Ócsa még egyszer - én így csinálnám.
2011. augusztus 26. írta: Rosa Rugosa

Ócsa még egyszer - én így csinálnám.

 

Tehát Ócsa, még egyszer.
Van egy barátnőm – mondhatjuk így, bár az érzéseim irányába eléggé ambivalensek. Kissé energiavámpír (hülye szó, de jellemző), de valami mégis van benne, ami miatt nyúzzuk egymást. Na mindegy, szóval tipikus példái –ő és a kis családja- azoknak az embernek, akik valahol önhibájukon kívül, valahol viszont kőkeményen a saját hibájukból kerültek bajba. Toldozzák - foldozzák, szépítgetik a fullra terhelt kis házukat, a férj dolgozik, a nő otthon a gyerekekkel, a hiteleik és a rezsi majdnem pont annyiba fájnak, mint amennyi a fizetésből befut.
Kérdeztem tőlük, ők mit szólnának Ócsához, ha menniük kéne.
Azt mondták, „oda úgy is csak a „puncsosok” kerülnek majd!” Valaki így látja.
Csak a miheztartás végett. Ami egy kőkemény városinak maga a megaláztatás, ugyanaz egy olyannak, aki kertes házban él, állatokat tart, maga az elérhetetlen jólét.
Ez is egy szempont.
Igaz, az övé csak általam jut ide, mert nem blogol, nem nézi az új kommenteket a telóján, inkább a lovasok.hu nyomja, vagy az agráraprót, ha már géphez ül.
 
Szóval ÉN mihez kezdenék Ócsán?
 
Hát először is. A kertet három részre osztanám.
 
Az első, a ház körüli rész lenne egy pihenőkert, olyan 300nm, fűvel, tuják nélkül, inkább diófával, vagy egy szép cseresznyefával, mondjuk egy Germersdorfi Óriással, egy szép szomorúfűzzel ami gyorsan nő. Hinta a gyerekeknek, egy kis homokozó, körben josta bokrok, a kerítésre szőlőt, szedret futtatnék, kívülre csicsókát ültetnék (igénytelen, megnő vagy 3m magasra, olcsó és gyors sövény).
 
A második rész lenne a baromfiudvar. Ez olyan 400nm lenne. Tyúkóllal (természetesen), illetve ha lenne kedvem bajlódni vele, akkor tartanék egy fejős kecskét, ha nem, akkor vennék két birkát. A birkák nem olyan macerásak, mint a kecske, ráadásul nem törik állandóan fura dolgokon a fejüket. Ellenben ideális fűnyírók és finomak is. Ha a tyúkot „ridegen” tartjuk, akkor egy tyúkra 15nm területet kell számolnunk. Ezen a területen tehát kb. 20 tyúk simán elférne, elkapirgálna. Ezen a területen, a konyhakert közelében csinálnék egy komposztáló gödröt (nem semmi kaloda, csak egy sima, kiásott gödör), ahová kidobálnék minden hulladékot. Ami használható, a tyúkok felfalják, ami nem, az jó lesz komposztnak. Ültetnék a területre néhány gyümölcsfát, ami az állatoknak jó árnyékoló, nekünk pedig finom gyümölcs, lekvár, vagy ha nem vagyunk elég gyorsak, akkor cefre.
 
A harmadik  rész, maradék 300nm lenne konyhakert. Szerintem bazi nagy, az enyém most 70nm, jövőre lesz kb. 150. Én nem vagyok nagy híve a klasszikus kertészkedésnek, szerintem felesleges olyan dolgokkal bajlódni, amihez fillérekért juthat az ember. Tehát ültetnék ide (és a kerítés közelébe körben, természetesen a kellő távolságot meghagyva) gyümölcsfákat, epret nagy mennyiségben, valamint zöldségeket.
 
Lássuk, mekkora területet igényel egy ember ellátása zöldségekből!
 
Kimondottan jó termelési lehetőségek között, (háznál, öntözéssel, trágyázással) 30 nm területet számítva a legfontosabb zöldségféléket, 50 nm számítva pedig szinte mindent meg lehet normális beosztással termelni.

Közepesen jó, vagyis átlagos lehetőségek között a területigény 80-100 nm.

Gyenge lehetőségek között, tehát külterjesen, öntözhetőség nélküli, távoli telken, ahol nem tudunk kellő időt szánni a művelésre,  150 nm.
 
Nézzük néhány zöldség fejadagját és területigényét!
 
Név
Fejadag kg / fő
Terület nm / fő
Sárgarépa
7,0 
3,5
Petrezselyem
4,0
4,0
Burgonya
20,0
10,0
Zöldborsó
6,0
10,0
Fokhagyma
0,3
0,5
Paradicsom
15,0
5,0
Uborka
10,0
10,0

 

Egyszóval én így terveznék Ócsán.
 
Azt azért megemlíteném, hogy szépek a kis családi házak, de azért aki kertészkedik, állatot tart, az tudja, hogy ott szükség van melléképületekre is, ami nem elhanyagolható, tehát én azzal is terveznék, ha nem szeretném, hogy nagyon gyorsan kialakuljon a sufni fíling, ami nem épp szemet gyönyörködtető.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tyukudvar.blog.hu/api/trackback/id/tr123180791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása