Beszélgessünk!
2012. január 27. írta: Rosa Rugosa

Beszélgessünk!

Szóval beszélgessünk!

Ha van olyan dolog, amit szeretnél megosztani, esetleg kérdésed lenne, vagy csak beszélgetni szeretnél, a mondanivalód pedig sehogy sem kapcsolódik az épp megjelent poszthoz, akkor itt a lehetőség.

Ha mégis egy adott témához szólnál, amiről már volt szó, akkor itt láthatod a legolvasottabb posztokat:

Hol vegyünk tyúkot?

A tyúkok vedlése

 Milyen legyen a tyúkól?

Hol szülnek a buta tyúkok?

Tojóláda

Mikor kezd tojni a tyúk?

Szex a tyúkudvarban 1. rész

Szex a tyúkudvarban 2. rész

Mennyi idő, mennyi pénz?

Fura tyúkólak 1. rész

Fura tyúkólak 2. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr913898480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silayn 2012.01.27. 13:08:35

En azt szeretnem kerdezni, hogy miert van az, hogyha boltban veszek nagynak cimkezett de szerintem viszonylag kicsi tojasokat es megfozom, kurvara keptelen vagyok normalisan megpucolni. Ezeknek a heja alatti kis hartya nem valik el rendesen a tojasrol es a vegeredmeny altalaban az hogy akar fel is robbanthattam volna. Ellentetben a piacrol vagy maszek zoldsegestol szarmazo szep nagy es sarga tojasokkal nincs iyen gond, szoval tudok tojast pucolni, nem bennem van a hiba. (Mielott megkerdezned, igen, hidegvizben hutom pucolas elott) Hm hm?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.01.27. 13:49:18

@silayn: Erre nem tudok válaszolni, mert én pont a saját házi tojásainkkal jártam így (igen, én is hűtöttem ezerrel). Részemről passz...
De remélem valaki tudja...:)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.01.30. 09:35:00

Kicsit nézelődtem, és azt találtam pár gasztroblogon, hogy állítólag attól van az, hogy elválik a héj a tojástól, ha a héjon már eredetileg is vannak -talán szemmel nem is látható- hajszálrepedések.
Az írók szerint, a főzés előtt egy kicsit meg kell kocogtatni a tojást és akkor könnyen pucolható lesz.
Állítólag...:)

Skeletron 2012.02.01. 12:57:28

Szerintem egy posztban érdemes lenne megmelíteni a jogi hátterét a haszonállattartásnak. Az még hasznos lehet az idetévedőknek.
Úgy tudom, hogy általánosságban ezt helyi önkormányzati rendeleti úton (Állattartási rendelet) szabályozzák a nagyüzemi állattartáshoz kapcsolódó egyedszámok alatt = háztáji.
Nekem nemrég sikerült kivernem az önkormból hogy küldjék el a rendeletet, de általában fent szokott lenni azért a helyi honlapokon.

barom-fi 2012.02.03. 11:28:58

A tojáspucolás tényleg nagy téma. Anyám szerint a friss tojást nem lehet rendesen pucolni. Ezt nálunk nagyjából igazolja az, hogy a saját tojásainkat nehezen pucoljuk, a boltiakat könnyebben. Valami hidegkonyhás profitól kéne pontos infót szerezni, mert néha tényleg megőrül az ember.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.02.10. 08:48:59

Ez most teljesen tyúkmentes sztori, de ma reggel láttam a híradóban...
www.youtube.com/watch?v=XUaTQKeDw4E&feature=player_embedded

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.19. 08:38:44

Kedves Olvasók!

Ma nem lesz poszt, mivel két napja próbálok feltenni egyet, de a szerkesztői felületen csak a címet sikerül beírnom, magát a poszt tartalmát pedig nem tudom írni, szerkeszteni.

banyamanccs 2012.03.24. 09:23:19

Szép napot mindenkinek!

Nálunk most épül a tyúkól, pár hete elhatároztuk hogy belevágunk :D Egy ismerőstől kapunk olyan csirkéket amik fehér tojást tojnak. De persze veszünk "rendes" :) tyúkokat is. Már izgatottan várom, jó lesz ha megérkeznek :))

Nagyon jó a blog, végigolvastam az EGÉSZET :D rengeteg hasznos dolgot megtudtam! Köszönöm ezúton is! :) Kár hogy nem lehet képet csatolni, megmutatnám a kreálmányunkat!:)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.24. 10:09:38

@banyamanccs: Üdv a tyúkudvarban!:) Minden elismerésem, hogy végigolvastad.:))

Képet csatolni nem lehet sajnos, de ha elküldöd a tyukudvar@gmail.com címre, akkor szívesen felteszem!

Nem tudom, milyen tyúk lehet a tiéd, de a fehéret tojók tuti tojóhibridek, általában leghorn eredetűek és jó tojók!

banyamanccs 2012.03.24. 10:15:00

@Rosa Rugosa:

Igen mi is arra gyanakszunk,megkérdezni elfelejtettük a nevét,a neten kerestünk rá.Az illető azt mondta, hogy akár évi 300 tojást is tojhat.
Holnap elmegyünk megnézni őket majd csinálok képeket és kiderítem a nevét:))
Ha minden igaz még egy aranyfácán kakast/vagy párt is fogunk kapni! :D Csak lassan telik az idő már dejó lenne ha meglennének :)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.24. 12:15:45

@banyamanccs: Akkor az lesz az! Jó kis tyúkok azok, én is gondoltam, be kéne szerezni párat, mert megbízhatóan és jól tojnak télen!
Az expressen találtam is leghorn csibe hirdetést, állítólag jól bírják az egyszerű tartási körülményeket is.

Várom majd a képeket!:)

zsuzsi_buvar 2012.03.27. 21:23:29

Nos, miutan vegigkommenteltem a blogodat szepen, szeretnem megkoszonni is h irod, remekul szorakoztam rajta es vegig is olvastam a delutan folyaman par reszletben.
Mi a londoni agglomeracioban elunk, nem nagyon belul, kisvarosi kornyezetben (bar ugyanilyen akar egeszen bent is van), tavaly nyar ota 5 tyukkal (eredetileg 6) kiegeszulve. Azota is az a kerdes, h miert nem kezdtuk el hamarabb.

A tyukos eletunk legviccesebb tortene elmult vasarnap esett meg, amikor a masodik szomszed becsongetett, h o a haloszobaablakbol latja h van tyukunk es elfogyott a tojasuk itthon a bolt meg mar zarva, nem lenne-e elado? Hat volt eppen egy dobozzal, ket fontert elvitte boldogan :D

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.28. 13:16:50

@zsuzsi_buvar: Á, de jó! és ott simán lehet tyúkot tartani?
Hogy jutott eszetekbe?
Egyébként ezzel mi is így vagyunk, kb. hetente háromszor elmondjuk, hogy vajon miért vártunk ennyit vele?

Holnap lesz poszt, csak most kissé munkás hétköznapjaim vannak, nem volt időm írni, de ti csak olvasgassatok addig (ha még van mit...:D).

banyamanccs 2012.03.29. 21:20:24

Azt szeretném kérdezni, hogy egy húspipit mennyi idősen lehet levágni? Hány hónaposan, vagy nem tudom hogyan szokás ezt meghatározni. Súlyra, korra? Is-is? :)
Csak hogy tudjunk tervezni az állományt :D

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.30. 08:34:16

@banyamanccs: úgy tudom 8-10 hetes korban, addigra legalább 1kg súlyt el kell érniük.

banyamanccs 2012.03.30. 10:23:41

Olyan korán? :O Igazából későbbre gondoltuk amikor már azért van bőven fini husijuk, de még nem túl "öregek" levágáshoz.

Már napok óta bújjuk a netet, mert jójó, hogy megrendeljük a jércéket, de mire azok tojni fognak... Gondoltam vegyünk legalább két-három darab tojótyúkot addig még had termeljenek amíg a fiatalok megérnek a termelésre:). Nem találtunk sehol az istennek se, mondtam is a páromnak, hogy aki ilyennel foglalkozik, néni bácsi, nyilván nem nagyon szokott "netezni".
Hát ma egy ismerős megmentette a projektet, jövő héten érkezik 10 db egy év körüli tyúkocska:)) Mivel ismerősön keresztül zajlik a dolog képzeljétek 600 Ft/darab áron kapjuk őket. Szerintem ez naggggyon jóóó ár! Örülök neki nagyon:))
Ma veszünk csirkehálót az oldalára, még azon gondolkodtunk, hogy a bekerített részünk tetejét bevonjuk-e szintén csirkehálóval.Kb. 20 négyzetméteres. Mi a véleményetek? Vagy inkább vágjuk le a szárnyaik végét? :S Dilemma...

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.03.30. 21:48:50

@banyamanccs: Ez attól függ, hogy milyen fajtát akartok venni.
Ha húshibridet, akkor ilyen korán lesznek ehetőek, ha kettős hasznút, akkor szerintem 8 hónaposan van már rajta annyi hús, hogy érdemes levágni.
A 600ft az tényleg nagyon jó.

Espelette 2012.04.14. 20:32:50

Vegre, vegre, megvannak a tyukocskaink! Negy tyukot vettunk a bacsitol, aki csak nem jott a piacra, igy mi mentunk el hozza. Kiderult, hogy 90 evesen mar nem akar piacozni, de tyukokat tovabbra is tenyeszt, nem semmi :-) A tyukjaink: egy provence-i kek, egy sussex, egy marans, es egy a bacsi sajat keresztezesu barna tyukjai kozul. Egyelore elegge meg voltak szeppenve, de a tyukolba rendben betalaltak. Remelem, hamar megszokjak az uj helyuket.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.14. 22:24:10

@Espelette: De jó! Én is szeretnék 90 évesen ilyen aktív lenni.:)
Biztos hamar beszoknak majd a pipik.:)

Elepi Kőszál 2012.04.18. 11:48:30

Sziasztok!Egy ideje már olvasgatok vissza, most a 4. hétnél járok és nagyon élvezem!! Most készül a tyúkólunk, a vaterán találtam egyet, ami megtetszett és azt utánozzuk le. A váza már megvan, már "csak" be kell deszkázni. Sok mindentől izgulunk. Egyrészt apukám beizgult az ötlettől és szerzett nekünk pipiket tanyáról. De onnan csak 10-12-t hoz. Egyik kérdés-elég lesz-e egyelőre ennyi vagy merjünk hozzájuk máshonnan venni-félek a T-rex effekttől. Vajon, ha sikerül kb.ugyanakkorákat szerezni, összeszoknak? Külön ólunk nem lesz nekik, az tuti, akkor inkább hagyjam? Vágni is szeretnék meg tojót is meghagyni. Meg nagyon agyalok 2 kacsán is. Csak azt mondják, azt nem lehet együtt tartani tyúkokkal, mert összepacsál mindent. De akkor régen hogy csinálták? Erdő szélen lakunk, konkrétan az erdőből hasítottuk ki a tyúkfarmnak való 100m2-et. Mit tehetünk a ragadozók ellen? Nappal is támadhatnak vagy az elég, ha éjjelre bezárjuk őket az ólba??

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.19. 07:53:44

@Elepi Kőszál: Ha ekkora helyük van, akkor szerintem elég az a 12 tyúk. Ha idegenekkel összerakod őket, kicsi helyre, akkor tuti verekedés, csipdesés lesz a vége.
Ha rendesen körbe van kerítve, akkor azért nem megy be olyan könnyen ragadozó, de estére mindenképp zárjátok őket.:)

Espelette 2012.04.19. 20:31:58

Lenne egy kerdesem, ha valaki tudja a valaszt, kerem segitsen! A tyukok kifutojaban rengeteg verehullo fecskefu van, es lattam, hogy csipegetik is. En ugy tudom, hogy belsoleg alkalmazva embernek mergezo, de azt nem tudom, hogy a tyukoknak is mergezo-e. Utananeztem, magyar forumon azt olvastam, hogy jot tesz nekik (forum.index.hu/Article/showArticle?t=9203594&go=109352429&p=1), francia forumon pedig azt, hogy egyaltalan nem jo, ki kell huzni. Valaki tudja esetleg? Vagy biztos ami biztos es gyomlaljam ki oket?

Espelette 2012.04.20. 08:54:38

Koszonom szepen a listat, eszerint tenyleg nem mergezo. Viszont felfedeztem, hogy a ragados galaj igen, es abbol is van a kifutoban, bar azt nem lattam, hogy ettek volna. Mindenesetre ma atnezem a kifutot. A hagymat is mergezonek irjak, ezen meglepodtem, de biztos ami biztos, a hagyma ezentul megy a komposztba.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.20. 09:48:30

@Espelette: Azért linkeltem ezt az oldalt, mert úgy gondoltam, valamennyire tudományos.
Ugyanakkor kétkedem is, mert pl. Báldy Bálint a könyvében azt írja ( a gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézet Baromfitenyésztési Osztályának vezetője volt és több mint 30 éven át foglalkozott a magyar baromfi nemesítésével), hogy a hagyma, fokhagyma etetése erősen ajánlott, több okból is...
Én neki jobban hiszek...:)
És pont a galajról is azt olvastam valahol, hogy nem mérgező...
Szóval nem tudom mi a helyes.
Na de most jó ötletet adtál, megpróbálok utánanézni, hogy tényleg, mi mérgező és mi nem.

Espelette 2012.04.20. 10:04:37

@Rosa Rugosa: Nem egyszeru, az biztos! A fokhagyma tenyleg ajanlott, fereghajto hatasa van. A hagymat viszont francia forrasok is mergezonek titulaltak, amin en csodalkoztam is, mivel mi mindig adtunk nekik a konyhai hulladekkal es sosem lett tole bajuk. A tyukokra mergezo novenyek temaja tenyleg megerne egy posztot, azt hiszem! A galajt mindenesetre kihuzogatom a tyukol kozvetlen kozeleben, ahogy a fecskefuvel is tettem, biztos, ami biztos. Marad nekik boven fu meg valami kaposztafele :D

Elepi Kőszál 2012.04.20. 13:23:21

Nálunk is sok a vérehulló ott, ahol lesznek. A galajról még nem tudom, mi, mindjárt utánanézek. Viszont a kifutó mérete mégis 10x10m lesz:) Ez már mennyi tyúknak kényelmes?

Elepi Kőszál 2012.04.20. 13:25:32

Na , már tudom,ha a ragadósra figyelek fel és nem a galajra, magamtól is rájöhettem volna, melyik az. Ma is tanultam valamit:)

Elepi Kőszál 2012.04.20. 13:26:38

És pont a kifutóban találtam valami vadon növő hagymát, akoor mi legyen vele. Nem hiszem, hogy kiszedem, lehet, hogy mi is megehetnénk, majd utána nézek.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.20. 13:53:13

Nos kicsit próbáltam utánanézni, eddig nem nagy sikerrel.
Az a baj, hogy attól, hogy egy növény halálos méreg az embernek, lehet a baromfinak semmi baja nem lesz tőle.
Most pl. azt olvastam, hogy a baromfit növény leginkább mag formájában mérgezi, a ragadós galajnak is csak a magja mérgező, főleg ha a takarmányába van keverve, mert így nem tudja kiválogatni.
Szerintem ha annyi mindentől kidöglenének, biztos könnyebb lenne találni róla irodalmat ( lásd lovak, akik aztán tényleg minden szir-szartól beadják a kulcsot:DDD)

Espelette 2012.04.20. 14:00:31

En is utananeztem egy kicsit, nekem sincs tul sok sikerelmenyem! Egy angol oldalon kb. az osszes novenyt felsoroltak, mashol meg azt irtak, hogy a tyuk osztonbol tudja, mi a mergezo, nem kell vele foglalkozni. Szoval nehez a ket veglet kozott hasznalhato informaciohoz jutni.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.20. 14:04:57

@Espelette: A hagymáról mindkét tyúkos könyvemben azt olvastam, hogy serkenti a növendékállatok tollasodását, csak nem szabad velük sokat etetni. A zöld hagymaszárat kimondottan ajánlják.

