt nyomtalanul egyik reggelre.

Espelette 2012.04.04. 20:26:45

Egyik baratunk szinten kint tartja a tyukjait, jonnek-mennek kedvukre, ejjelre sem zarja be oket. Ennek megfeleloen rendszeresen ragadozok aldozatai lesznek szegenyek. A belinkelt cikk tenyleg erdekes, most csak atfutottam, de amint idom engedi, jobban elolvasom.

csanadvary 2012.04.15. 09:35:57

Nálunk idehaza két pulival vannak összerakva, így nem kell aggódnunk a nyest és társai miatt. A kutyával való tartásuk hálás dolog, mert így nem kell éjszakánként bezárni őket, reggel meg ugye kinyitni, viszont hajlamosak összeveszni a maradék húsos csontokon a pulikkal. Németjuhásszal nem ajánlom az összerakást, mert az könnyen rájuk kap. Jó az oldal, a gilisztatenyészetet mindenképp kipróbálom. Én is mostanában keresem az etetési alternatívákat, mert sokba van a kukorica s a búza. A tojáshéját csak úgy ki kell nekik vágni, szárítás meg miegymás nélkül max kézzel összetörni, h ne kapjanak rá a tojásra.
Még egy tipp, régi rossz fonott kosarakba szívesen tojnak, elülnek, nagyon szeretik, mert takarást nyújt nekik.

Szép napot!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.15. 16:00:27

@csanadvary: Igen, ez tényleg igaz a kutyákkal.:)
A múltkor már ott tartottam, hogy ha a kutya elkapja valamelyiket igazán nem haragudhatok rá, mivel ezek a szemtelen tyúkok simán odaálltak a kutyatálhoz, hogy a főtt csirkenyesedéket elorozzák.
A kutya meg csak nézett rám olyan hálás kérlelő szemekkel, hogy "most mit csináljak"?
Mondjuk érdkes, a miénk biza elkapott már kettőt, amíg kisebb volt, de azóta rájuk sem néz (jól meg lett büntetve), de a tyúkok nem félnek tőle.

gotami 2012.04.24. 16:45:01

No tessék! Vasárnap a Tahiban rendezett kisállatvásáron akartam tyúkot venni. Egy használhatatlan grillnek épült förmedvényt csináltam meg "pipipalotának".
Volt minden a vásárban, De se céllövölde, se ringlispil, se vattacukor...és még tyúk sem.
Egy keltető vonult ki, előnevelt pipikket. A srácok szája nagyon elnyúlt, mert nem készültünk fel picik nevelésére. A vége az lett, hogy vettünk 8 apróságot.
Csak szemes kaja volt itthon, így fogalmam sem volt, hogy mit adjak nekik. Elővettem a búzadarát, raktam bele reszelt sárgarépát, apróra vágott tyúkhúrt. Úgy látszik tetszett nekik. Remek helyen lakom! Az egész városban nincs egy nyamvadt terménybolt!!! Egy szupermarketben végre kaptam darált kukoricát - persze étkezésit - na most azt kapják a búzadarával felváltva. Belemorzsoltam túrót, reszeltem bele nyert(!)krumplit is, vágtam bele pitypang levelet - eddig ez tetszett nekik a legjobban. Ma rémülten olvastam, hogy ezeknek 24 Cfok kell minimum...hát már bent laknak a kecójukban, napnyugtakor rájuk zártam az ajtót, nap közben meg a kifutóban esznek, mert szinte semmi mást nem csinálnak...
Sajnos már van nevük...nem kellett volna, mert nem akarjuk mind a 8-at megtartani...- ha egyáltalán ilyen táplálás mellett megélik a serdülőkort. Nagyanyám nem járt tápot venni, mégis felnőttek. Kérek tanácsokat, mit és hogyan adjak nekik, mit főzzek és mit tilos eléjük rakni. Teljesen amatőr vagyok, cicán és kutyán kívül más háziállatom max ékszerteknős volt.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.24. 19:02:56