Espelette 2012.04.20. 15:01:37

@Rosa Rugosa: Akkor jo, vegul megiscsak lehet nekik hagymat adni, de nem sokat. Nem egyszeru eligazodni a sokfele informacio kozott, a tyukos konyveidnek hiszek.
@Elepi Kőszál: ahogy Rosa is mondta fentebb, a 10-12 tyuknak kenyelmes lesz a 100 m2, lesz eleg teruk kapirgalni.

banyamanccs 2012.04.22. 09:40:15

Holnap végre megérkeznek a tyúkocskáink már alig várom őket :)))

banyamanccs 2012.04.22. 09:41:07

Én is azt hallottam, hogy tudják ők mi számukra a mérgező.

Espelette 2012.04.22. 17:28:43

Remelem, tenyleg tudjak! Mindenesetre most fajlistat irok a kifutoban talalhato novenyekrol. Kulonben erdekes, megfigyeltem, hogy pl. a csalant nem csipegetik.

Elepi Kőszál 2012.04.23. 08:53:27

@Espelette: Ő szerintem a 10m2-re írta, hogy oda elég a12. Én inkább szeretnék még venni hozzájuk azonos körút még 10-et. Ebben szerettem volna tanácsot, hogy merjek vagy ne. Meg azt ajánlották, vegyünk 2 gyöngyikét, azok hangja riasztja a ragadozókat. Ehhez mit szóltok? Hallottatok ilyesmiről? Sztem gyöngyit nem olyan gyakran kapni, hogy még korban is választhassak 3 hetest a pipikhez, nem?

Elepi Kőszál 2012.04.23. 08:54:21

@Espelette: Ő szerintem a 10m2-re írta, hogy oda elég a12. Én inkább szeretnék még venni hozzájuk azonos körút még 10-et. Ebben szerettem volna tanácsot, hogy merjek vagy ne. Meg azt ajánlották, vegyünk 2 gyöngyikét, azok hangja riasztja a ragadozókat. Ehhez mit szóltok? Hallottatok ilyesmiről? Sztem gyöngyit nem olyan gyakran kapni, hogy még korban is választhassak 3 hetest a pipikhez, nem?

Espelette 2012.04.23. 09:22:52

Az elozo szomszedaink tartottak gyongytyukot, tenyleg eleg hangos nepseg! Azt nem tudom, hogy a hangjuk riasztja-e el a ragadozokat vagy mivel a gazda is hallja, kimegy megnezni, mi a helyzet.
Ugy tudom, az idealis kifutoban egy tyukra kb. 10 m2 jut. Persze lehet ennel kisebb teruleten is tartani oket, nem lesz semmi bajuk, de nagyon hamar le fogjak amortizalni a kifutot, utana figyelni kell, hogy a takarmanyon kivul kapjanak elegendo "zoldet". Pontos szamot sajnos nem tudok, mekkora a minimum kifuto-terulet/tyuk.

Elepi Kőszál 2012.04.23. 13:38:29

Köszi a választ. Igen, gondolom inkább csak figyelmezteti a gazdát. De nagyon gáz a hangjuk? Nem örülnék, ha a szomszédok kiutálnának miattuk!

Espelette 2012.04.23. 13:51:57

@Elepi Kőszál: hallgasd meg: www.youtube.com/watch?v=niLZqyXCT0w
En azt figyeltem meg, hogy csak ugy maguktol nem kezdenek el kiabalni, csak ha valami szokatlant tapasztalnak.

Espelette 2012.04.23. 13:53:14

@Espelette: a szokatlan naluk jelenthet pl. egy autot, biciklit, kutyat, akarmit, ugyhogy azert eleg gyakran razenditenek

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.24. 08:09:12

@Elepi Kőszál: Nálunk 500nm-en van 36 tyúk. Amit régen hetente fűnyíróztunk az most pusztasággá változott, idén egy darab fű nem nőtt már rajta, de van sok gyümölcsfa.
Szóval igaza van Espelettenek, a 100nm arra jó, hogy szabad levegőn legyenek, de a zöldet, bogarat ott nem fogják maguknak megtalálni.

@Espelette: Hát igen, én gyöngytyúkot nem tartanék. Vagyis tartanék szívesen, egy hektáros tanyán...:) Brutál a hangjuk szerintem, amellett ezek aztán valóban inkább vadmadarak, ha tehetik, kóborolnak, azt se tudod merre járnak.:) Egyébként valóban jó riasztók, meg állítólag a patkányt is elűzik.

Visszatérve a növényekre- egy tanulmányban azt olvastam, hogy a tyúkok tényleg ösztönösen kerülik a mérgező növényeket, csak akkor fanyalodnak rá, ha ki vannak éhezve és nincs más.
A könyveimben, ahol tulajdonképpen sokat írnak a szabad tartásról egészen hatalmas méretű állományoknál, amiket folyton új helyekre telepítenek, nem nagyon írtak arról, hogy a több tíz hektáron valaki átbogarászná a növényzetet, úgy hogy nem hiszem, hogy ez a mérgező növény kérdés jelentős probléma lenne.
Ja és az említett lepusztított hátsó udvarban csak a csalán nő, ahhoz tényleg hozzá nem nyúlnak.:D

Elepi Kőszál 2012.04.24. 08:51:38

Köszi mindenkinek.
Következő kérdés: Ti mivel kezelnétek le a készülő tyúkól deszkáit? Tetű ellen van valami? Vagy gomba ellen kezeljük?Ez elég sürgős lenne, még de. el akarja kezdeni az uram, mondta, nézzek addig utána, mit vegyen. Van ötlet?

banyamanccs 2012.04.24. 10:59:20

Had mutassam be az új családtagokat!

picasaweb.google.com/103019550256450207822/AzUjCsaladtagok?authuser=0&feat=directlink

Van köztük 5 kendermagos,5 sárga, itáliaiból 3 fehér egy ezüst és egy fogoly színű. Kicsik még de majd megnőnek :))

Espelette 2012.04.24. 11:00:56

A faanyag mar kezelve volt valamivel? Ha nem, akkor a kulso oldalara olyan lazurt kellene tenni, ami megakadalyozza a faronto bogarak, gombak megtelepedeset. Ezek altalaban eleg mergezo szerek, belulre inkabb valami kevesbe veszelyes, vizalapu lazur kellene, mert a tyukok neha csipkedik a falakat.
Tetu, kullancs, maszo rovarok ellen mi egy, a bio allattartasban is engedelyezett szerrel szoktuk idonkent vegigpermetezni a falakat, 24 oraig zarva kell tartani az olat, utana kiszelloztetni. Oltott messzel valo kezelest is javasolnak, de az veszelyes, komoly vedofelszereles kell hozza, szerintem par negyzetmeter tyukolert nem eri meg a macera.

Espelette 2012.04.24. 11:05:01

@banyamanccs: Nagyon kis aranyosak! Gratulalok a szep tyukocskakhoz!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.04.24. 16:03:34

@banyamanccs:
Mi belülről meszelünk, ez a legjobb, legolcsóbb fertőtlenítés.
Évente mindenképpen egyszer érdemes.
A tetű ellenszere a rendszeres takarítás és a fahamus kénporos porfürdő a tyúkoknak!

de jól néznek ki a pipik...

banyamanccs 2012.04.25. 14:05:52

Azt hiszem ebben nincs megállás :D Addig nem nyugodtunk, amíg be nem szereztünk még pár brahma tyúkot!Nagyon kíváncsi leszek milyen lesz a társaság ha nagyobbak lesznek :D

Ma már kijöttek a kis elkerített részükre, napoztak, porfürdőztek, ettek, ittak..láthatóan jól érzik magukat.Remélem így is marad!

Egy kép a kis brahmákról:

picasaweb.google.com/lh/photo/kbOnFVb2rOdEFwX-AzhdzNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Espelette 2012.04.25. 20:27:14

@banyamanccs: Koszi a linket, nagyon erdekes!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.05.05. 12:25:42

Korenka, mi újság a tyúkjaiddal? Vagyis a jércékkel, megvannak már?

banyamanccs 2012.05.10. 14:09:14

Sziasztok!

Ad valaki közületek almaecetet a pipiknek?
Most olvastam, hogy mennyire jó nekik, ma adtam én is.
Nektek van tapasztalatotok erről esetleg?

diszbaromfik.mindenkilapja.hu/html/19033750/render/erdekessegek

Nálunk a végleges egyedszám 25 lett, 5 kendermagos, 5 sárga, 5 brahma, 5 itáliai és 5 bábolnai tetra blanka. Nődögélnek szépen, adtunk nekik valamelyik nap túrót, hát meg voltak érte őrülve! Még a tolluk is gyorsabban nőtt utána állítom! :D

Szép napot! :)

Espelette 2012.05.10. 16:49:44

@banyamanccs: En is olvastam az ecetrol, de en meg nem probaltam. A forumokon tobben is ajanlottak, akik rendszeresen adnak a tyukjaiknak. En egyelore a kakukkfu-fozettel kiserleteztem, ahogy lattam, izlett nekik :D
Szep nagy csalad a 25 pipi, nojenek csak! Nalunk ma meglett az elso tojas, nagyon orulok neki! Igaz, csak egy picike, de akkor is tojas :)

banyamanccs 2012.05.11. 10:07:51

@Espelette: Kakukkfű főzet? Hm nekem is van friss kakukkfüvem, lehet hogy kipróbálom. Milyen hatása van egyébként? Tápláló, vagy inkább egészség megőrző?

Képzeljétek nagyobb szerencsénk nem is lehetne, kiderült, hogy az 5 brahma pipi közül 4 tyúk van és egy kakas :D Azon imádkoztunk nehogy fordítva legyen, de akkor ezek szerint jól válogattuk őket:))

A tojás áldásra már én is nagyon vágyom, de ők még picik, még várhatok bőven :S :) Állítólag a Tetra Blankák tojóhibridek (úgy kaptuk őket), és már 18 hetesen elkezdenek majd tojni és meg sem állnak addig, amíg az évi 380 tojást le nem adták...hát kíváncsi leszek! :D

Espelette 2012.05.11. 13:43:26

@banyamanccs: A kakukkfu betegseg-megelozesre jo, segit megelozni a leguti es belrendszeri fertozeseket. Egyelore havonta egyszer adok nekik, 500 ml az 5 literes itatoba. Osszel-telen gyakrabban kell, de most, hogy jo ido van, ez is eleg, kuraszeruen.

banyamanccs 2012.05.13. 16:05:45

@Espelette: Köszönöm ezt én is kipróbálom! :)

banyamanccs 2012.05.16. 07:56:50

Sziasztok!

Nincsenek valakinek tapasztalatai a pulykákkal kapcsolatban?
Éppen mézes - mustáros pulykamellet főztünk a párommal, mikor felötlött bennünk a pulyka tartás gondolata :D
Olvastuk, hogy van kimondottan húshibrid. Mennyire nehéz a tartása? Mit és mennyit eszik? Nem agresszív?

Szép napot!

magas les 2012.06.24. 09:27:56

Én is most gondolkozok tyúktartáson, de akad egy kis problémám.
Mivel csak ketten élünk a párommal a házban jelenleg, reggeltől estig nem vagyunk otthon, tehát bármit foglalkozni az állatokkal csak reggel vagy este tudunk, ez télen ugye azt jelenti, hogy sötétedésre sem vagyunk még otthon.
Ami viszont még érdekesebb, hogy jelenleg hétvégenként is keveset tartózkodunk otthon, szülőkhöz megyünk, kikapcsolódni megyünk, igyekszünk alaposan kihasználni, hogy éppen nem dolgozunk. Ha szülőknél vagyunk, akkor előfordul, hogy péntek este megyünk hozzájuk, majd hétfőn onnan dolgozni.
Ilyenkor hogy lehet az állatokat etetni, itatni, stb?
Ez a fő fejfájásom :)

Espelette 2012.06.24. 21:29:57

@magas les: az meg nem lenne problema, ha napkozben nem vagytok otthon, a tyukok jol elvannak magukban. Reggelente etethetsz es adhatsz nekik friss vizet (nagy itato lenne a legpraktikusabb). Telen ha sotetben ertek haza, a tyukok mar be fognak menni a helyukre, eleg csak bezarni a tyukol ajtajat. Viszont a hetvegi tavollet tenyleg problemas, naponta legalabb egyszer el kell latni oket, raadasul ejjelre be is kellene zarni, reggel ki kellene engedni oket a kifutoba. A tavolletetekben meg lehetne kerni esetleg egy szomszedot vagy egy baratot, hogy lassa el oket, nalunk ez szokott mukodni.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.07.01. 10:53:39

Üdv kedves olvasók!
Lassan visszaevezek a tyúkudvarba.
@magas les: Elvileg nem szükséges a tyúkoknak az állandó felügyelet, sokan csinálják munka mellett, de azért a napi rutinra mindig szükség van.
Mi is elmegyünk néha hosszabb időre is itthonról, de sajnos az a tapasztalatom, hogy ezzel is úgy van, mint minden mással, a kölcsönadott körfűrész is annál romlik el, aki kölcsönkérte, a mi kotlósainkat is akkor öntötte el az addig sosem látott özönvíz az udvarban, amikor épp megkértünk valakit, hogy gondozza 1 hétig az állatokat...
Szóval ha csak nem tudjátok úgy megoldani, hogy a tyúkól, meg egy kis hozzá tartozó kifutó megfelelően zárt legyen, akkor inkább ne kockáztassatok.
Mondjuk jó önitatóval, önetetővel azért kibírnak a tyúkok 1-2 felügyelet nélküli napot.

Espelette 2012.07.02. 08:56:27

@Rosa Rugosa: Szia Rosa, de jo, hogy visszatersz kozenk! Pont van is egy jo kerdesem a kotlassal kapcsolatban, a kotlassal foglalkozo posztban tettem fel.

zsurzsenka 2012.07.02. 12:00:56

Szia Rosa!

Nekem a kakasból kappanná válás folyamata nem tiszta. Az emlősök esetében értem, de a kakas túléli ezt a golyózást, vagy ott kapirgálós élete is befellegzett? Ha igen, akkor nem értem, hogy miért olyan nagy dolog a sült kappan, hiszen pl.a tyúkot sem esszük meg mondjuk a beleivel.
Nagyon hálás lennék, ha felvilágosítanál az összes mozzanatról (hol, hogyan, mivel, mikor stb.)
Előre is köszönöm!

Espelette 2012.07.03. 12:50:09

@zsurzsenka: A kakasnal is ugy mukodik nagyjabol, mint az emlosoknel. A hereles utan ferfi nemi hormonok hianyaban testalkati valtozas, magyaran hizas all be, de nem sima zsirreteget fejleszt, hanem az izomrostok koze epul be a zsir. Ezert a kappan husa egyaltalan nem szaraz, mint pl gyakran a csirkek mellehusa, hanem finom porhanyosra sutheto. Az biztos, hogy a kakas kiherelese nagy gyakorlatot igenyel, mert ugye belul vannak golyoi, eloszor ket kis bevagast ejtenek, majd ujjal benyulva kiforditjak a hereket, es ugy vagjak le. Fajtatol fugg, de altalaban 150 nap utan vagjak le oket, addigra szep nagyra nonek.

Espelette 2012.07.03. 12:59:54

@Espelette: Marmint a kappanokat vagjak le 150 nap utan, elnezest, ha felreerthetore sikerult a mondatom

zsurzsenka 2012.07.03. 19:25:53

@Espelette: Nagyon szépen köszönöm a gyors, és kielégítő választ! Következő lépés a "nagy gyakorlat" birtokosának megtalálása, és gyakorlatban történő alkalmazás megtekintése. Ha nem ütközik ez már az állatvédelmi szabályokba.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.07.04. 10:09:37

Tudtátok, hogy a kappant használták régen csibék nevelésére is?