Ö, az hogy előnevelt, az mit jelent?
Tudod, hogy kb. hány hetesek?
A csibék számára a következő hőmérséklet ajánlott:
1 hetes 30 fok, 2 hetes 28, 3 hetes 26, 4 hetes 24, 5 hetes 20, 6 hetes 18 fok.
Egy infralámpa esetleg jót tehet nekik, ha fáznak, odabújnak.
De esetleg estére lehet nekik melegíteni forró vizes palackokkal, azt letakarni valami ronggyal.
Ha nincs infralámpa, elég egy 40-es égő is.
Ha lehet, legyen alattuk szalma, ha ez nincs, száraz homok.

Kaja:
szitált kukoricadara (a bolti étkezési épp ilyen), pár napos kortól kukoricadara keverve apróra vágott fűvel, zöld lucernával, főtt tojással, túróval.
Apró pici kavics legyen beszórva!
Valamint kéne nekik futort adni, 1kg kajáhuz 2-3 dgk-ot.

Valahol megadtam a Purina elérhetőségét (talán a hol vegyünk tyúkot írás alatt) tőlük lehet venni szemes takarmányt és tápot is, nem is drága. Ügynök jár mindenfelé, hetente 1x van szállítás.

gotami 2012.04.24. 20:05:51

4-5 hetesek maximum. Bírják a gyűrődést, nap közben kint vannak a kifutóban, este mennek aludni. 8-9 körül rakom ki őket, mikor már enyhébb az idő.
Pitypang, tyúkhúr, saláta, finomra reszelt répát kapnak a búza és kukorica darához. A pitypangért őrjöngenek.
Túrót is adtam már nekik, sajnos szójagranulátumot, se lisztet nem kaptam. A főtt krumplit láttam valahol, nem is rossz ötlet, az embergyereke is azt eszi először, bepróbálkozom. Találtam a szomszéd kis faluban két terményest is. Ez a "jól ellátott" VÁROS neve Szentendre. Múzeum az van dögivel, de egy normális hentes sincs...pl halat csak karácsonykor lehet kapni...jó mi??? Kukoricadarát csak egy szupermarketben kaptam...szóval ennél sznob hely nincs!!!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.25. 08:15:00

@gotami: Hehe...:)
Ott a művészetek oltárán áldoznak inkább, nem a tyúkokén.:D
Mondjuk olyan érdekes, én is Duna parti kisvárosban lakom, csak déli irányba. Itt ugyan van egy halas, nagyon jó is, persze nem a Dunán.
Viszont éltem Pakson egy ideig és olyan érdekes, hogy a Duna déli szakaszán sokkal nagyobb hagyománya van a halevésnek, ott pl. van nem kevés halas, meg van a Dunán egy halas bárka is, ahol folyamatosan árulnak halat, sokfélét. Csuka, harcsa, alap.
Na amikor ott laktunk akkor pl. rengeteg halat ettünk. Ott az volt a normális, hogy vasárnap leslattyogsz a bárkához és megveszed az ebédnek valót, amit kb. profi módon 3 perc alatt konyhakésszé is pucoltak.
Szóval olyan érdekes, hogy az északi részen nincs meg valahogy ez "halkultúra".

Tyúkokra visszatérve, arra azért ügyelj, hogy több legyen a szemes takarmány, mint a zöld.
Vagyis inkább ne legyen túlsúlyban a zöld.:)

gotami 2012.04.25. 10:32:36

Reggelre kelvén kicsit elgondolkoztam, hogy miért is kellene fluort adnom a pipiknek, majd kétségeim támadtak, hogy valamit benéztem. Újra olvastam a válaszodat, rákereste a neten és megvilágosodtam, hogy FUTOR-t kell adni, nem fluort. Már majdnem kinyírtam az állományt! Ezen felbuzdulva, elővettem anyám régi mákdarálóját és a már hónapok óta gyűjtögetett tojáshéjaknak nekiestem ledarálni. Többet tanultan a baromfi tartásról a te blogodból és a hozzászólásokból, mint bármilyen szakirodalomból. Köszönöm!