Falun az volt a szokás, hogy aki ügyes volt a herélésben, az végezte a fiatal kakasokon és a fizetsége egy-két jérce volt.
Ma meg gondolom állatorvos kéne hozzá, de az meg elég drága husi lenne.:D

Itt van egy valamennyire részletes írás róla:
dudenbuch.blog.hu/2009/01/15/kappanolas

Espelette 2012.07.04. 10:38:24

@Rosa Rugosa: Nagyon jo a belinkelt iras! A kappanolast itt a tenyesztok maguk vegzik, persze megfelelo sebeszeti felszereles kell hozza. Az egyik forumon irta is egyikuk, hogy mivel iden keves kappant rendeltek nala, nem is all inkabb neki, mert draga az erzestelenito es fertotlenitoszer, keves joszag miatt egyszeruen nem eri meg vele foglalkozni.
Viszont nemcsak kakast kappanolnak, hanem gyongytyukot, sot, meg galambot is.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.08.14. 08:19:49

Kedves Olvasók!
Sajnálom, hogy eddig nem tudtam jelentkezni, de a gépem bedöglött és sajnos a a szerelő ( aki a legrottyadtabb géppel is csodát tud művelni ) elvitte ugyan a gépet, de közben szabadságra ment, én meg annyira nem erőltettem a dolgot, hogy valami másik útvonalon bejussak a tyúkudvarba.
Azért lassan visszatérek, annyi minden történt, hogy azt se tudom hol kezdjem, de holnapra összefoglalom egy hosszú irományban.:)

Most pedig visszaolvasom a kommenteket, mennyire voltatok aktívak a beszélgetésben!
Úgy látom azért olvastatok, írtatok, aminek őszintén örülök!:)

jbetti 2012.08.14. 20:18:56

Szia!
Az egyik tyúkom nagyon furán viselkedik. Billegeti a fejét és kicsit lassúbb mint a többi, de enni rendesen eszik. Vajon mi baja lehet?
Másik probléma, hogy kaptak a csajok egy kakast, de terrorizálják rendesen, mikor szokják meg szegényt?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.08.16. 08:24:13

@jbetti: Fogalmam sincs. A kakasok szokták néha rázni a fejüket... nem tudom.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.08.20. 16:27:39

Kedves Olvasók!
Ha van köztetek, aki igényelte a Facebook oldalt, akkor lehet már lájkolgatni, mert beillesztettem...
De ne érezzétek kötelességnek, én akkora facse fan vagyok, hogy a 2 éves gyermekem csecsemőképei vannak utoljára megosztva, innen üzenem minden rokonnak, hogy a kistesó nem ikerképe a legkisebb bátyusnak.
Persze azért nagyon is örülök, ha lájkra ragadtatjátok magatokat, vagy ha megosztjátok szárnyasaitok fotóit az oldalon!:)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.09.17. 10:34:13

Nem tudom kinek a blogján jártam és olvastam egy nem tudom mit...
Help!
Szóval hasonlóképp készül mint a lecsó, csak nektarinnal, vagy szilvával, valami indiai kaja és a neve sem jut eszembe...
Ha ebből a katyvaszból valaki mégis kitalálta mire gondolok, az segítsen már...:)

könyvbolond_konyhatündér 2012.09.17. 17:31:16

@Rosa Rugosa: Chutney? Esetleg guglizd meg, hátha erre gondolsz.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.09.18. 09:00:30

@könyvbolond_konyhatündér: Igen, köszi! Állandóan elfelejtem ezt a szót. Az egyik olvasó blogján láttam.:)

korenka 2012.09.18. 18:49:02

@Rosa Rugosa: Megnéztem, és nagyon guszta. Ezt mihez lehet enni?

Espelette 2012.09.21. 20:28:39

@korenka: Nekem is tetszik, szerintem grillezett kacsa- vagy libamellhez jol illene.

korenka 2012.09.22. 06:59:02

@Espelette: húúú azt imádom. Most már tuti meg fogom csinálni

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.09.24. 07:55:31

Elkészítettem, megkóstoltam, nagyon jól néz ki, kicsit hasonlít az íze az Uncle Ben's mártásokhoz.

Espelette, jó hogy írtad, mihez ehető... én is ezen gondolkoztam, hogy oké, ízlik, de mivel faljam fel?:)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.09.24. 08:00:37

Gotaminak köszönet a könyvekért!!!

kenőmagostyuk 2012.10.19. 21:58:39

Üdv!
Először az atkák tetvek miatt tévedtem ide.
A posztok nagy részét átolvastam. Nagyon jól szórakoztam, és a gyerekek is mikor egy egy történetet felolvastam nekik. Sok jó ötletet és tanácsot találtam.
Nekünk áprilistól van tyúkunk, vettünk 10 "kiselejtezett" tojótyúkot potom 500 ft/db áron. Beköltöztek a rezidenciára, kb 40 nm füves területre, élvezni a wellness szolgáltatást. Hamarosan megszántam őket és az egész udvaron kapirgálhattak délutánonként. Aztán beszereztünk egy kakast, Karcsi (mert ugye rendes állatnak név is kell), annyira jó hatással volt a hölgyekre, hogy egy kopasz gyatrácska megkotlott,a 7 tojásból(a szomszéd "paraszt" tyúkjaitól kértük, nem volt több nekik se) 4 csibe lett,amit mostanság, úgy négy hónaposan hagyott magára. Nem tapasztaltunk a letojtak közt sem agresszivitást, sem tolltépdesést, sem kannibalizmust, és folyamatosan tojnak táp nélkül tavasztól. Teljesen normálisak, sajna a szomszédban, pedig egy helyről valók nem is tojnak, tollatlanok, és kannibálok.... Van valami tippetek mitől degenerált a többi?
Most átvettem a szomszédtól 6-ot, és itt tojnak, nyugisak, már szaladnak elém a többiekkel. Jelenleg nekem a 16 tyúk napi 8-12 tojást tojik, nekik az 50db napi 6-8 at pedig azok tápot is kapnak.
Szerintetek hol lehet a hiba?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.10.20. 09:18:46

@kenőmagostyuk: Passz... Tényleg tippem sincs.
Csak a személyes kisugárzásod lehet az oka!:)
Mondjuk ez, hogy a gyári tyúk megkotlott és fel is nevelte a csibéket... hát, csak tátom a számat. Gratula hozzá!
Az egyik barátnőm is vett úgy fél éve letojtakat, persze ezek is mind kopaszak voltak, és képzeljétek el, amikor kitollasodtak, kiderült a 15 tyúkból az egyik szerencsétlen az kakas.

redrabit 2012.10.29. 17:15:12

Sziasztok ... Szeretnék tőletek segítséget kérni ... Most, ahogy óraátállítás volt, elég korán sötétedik és a tyúkjaim már 3.30-4 körül beköltöznek a házba és már ki sem jönnek .-..-. bent ücsörögnek másnap reggel 7-ig , amikor ismét kiengedem őket.
Jó lesz ez nekik ? Igaz , egész nap a kertben mászkálgatnak, csipegetnek , de talán azért elég hosszú ez az időszak , hogy sötétben ücsörögnek..
Ez az első telünk , madártartás terén . Szeretném , ha megosztanátok a tapasztalatotokat.
Előre is köszönöm.
Üdv: Redrabit

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.11.06. 17:47:02

Sziasztok!
Nem tudom titeket mennyire zavar az, hogy ha az oldalt különféle böngészőkkel nyitjuk meg, akkor míg az egyiken normális, addig a másikon olvashatatlan.
Pl. a tollcsipkedős poszt explorerrel tiszta kusza, mozillával normális, chrome-mal pedig hiányos.
Tudja valaki mi a megoldás, hogy mindenképpen egységes legyen?