Ja...matyómotyó az van 200 üzletben, csak normális lakósságellátás nincs. Művészetek...hááát...no ezt hagyjuk...:D én is kézműves vagyok, így kb tisztában vagyok vele, hogy mi megy itt.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.25. 12:29:29

Köszönöm a dicséretet.:)
Igen írhattam volna azt is, hogy tojáshéj, vagy takarmánymész, meg mittudomén hányféle hasonló termék van.:)

Pedig Szentendre olyan hangulatos kis város.
Gondoltam is, hogy talán egyszer eljutok a Skanzenbe, fotózok pár régi tyúkólat. Amikor utoljára ott jártam, még nem érdekeltek a tyúkok.:)

anarcsi 2012.05.02. 17:45:37

Szaisztok!
Kezdő tyúkász vagyok. 3 hetes előnevelt csirkéket vettem, / kettős hasznosításúak/ átlag 250 gr súllyal. Most 5 hetesek, átlag 650 gr súllyal.Azt kérdezem, hogy meddig kell őket úgy etetni, hogy állandóan előttük legyen a kaja.Kertben vannak szabadon, kapirgálnak.
Köszönettel, anarcsi

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.03. 07:59:58

@anarcsi: Szia!
Tulajdonképpen nem jó, ha állandóan előttük van a kaja, az első hetekben napi 6x kell őket etetni úgy, hogy csak annyit kell kitenni, ami kb. 20-25 perc alatt elfogy. 4 hetes kortól lehet elkezdeni ritkítani az etetések számát, az ötödik-hatodik héten már elég a napi 4 etetés.
Na, a holnapi poszt erről fog szólni!

gotami 2012.07.04. 09:18:19

@Edit123: Én is gyűjtöm a tojáshéjat, mikor televan a dobozka a szagelszívó tetején, akkor kézzel összetöröm, amennyire csak lehet. Előveszem anyám mákdarálóját és ledarálom. Tökéletesen viszi, a lényeg, hogy száraz legyen a héj....bele egy dobozkába egy kis műanyag kanállal, és azzal hintem meg a napi kajájukat.

gotami 2012.07.04. 09:30:31

Szóval az történt, hogy meguntam, hogy minden kajálásnál kiverik a táljukból a kukorica darált, és egyenlegesen beletapossák a alomba, a kaja kb 1 harmada mindig tönkrement. Úgy döntöttem, már elég nagyok a "csajok" - azaz a pipik. Szemes kukoricát vettem nekik és beszórtam, hogy örüljenek...aha!!!!! Egyáltalán nem foglalkoztak vele. Másnap belekevertem pár szemet a darájukba...ügyesen kiszedegették és egyenletesen szétterítették a földön. Harmad nap, megfőztem a kukorica szemeket és így kevertem a tápos-darába...akkor talán egy-két szemet elcsipegettek...Itt állok egy félzsák kukoricával. Esténként főzök egy kislábossal, a felpuhult magokat reggel húsdarálón átnyomom, búzát keverek hozzá és rettentően tetszik nekik.
A kérdés, hogyan lehetne átszoktatni őket szemes takarmányra, mert az eddigi próbálkozásaim nem voltak sikeresek.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.07.04. 10:18:20

@gotami: Mennyi idősek?
Mert ha már elég nagyok, akkor szerintem ugyanúgy, mint a gyerekeket... eszik, nem eszik, nem kap mást.:)
Ha éhes lesz, majd megeszi.
Én most a szotyi-búza-kukorica keveréket etetem, azonnal a napraforgóval kezdik, van úgy, hogy a kukoricára csak pár óra múlva fanyalodnak rá, de addig sosem adok nekik új kaját, amíg az előzőből csak egy darab is van.
Én egyébként nem etetek tálból, egyszerűen kiszóróm a földre, úgy is ösztönösen szétkaparják.

Espelette 2012.07.04. 10:22:55

@gotami: Egyetertek Rosa-val, ha ehes lesz, tenyleg megeszi. Meg az elozo bandanak egyszer tevedesbol szemes kukoricat vettem a daralt helyett, azt kevertem ossze buzaval. Eloszor kivalogattak a kukoricat, de aztan csak megettek. A mostaniak pont az ellenkezojet csinaljak, ok a buzat valogatjak ki, de elobb-utobb az is elfogy.

gotami 2012.07.04. 12:38:30

@Rosa Rugosa: Kéretik nem kiröhögni! Az ornitológus (egyébként tyukászkodásban is jártas) barátném mondta, hogy már elég nagyok a szemes takarmányhoz.
Próbáltam én keménykedni, másnap csak vizet kaptak és du. zöldet...nem ették a kukoricát.
Utána próbáltam a rávezetéses (darába keverés)eljárást, az se sikerült...:D))) finnyásak!

albertmelcsi 2012.10.28. 15:45:01

Bocs, hogy ismeretlenül jövök... én is kezdő tyukász vagyok. Mindennap adok nekik vizbe áztatott, majd kinyomott kenyeret, de ma azt hallottam valakitől, hogy attól el is pusztulhatnak. Van valakinek tapasztalata ezen a téren?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.10.29. 12:27:14

@albertmelcsi: Én úgy olvastam, hogy a tyúkoknak semmi bajuk sem lesz tőle.
Viszont télen az énekesmadarakat tilos bármilyen kenyérrel etetni.

Skker 2013.09.01. 15:19:03

Most akkor szabad áztatott kenyeret adni vagy nem?

Roland.B 2013.09.04. 08:47:40

@Skker: Én mindenhol azt olvastam, hogy lehet nekik adni. Molnár László: Tyúktartás a háztájon című könyvében például ez olvasható: "Kenyérhulladékból csak olyat etessünk, amely nem penészes. Vagy darálva a száraz takarmánykeverékben, vagy áztatva a lágyeleségben etethetjük."

zsuzsi_buvar 2013.09.07. 21:00:46

En odaadom nekik a szaraz kenyeret, amit mi mar nem ennenk meg, vagy pl az iskolai kirakodovasaron a kolbaszsutesnel a zsir felitatasara hasznalt szeletelt kenyer utolso szeletet, amit senki nem venne meg amugysem, mindig ok kapjak (10 rud kenyer 20 vege), eddig semmi bajuk nem lett tole a 2 ev alatt. En nem aztatom. Csak akkor aztatom, ha pl levesmaradek van, azt vagy zabpehellyel vagy kenyerrel suritem nekik.

maroska 2014.04.05. 20:53:15

Meszet adjak nekik kiegészitésnek?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.04.10. 08:32:33

@maroska: Igen, mindenképpen! Az összetört tojshéjat is, ha lehetséges.

Eperke70 2015.03.03. 18:49:37

Él még ez a tyúkos fórum, most, hogy lett két tyúkocskám?? :)