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2012.11.08. 01:34:02

A szomszédban is van fű? Lehet, hogy nálatok azért él mindegyik jól, mert kapják a zöldet, van mit kapirgálni a földből is, tehát bőség van, a szomszédban meg nincs.

Tooodi 2012.11.09. 09:56:56

@kenőmagostyuk:
Szia!
Ez nagyon érdekes! Sajnos én sem tudom a választ rá, de piszkosul érdekelne, hogy mi lehet az oka, ha esetleg kiderül, kérlek írd le majd!!
Amúgy most is kijárhatnak a tyúkjaitok az egész kertbe?
Nálunk csak zöldet és magvakat kapnak a tyúkok, van területük is, nyugiban élnek, mégsem tojnak tojást már két hónapja..

kenőmagostyuk 2012.11.13. 08:47:39

@Tooodi:
Szia!
Most is kiengedem őket, de mostanában már reggeltől kint vannak az udvaron. Eső utáni finom giliszta a reggeli, aztán a magok. Itt olvastam hogy a tollasodást segíti a napraforgómag, és köszi bevált. Bár a nagyon kopasz sajna elpusztult, de a többi... egész pofás lett. A takarmányuk úgy néz ki hogy 10 kg búza+ 10 kg kukorica + 1 kg napraforgó összekeverve, ebből naponta kapnak 2x 1-1,5 liternyit mellette konyhai maradékot, zöldségpucolékot. Jelenleg 6-9 es váltásban tojnak. Talán tudtam hasznosat mondani.

Tooodi 2012.11.13. 10:06:44

@kenőmagostyuk:
Köszönöm a segítséget! Elmondom, miért kaptam fel a fejem, amikor elolvastam a Ti és a szomszédotok esetét tojásügyileg. Nálunk most mindössze 3 tyúk és egy kakas van kb. 25m2-en. Sem a környezetükön, sem a tápjukon nem változtattam nyár óta. Kukoricát kapnak, néha napraforgót, (tápot nem), illetve sok zöldet és konyhai maradékot. Esőben gilisztáznak, napsütésben sütkéreznek, szóval látszólag teljesen jól érzik magukat, hasonló körülmények közt élnek, mint amit írtál a Ti tyúkjaitokról, mégsem tojnak. Egyedül azt tudom elképzelni, hogy az elején azért nem tojtak, mert még nyáron elég hamar elkezdtek vedleni és ha jól tudom, olyankor arra fordítják az energiát, aztán mire kitollasodtak és elkezdtek volna tojni, olyan rövidek lettek a nappalok, hogy most már meg azért nem. Azt is mondják, a késő őszi vedlésűek a legjobb tojók ,azoknak "hosszabb a tojóévük"
Most ugrott be, hogy erről anno olvastam is a Wettstein könyvben, most gyorsan meg is kerestem, ha megengeditek, ide másolom:
"A tyúkok évenkénti vedlése, a vedlés időpontja és le­folyása viszont elég megbízhatóan tájékoztatnak ahhoz, hogy a jó és rossz tojókat megkülön­böztessük. A rossz tojók ugyan­is rendszerint már kora nyáron vedleni kezdenek. Ennek követ­keztében hosszú időn keresztül szünetel a tojástermelésük, a
toll váltásuk pedig igen lassú le­folyású. A jó tojótyúkok ezzel szemben későn, az ősz folya­mán kezdik a vedlést. Ez rövid
ideig tart, és alig néhány hét
múlva már újra tojnak. Gyak­ran megfigyelték azt is, hogy a kiváló tojók még új tollazatuk.
teljes kifejlődése előtt már ismét tojni kezdtek."
Az író még azt is megjegyzi, hogy bár kevésbé megbízható támpontok, de az állat színváltozásai is információt szolgáltathatnak. Általában a sárgás csőr és lábszín a tojóidőszak alatt halványabb, amikor szünetel viszont hamar visszasárgul. A taréjszín ezzel pont ellentétes - mint írja - amikor rugalmas tapintású, szép élénkvörös színű, nagy eséllyel akkor tojó időszakát éli a tyúk. Na ez jó hosszú lett! :)

kenőmagostyuk 2012.11.14. 11:19:03

Ezt a színváltós dolgot nem tudom igazolni, meg a tollasodást sem. Az elpusztult szegény "Kopasz" mindennap tojt.Ami viszont a ketrecesekből lekotlott az úgy kipendült, kisárgult mint egy " falusi" tyúk, de már azt is elkaptam hogy tojik. Amiket a szomszédban levágtunk, (megelégelték a zabálást , tojás meg nuku) azokban elég sok volt a zsír, valószínű a sok kukorica tette, valamint kemény meszes gümőket találtunk a beleken. Szerintem az is befolyásolhatja mennyit tojnak. A taréjuk színe.. volt az olyan sápadt is.. mikor a tetvek szívták őket. Egyébként azt hallottam hogyha a taraja sápadtabb akkor valami baja lehet. Én még a vizükbe teszek kúraszerűen Jolovit-ot. A kertész boltban is kapható vitaminlötty.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.11.14. 21:15:15

Élek még...
Tooodinak abban nagyon is igaza van, hogy a sárga lábú tyúkoknál a kor előrehaladtával és a tojással kifakul a szín. Ha abbahagyják a tojást, akkor egy idő után ugyanolyan erős sárga lesz, mint korábban volt. (Pl. a kotlósomnál nagyon jól megfigyelhető volt.)
Mint írtam, az én kopasz tyúkjaim is tojtak tavaly ősszel és még a télen is.
Most viszont gyönyörűek lettek és egy darabot sem.

Tooodi 2012.11.15. 07:38:46

@kenőmagostyuk:
Eddig nem adtam nekik semmi vitaminkiegészítést, mert annyi zöldet, gyümölcsöt, zöldséget kapnak, hogy gondoltam nincs rá szükség, de lehet, hogy megpróbálom most, mert a taréjuk sápadt. Hogy betegek lennének, nem hiszem, mert abszolut mozgékonyak, "jókedvűnek" is tűnnek :)
Szerinted azok a kemény meszes gümők, amit említettél, befolyásolják a tojást? Amúgy azok mik lehettek?

Tooodi 2012.11.15. 07:44:52

@Rosa Rugosa:
Akkor jó! :)
Érdekes, hogy azt gondolnám, egyazon tyúknál a tojóév minden évben ugyanúgy néz ki. Amelyik tavaly jó tojó volt, az idén is az lesz..
Tavaly amúgy hány évesek voltak azok a tyúkok amelyek kopaszak voltak és ennek ellenére jól tojtak?

Iszka · http://zoldsziget.blog.hu 2012.11.24. 14:43:02

Szia!

Azt hiszem végigolvastam a blogod! Örülök neki, hogy vannak hozzám hasonló emberek, én sem magasröptűen blogozok! hanem kedvemre.
Én fürj és orpington között vacillálok, de a blogod olvasása óta valamiért a kendermagos irányába húzok! Tavaszig még sok idő van, mi lesz a vége???

Köszi! ;)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.11.29. 10:16:22

@Iszka: Örülök, hogy idetaláltál, én is benéztem hozzád.:)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2012.11.29. 10:17:03

@Tooodi: Az első tyúkjaim voltak azok, tehát az volt a második telük.

gyalog.galopp 2012.12.15. 15:34:01

@Rosa Rugosa:

Gratulálok a blogodhoz, ügyes vagy!

A tyúkok tollszíne, állapota és a tojáshozam között tapasztalatom szerint szoros összefüggés lehet. A tojáshéj és a toll építőanyaga ugyanaz, a jól tojó tyúkoknál pótolni kell a mészhiányt mészgrittel, vagy valami hasonló, egyébként filléres anyaggal.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.01.02. 11:27:20

Boldog új évet mindenkinek!
Hogy telt a Szilveszter?
Én átaludtam magam az új évbe.:D

korenka 2013.01.02. 16:18:44

Sziasztok! Végre utolértem magam, és első utam ide vezetett!
Szeretnék mindenkinek Szorgos Új esztendőt kívánni!