Eperke70 2015.03.04. 21:02:48

Ohh, szuper. :) Akkor leírom a mi sztorinkat is. Érden lakom, és tavaly augusztusban a kerítésünk előtt a járdán sétált egy tyúkocska. Itt a környékünkön ez nem jellemző, furcsa volt a látvány. Ahogy meglátott odajött hozzám, elkezdte bökködni a lábam. Ölbe kaptam, és bevittem őt a kertbe, féltettem, ha kinn hagyom nem kicsi veszélyben van, autók, kóbor kutyák, akár nyest is éjszaka. Egész délután barangoltuk a környéket az anyuval, kerestük a gazdáját, de senki nem vallotta magáénak.
Van egy nagy röpdém a kertben, oda tettem be. Alul Kyri (így neveztem el őt), felül papagájok. Fogalmam sem volt tyúktartásról, őszintén bevallom, azt sem tudtam, hogy mit eszik.
Másnap mentem a gazdaboltba kerítést venni, + tápot, kukoricát, stb. Este a röpdében lakott, nappal a kertben kapirgált. Ha kinn voltam, mindig jött mellettem, és csipkedett finoman. Nagyon megszerettük, anyu, fiam, párom. Kyri csúnya tyúkocska volt, kopott csőrrel, idétlen szakadt taréjjal, görbe lábbal. Imádtuk, családtag lett. Egy hét telt el, és tojt egy tojás. Ez akkora öröm volt. Kyri, és saját tojás.. majd minden nap egyet. Külön becsben tartottuk, és szinte mindig összevesztünk, hogy melyikünk eszi meg az ő tojását.
...Majd két hónapra rá történt egy nagyon rossz dolog. Van két nagy kutyánk, párommal kivittük őket sétálni. Közben anyu kiengedte Kyrit, aki addig beszökött a kutyák területére. Nem részletezem, még mindig nagyon szomorúak vagyunk.
Kyrit eltemettük.
Sokáig nem bírtam, elmentünk a piacra párommal, vettünk két fiatal tyúkocskát, azt mondták nekünk egy hónap múlva tojni fognak. Ez volt október vége felé. Anyu sírt, hogy nem akart több tyúkot, fiam is kategorikusan kijelentette, hogy ő feléjük sem néz, ha viszek haza, nem akar több állatot megszeretni, hogy mindig attól féljen, történik valami bajuk. Párom is azt mondta, hogy csak azért visszük haza a piacról a két új tyúkot, hogy megmentsük őket a biztos levágástól.
Azt hittem minden tyúk szelíd. Rájöttem nem. Ezek menekültek, rohantak el, nehéz volt megfogni, és szépek voltak. Nem olyanok mint Kyri, és megint szomorúak lettünk. Azt hittem, hogy őket sosem fogjuk megszeretni. Nem így történt. Egyre kedvesebbek lettek, még ha nem is olyan szelídek, mint Kyri volt. Papagájok beköltöztek a kinti röpdéből a házba kalitkába. A két tyúkocska, Polli és Koki maradtak a röpdében (6mx3m kb).Mivel nem tudtam mennyire fáznak télen, csináltattam nekik fából egy 10 cm vastag falú, bélelt kutyaház féleséget, amit a röpdébe tettem kb 1 m magasra, és elé egy létrát, amin fel tudnak menni. Kibéleltem szalmával. A piacon egy hónapot mondtak, ennek a duplája telt el, majd egyik reggel két tojáskát találtam a kutyaólban. Utána pedig minden nap kettőt. Egy hétig.
Majd megint megtörtént a baj. Én vidéken voltam épp tárgyalni. Csörgött a telefonom..Párom: "Nagy baj van, a kutya kiszökött, Polli haldoklik, Koki halott, mit csináljak??" Én: szinte visítva: "Rohanj Pollival állatorvoshoz,,azonnal,, és hívj rögtön, hogy mit mondott." Ügyfelem mellettem mosolyogva próbált vigasztalni: "Ne szomorkodj, finom húslevesetek lesz." ..Bár ne szólalt volna meg. Mondtam, hogy azonnal haza kell mennem. Kecskeméten voltunk. Rém lassan telt az idő. Fél óra múlva párom visszahívott: "Polli rendben, nem halt meg, csak elmenekült. Kokival már nagyobb a baj, csupa vér, toll mindenhol. Doki összevarrta, mert szétnyílt a kis háta. Kb egyszerre értünk haza, ő az állatorvostól, és Kecskemétről. Koki az ölében, toll nélkül, hatalmas nagy varrással a hátán. Lábra nem tudott állni, csak a kis fejét mozgatta.
Ápoltuk, etettük (magától nem tudott), pelenkáztuk, azaz állandóan cserélni kellett alatta a törülközőket, büdike volt szegény. Mindenki hülyének nézett minket, hogy miért nem vágjuk le. Egy hónap után már én is elbizonytalanodtam, hogy jó-e ez így neki, hogy nyomorék lett. Nem tudom miben hittem, vagy bíztam.. majd még egy pár hét eltelt így. Volt, hogy elutaztam, addig anyu ápolta.
Tornáztattuk, minden nap megmozgattam a kis béna lábait, és emelgettem, hogy használja a kis szárnyait. A másik tyúk, Polli közben duplájára nőtt, és minden nap tojt egy tojást.
Majd eljött a csoda, a kis béna Koki egyszer csak felállt. Ahhoz, hogy lépni is tudjon, eltelt megint egy pár nap. Mozgása alapján elneveztük "Járkálónak" - aki esetleg nézi a "The Walking Dead"-et, az tudja. :) Zombi.
Nem nyújtom tovább a történetet, Koki tegnap már tojást is tojt. Ismét együtt rohangálnak a kertben Pollival. :) A röpdében persze még nem tud felmenni Polli mellé éjszakára a papagájok felső rúdjára, még elég nyeszlettnek néz ki, viszont szelídek lettek, és ahogy meglátnak az ajtóban, rohannak a karjaimba,a kis mókás futástehetségükkel. :)
Tavaszi programunk lesz, hogy saját rezidenciát kapjanak, mert a papagájok költöznének vissza röpdéjükbe. Épp ezt nyomoztam, hogy milyen hely lenne jó nekik, mikor ebbe a blogba botlottam.

Eperke70 2015.03.04. 21:11:02

Jahh, és azért is írtam ezt le, mert mikor én kerestem a gugliban, hogy milyen ápolásra szorul egy nyomorék tyúk, semmit nem találtam. :)
És gondolom az sem sűrűn fordul elő, hogy egy pasi öltönyben, nyakkendőben, riadtan beállít egy tyúkkal az állatorvosi rendelőbe.
És vajon kinek van még tyúkja, akinek kartonja van (névvel!) az állatorvosnál. :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2015.03.05. 19:09:37

@Eperke70: Hehe..:)))
Szerintem a legtöbb olvasó a húslevesre szavazott volna.:)
De hihetetlen miből tudnak kigyógyulni. Mi megesszük őket, de amelyik bajban van, azt nem. Ápoljuk, élesztgetjük és amelyik túlél valami hihetetlenn sztorit, az örökre védett pozícióba kerül. Szegény egészséges többiek.:)

Az írásod tetszett, nagyon.:) Esetleg fotó a kartonról? :D

shelby 2015.04.11. 23:08:48

Helló!

Már egy ideje olvasom a blogot, haladok időrendben visszafelé, és most kérdésem is lenne.

Tavaly ősszel beszereztünk tyúkokat. Nagy része bábolnai tojóhibrid, kisebb része monori vásári :). December közepén kezdtek el tojni, és január 10-re nagyjából "csúcsra" (60%-on tojnak) is járatták magukat. Ezzel én elégedett vagyok, vagy lehetne több?

Világítást és tápot nem kapnak, ellenben búza-kukorica darát, szemes búzát és kukoricát korlátlanul ehetnek. Napraforgót csak fix mennyiséget. Ezen kívül minden konyhai dolgot, reggel főtt, pépesített krumplit, vagy répát, délután: reszelt káposzta + korlátlan kerti fogyasztás. :)

Most van egy kis termelés visszaesés:
Volt egy visszaesés február elején 45%-ra, de rájöttünk, hogy azért mert reggel zöldet kaptak, azzal teleették magukat, és utána kevesebbet takarmányt ettek. A zöld reggeli megvonása után ismét felmentek 60%-ra. Most viszont április 1-től megint visszaestek 45%-ra, pedig az étrendjük nem változott. Gondoltam arra, hogy az április elejei lehűlés miatt, de szerintem az nem nyom annyit a latban.

Mitől lehet?