Espelette 2013.01.02. 20:28:54

En is boldog uj evet kivanok mindenkinek! Sok tyukot, kakast, tojast es kiscsibet :-)

ildi11 2013.02.01. 11:05:12

üdvözlet!
remélem feltehetek ilyen kérdést is cáfoltok vagy igazat adtok nekem. A történet azzal kezdődik, hogy sajnos a nagyim elhunyt tavaly és szerettük volna aférjemmel folytatni agazdálkodást.Azért sok mindent tudtunk a nagyitól de már teljesen de sajnos a családban volt aki a tyúkudvar közeklébe sem ment de ezt meg ezt mondták neki ezért igy kell: szóval a kérdés: vágni való csirkélet vettünk a családban az volt mindig hogy hamar kell levágni ha pl rántott csirkének szánja az ember. igy aztán kb 2 hónap után anyukám utasitására levágásra kerültek a csirkék, mondván rántani nem jó ha " megöregszik a húsa" mondanom sem kell hogy alig volt még rajtuk hús, hisz a mama sem szokta őket ilyen hamar levágni, ugy emlékszem, mindig azért mondott ezt azt. És mi voltunk a hibásak mert a csirkék kijártak és az udvarban voltak nem az ólban. szóval pár helyen olvastam hogy kb 60-90 nap. Itt ha jól látom sok ahozzáértő. segitséget kérek tanácsot: tényleg lefogynak ha az udvaron kóborolnak? Iletve nekem ez azzal sincs összefüggésben hogy az öreg tyúkoknak is van húsa rendesen holott állandóan az udvarban kapirgálnak. Na meg persze a nagyüzemi csirkét amik sokan összevannak zárva azért nem veszi meg az ember mert stresszes a húsa. Legalábbis ez avéleményem.Valaki segitsen:) köszönöm!!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.02.02. 21:20:32

@ildi11: Hát, nem is tudom hol kezdjem, valahol írtam már, a parasztcsirkét nem érdemes korán levágni, egy 1 éves még bőven rántható és addigra már hús is van rajta. De talán 8 hónaposan lesznek akkorák, hogy van rajtuk hús.
Hogy lefogynak-e az udvaron kóborlástól? Persze, de így viszont ami van rajtuk az sokkal finomabb, nem egy felfújt feltápozott hús. De hogy is fogalmazzak, ha az ólban tartanád a parasztcsirkét, akkor sem lehetne olyan korán levágni, mint a húshibrideket, amit direkt erre tartanak. Mert nem nőne látványosan nagyobbra attól, hogy bent kell kuporognia.

ildi11 2013.02.03. 07:59:17

@Rosa Rugosa: Nagyon szépen köszönöm! Tetszik a blogja, nagyon jó! akkor már igy nyugodtabban vagyok hogy nem a "hozzáértő" vendégeknek volt igaza:) Üdv Ildi

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.03.15. 08:35:31

Megértem, hogy a skandináv népek miért melegítik szesszel magukat belülről. Hónapokon át ilyen idő, mint nálunk, ráadásul a nap ilyenkor még felkelőben.
A kutya bundája egy jégcsaperdő, miután a keleti és a nyugati teraszunkat is összefújta a hó (itt szokott aludni), a lakásba becsalogatni nem tudjuk, a tyúkok kinéztek az ólból, aztán visszamentek.

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2013.04.09. 14:22:00

Ma olyat láttam a tyúkólban, amit eddig még nem, ezért megkérdezlet téged, hogy hallottál-e ilyenről:
Van 3 db csibénk, két napja lettek 6 hetesek. Sajnos 3 hetesen árvák lettek. Azóta féltve óvjuk őket, zömmel mégis magukban a kertet járják (ki tudnak szökni a baromfiudvarból). Estére azonban mindig visszateszem őket az ólba. Pár napja kivettem a számunkra óvóbunkerként és alvóhelyként szolgáló műanyag virágcserepet, gondoltam, esténként nem lesz baj.
Ma este, amikor ellenőriztem őket, a legnagyobb meglepetésemre az egyik tyúk alól kukucskáltak ki! Napközben sosem láttam őket egy tyúkkal sem (ma zömmel az udvarban voltak), viszont azt észrevettem, hogy mintha az egyik tyúk kotlani készülne, mert már többször is fészekszerű alkotást találtam, benne 1-2 tojással. Ez utóbbiban még sem vagyok biztos, mert kaptam 2 új tyúkot, és arra gondoltam, talán ők tojnak oda, mert még nem szokták meg az új helyet. Szóval, nem szokatlan, hogy egy tyúk magához veszi a már 6 hetes csirkéket? Vagy ez csak éjszakára szól, amikor egyébként is szívesen összébb bújnak? Vagy a tyúk kotlani készül?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.04.11. 15:53:43

@Alexandra Sydneyből: Hú.:) Hát, ha az újak közül valamelyik, akkor lehet, hogy egyszerűen csak nem bánja, ha vele vannak éjszaka a fiatalok. ha napközben nincsenek együtt, akkor ez talán csak esti összebújás.
Amikor egy tyúk kotlik, akkor meg nem fogja kiverni onnan a másikat, legalább is nálunk az ment az elején, hogy volt, hogy vagy 3 tyúk ült a kotlóson (mert tojni akartak).

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.04.19. 08:38:22

Kedves Olvasók! ma nem lesz poszt, a hétvégén teszek fel képet az új csapatról.
Egyébként nem születtek szerencsés csillagzat alatt, tegnap sikerült saját kezűleg elpusztítanom az egyik kiscsibét, hát, teljesen elegem van, örülök ha legalább egy megéri a felnőttkort... nem nagyon van kedvem írni.

Betti66 2013.09.11. 08:20:31

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, kb. egy hete nagyon gubbaszt egy tyúkocskánk. Nagyon le van soványodva, csak akkor hajlandó picit csipegetni, ha kínáljuk. Mivel próbálkozhatunk szerintetek? Mit adjunk neki? Van valami ötletetek? Szeretnénk megmenteni. Köszi előre is a segítséget. További szép napot. Betti

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.09.15. 07:34:29

@Betti66: Segítsetek Bettinek légyszi, én ötlettelen vagyok, hogy mitől gubbaszthat szegény tyúk...
Talán ti okosabbak vagytok. Sőt biztosan.
Nálam a madártetű atka által leszívott tyúk nézett így ki, sápadt taréjjal. De egyéb gond eddig nem volt.
Vagy esetleg írjátok meg, mit kéne még megnézni a tyúkon, hogy találgathassunk a diagnózist illetően.

Betti66 2013.09.16. 21:43:09

Sziasztok! Köszönöm Évi, közben azért pici fejlemény van a tyúkocskánkkal. Természetesen még mindig a "lábadozóban" van. A taréja szegénynek már legalább 10 napja lóg és nagyon száraznak tűnik, de 3 napja mostmár elfogadja az ételt. Persze igyekszünk finom falatokkal kínálni. Olyan élvezettel csipegeti a darát, búzát, paradicsomot, hogy öröm nézni. Amikor megyünk felé, már kapja fel a fejét és a szemei is teljesen felélénkülnek. Viszont az irtózatos lesoványodás eredménye az lett, hogy nem bír lábra állni. A combjai kb. mint a hüvelykujjam. Nagyon biztató, hogy ilyen jól eszik, 2 óránként felváltva ülünk be hozzá és kínáljuk, beszélgetünk vele. Mindig el is fogadja az ételt, kotyog párat, hogy elég volt és utána 2-3 nagy korty víz. Gondolom szépen lassan, ha továbbra is így eszik, biztosan fog erősödni. Nagyon bízunk benne. Egy már most teljesen biztos. Ha felépül, ő csak végelgyengülésben fog távozni az örök vadászmezőkre.
Hát egyenlőre ennyi a történés. Nem tudom mit tehetnénk még. További szép napot mindenkinek.

zoli7309 2013.09.16. 22:31:41

@Betti66:
Szia Betti!
Ma utána érdeklődtem a pipid bajának állatorvos ismerőmtől.
Sajnos Rosa jól írta madártetű atka védekezés egyszerű és hatásos csak macerás.
Kéz meleg vízben kell a kutya sampont elkeverni és jó alaposan meg fürdetni utána alacsony hőfokon leöblíteni szárítani.
Etetés DOVIT (horgász boltban kapható) nevű hal liszt (tömény fehérje) és csont erősítő + szója lehetőleg porban vagy nagyon apróra darálva nevelő táppal keverve.
Én ezeket adom a csibéknek 6 hetes korukig.
Ezekbe minden benne van ami a legyengült szervezetének szüksége van!
Egyenlőre ezzel etesd hogy kapjon erőre és csak utána a rendes kaja.
Ne haragudj hogy ilyen későn írok de remélem amit le írtam azzal segítek nektek és jobban lesz végre.
Azért majd írj hogy léte felől légyszíves.
Szép napot és jobbulást kívánok.
zoli

Betti66 2013.09.21. 11:30:23

Szia Zoli, nagyon szépen köszönöm a segítséget. Elkezdtük a hallisztes keverékkel etetni. Szépen eszegeti. Közben megint van pici javulás. Mostmár totyorászik, megpihen, aztán megint egy kicsit. De sajnos elkövettem egy hibát, nem volt teljesen körbebástyázva a lábadozó és az egyik tyúk egy pici helyet kihasználva, mire észrevettem, megcsipkedte szegény "marinéni" taraját. Vérzett is. Erre tudsz esetleg valami gyógymódot? Attól félek, hogyha rendbe jön, de a taréja szemmel láthatólag nem ép, akkor tovább fogják csipkedni. Nagyon köszönöm még egyszer a segítséget. További nagyon szép napot. Betti

zoli7309 2013.09.21. 21:47:20

Szia Betti!
Örülök hogy kezd jobban lenni! :)
Az elkülönítést ajánlom neked mert ilyenkor a többiek érzik,hogy ő gyenge és jó célpont számukra nem kell nagy hely elég neki annyi hogy ne férjenek hozzá se a kajához se a vízéhez és legyen mozgástere egyedül(kb 1 m2.)
A taraja megfog gyógyulni csak esztétikailag nem lesz olyan szép tovább nem fogják bántani!
A többieknek ha nagyon csipkedik egymást akkor a JOLOVIT-ot ajánlom 1 hétig minden nap az itató vízbe kel bele csöpögtetni pár csepp elég.
Nagyon szívesen segítek máskor is!
További nagyon szép napot kivánok. Zoli

zoli7309 2013.09.24. 22:11:44

Szia Betti!
Érdeklődnék "marinéni" hogyléte felől remélem már jól van és kapirgál!?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2013.10.04. 11:59:27

Kedves Olvasók, a blog nem halt meg, október vége felé újra jövök, addig türelmeteket kérem.

Calycanthus 2014.03.26. 10:22:28

Sziasztok!
Rosa, végigolvastam a blogod (a kommenteket nem mind), és nagyon tetszik.
Tavaly fogtunk tyúktartásba, most készült el a végleges helyük, nagy udvarral. 9 tyúk mellé van egy kakas.
Az a problémám, hogy beszereztünk néhány előnevelt, 6 hetes jércét, utánpótlásként, mivel néhány tyúk már idős. Viszont mivel idegenek, nincs kotlós, aki "megvédje" őket, a nagyok elkezdték őket csipkedni. Hamar elkülönítettük a kicsiket. Szerintetek mennyi idős korukban tudnánk őket összeengedni, hogy ne legyen ilyen gond? Vagy túlreagáltuk, és abbahagyták volna maguktól? Van valakinek ebben tapasztalata?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.03.26. 13:31:02

@Calycanthus: Nem vagyok profi, csak a saját tapasztalataimat írom. A kotlós nálam 8-12 hetes korukig neveli a csibéket, utána nem védi őket, de addigra valahogy a többi tyúk is megszokja őket, ezzel együtt a kicsik mindig távol igyekeznek lenni a törzsgárdától.

Szerintem tartsd őket távol kb.12 hetes korukig úgy, hogy lássák egymást, aztán próbáld meg összeereszteni őket.

Gab68 2014.05.02. 16:42:32

Sziasztok! Segítséget kérnék! Vettünk 1 hónapja 24 db. tyúkot ketreces kínzó kamrából.Nálunk udvarban vannak, óllal és tojóládákkal!Amióta nálunk vannak, a 24 tyúk 5-6-7 tojást prezentál naponta. Ez nem kevés? Van ötlete valakinek, hogy mitévő legyek? Vágjam le az összeset és cseréljem le az állományt? Köszönet!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2014.05.03. 04:57:15

@Gab68: Ha már megvetted őket, akkor várj, ilyen frissen még levágni sem érdemes. Mivel eteted őket? Mennyire tollasak?

Gab68 2014.05.03. 08:42:17

Nagyjàból 1 hónapja vettem őket. Azt mondta az eladó, h kb. 1 èvesek. Ketreces tartàsból vannak, mert ő a tojàsok miatt "tenyèszti"! Amúgy nagyon viharvertek, sok helyütt hiànyzik a tolluk. Erre azt mondta, h a kakas csinàlta. Fura az egész sztori. Nekem az a gya núm, h ezek màr letojtak ès azért adta el őket. 24 tyúk, 5-6-7 tojàs :-( egyet levàgtunk, amikor meghoztuk őket, mert ütötte verte a többit. Semmi hús nem volt rajta. Ehetetlen volt. Szlóval az a gyanúm, h àtvertek csúnyàn.Ezèrt is fordultam hozzàtok ötletèrt.

geroca 2015.04.07. 10:35:27

Üdv!

Tudna valaki segíteni nekem.
Tavaly (2014) a tavaszi szünetben vettem libákat kisbéri vásáron.
Szépen felnőttek. Hagytam egy gúnárt és egy tojót. De még azonban nincs tojás vagy még korai?
Fészek van egy ládából lett átalakítva.
Párzás(v. násztánc ) az volt. 1-2 hónappal ezelőtt.
Tápanyagot kapnak folyamatosan.
Tudna valaki segítenni hogy mikora várható tojás vagy mit rontottam el.
Előre is köszi.

Geroca

Attila Baán 2016.02.29. 14:51:56

üdvőzlet, nemtudom hogy mittegyek a kakas állandoan szőkik pedig van elég tyuk, A keritést csak ugy repüli át mint a huzat. Vágjak le a szárnyábol??

Gucogo 2016.03.21. 13:45:02

Üdvözletem Mindenkinek!
Remélem a tyúkhúsleves elkészítése előtt kapok tanácsot, hogy ne hibázzak nagyot az alanyom kiválasztásánál... :)
Szóval, amikor lett nekem 6 kiscsirkém, nem számítottam rá, hogy meg fognak engem lepni, de azóta megtanultam, hogy újra és újra megteszik. Például azt hittem, van 6 tyúkom, de aztán kiderült, hogy a tyúkjaim fele kakas....
Tudom, hogy a 3 kakas a 3 tyúkra nagyon nem jó. Látom is. De nem tudom, melyik levágásával kezdjem?! Van egy barna, akit a másik 2 terrorizál, egész nap bujkál előlük, csak este, sötétedés után jön elő enni, máskülönben "láthatatlan". A másik kettő egy fekete és egy szürke. Egymással békében vannak, de a tyúkokat egymásnak adva cicerézik... Attól félek, a lányoknak ez úgy, mint a barna áldozatnak, nekik is terror (de súlyos szó).
A KÉRDÉS: vágjam ki a folyton bujkáló, ha előjön elagyabugyálják-ot vagy a két dominánsból az egyiket??????

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2016.04.04. 11:33:13

@Gucogo: Van olyan kakas, akit "bírnak" a tyúkok? Ez alatt azt értem, hogy olyan, amelyiknek hagyják magukat és nem menekülnek feltűnően előle? Ha igen, akkor azt hagyd meg, a másik kettő mehet a levesbe. :)
süti beállítások módosítása